Internationale Herdenking Esterwegen 9 mei 2015

Nooit meer Fascisme, Nooit meer Oorlog

i-003-006.jpg

1945 - 2015

Begraafplaats Esterwegen aan de B 401, 15 uur

Sprekers:
Dr. Axel Holz, Voorzitter van de VVN/Bda, Schwerin
Klara Tuscherer, Dochter van een moorsoldaat
Ruud Weijdeveld, Historicus, Zwolle

Cultuurprogramma, Bundschuh-koor, Oldenburg

Duits-Nederlandse Werkgroep 8 mei
V.i.S.d.P.: Johanna Adicke, tel: DE - (0)4921 29489

Hans Heres, tel: NL- (0)031 597521712

Oproep voor de herdenking

De 8e mei is de geschiedenis ingegaan als dag van de bevrijding van het Duitse fascisme. Deze dag herdenken is dit jaar in het bijzonder van belang, met de belangstelling vooral gericht op de 100-ste herdenking van de Eerste wereldoorlog. Juist omdat twee wereldoorlogen in de vorige eeuw van Duitse bodem uitgingen, ziet de Duits-Nederlandse werkgroep 8 mei het als haar taak om met de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomt op de begraafplaats Bockhorst-Esterwegen de slachtoffers van het fascisme te herdenken en tegelijkertijd actuele ondemocratische en neofascistische ontwikkelingen, dictaturen en oorlogen aan te klagen. Nederland herdenkt jaarlijks op 4 mei, de dag voordat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting, haar slachtoffers. De uiteindelijke capitulatie van het nazi-regime op 8 mei 1945 wordt door sommige Duitsers als dag van de ineenstorting en nederlaag ervaren. Maar voor iedereen betekent de 8e mei bevrijding en een nieuw begin, met name voor diegenen die in het verzet of emigrant waren, in een concentratiekamp zaten, als soldaten aan het front moesten vechten of dagelijks onder de oorlog te lijden hadden.

'Wij zweren'

Wij zullen de strijd pas stopzetten als ook de laatste schuldige voor de rechters van de volkeren staat! Ons ordewoord is de uitroeiing van het nazisme tot en met zijn wortels. Ons doel is de uitbouw van een nieuwe wereld van vrede en vrijheid. Dat zijn we onze vermoorde kameraden en hun familie verschuldigd. (Eed van de kampgevangenen van KZ Buchenwald)