Een beroemde klimaatonderzoeker die de rol van de mens bij de opwarming van de aarde verwaarloosbaar acht, kreeg jarenlang geld van olie- en energiebedrijven. Dat onthulde The New York Times dit weekend. De Amerikaan Wei-Hock Soon, een klimaatonderzoeker aan het Harvard-Smithsonian Center for Astro-physics, ontving in tien jaar $1,2 mln van olie- en energiebedrijven zonder daar in de meeste van zijn wetenschappelijke publicaties melding van te maken. Volgens The New York Times zou hij sinds 2008 in minstens elf wetenschappelijke artikelen geen melding gemaakt hebben van zijn banden met de fossiele brandstoffenindustrie en energiebedrijven. Soon claimt dat vooral variaties in zonnekracht verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde; het handelen van de mens zou een relatief kleine rol spelen. Volgens documenten in handen van The New York Times en Greenpeace zou Soon veel van zijn papers als 'productiewerk' hebben betiteld die in ruil voor sommen geld vanuit het bedrijfsleven konden worden gepubliceerd. Soon geldt als een bekende spreker in conservatieve kringen en heeft ook voor het Amerikaanse Congres gesproken over de gevolgen van klimaatverandering. (Bron: FD, 24-02-2015)
Oliemaatschappij ExxonMobil heeft een schikking getroffen met de autoriteiten van de Amerikaanse staat New Jersey in een zaak over milieuverontreiniging. De staat klaagde het bedrijf in 2004 aan en eiste aanvankelijk 8,9 miljard. Maar volgens de New York Times hebben beide partijen in stilte afgesproken om de rechtszaak voor 250 miljoen dollar te schikken. 'Een weggevertje aan de vervuilers', volgens milieuorganistie 'Sierra Club' in New Jersey. Een gebied van ruim 600 hectare aan weidegronden, moerasland en water is vervuild met giftige stoffen. (Bron: FD, 02-03-2015)
Shell heeft plannen om in de een na grootste raffinaderij in de VS geen werknemers meer te laten werken die lid zijn van een vakbond. De aankondiging is opmerkelijk (en vooral schandalig!, nvdr). Het bedrijf zei maandag nog voor het eerst sinds 20 februari weer om de tafel te zitten met de Amerikaanse vakbond United Steelworkers (USW), in een poging een einde te maken aan de grootste staking in de Amerikaanse oliesector sinds 1980. De staking treft 12 raffinaderijen die zo'n 20 procent van de totale capaciteit vormt. Aan de stakingen doen 6550 werknemers mee. USW heeft tot nu toe al zeven voorstellen afgewezen van Shell, die optreedt namens de werkgevers in de Amerikaanse energiesector. De vakbond eist dat werknemers betere vergoedingen krijgen voor overwerken en is van mening dat veel oliemaatschappijen onveilige situaties op het werk negeren. USW heeft leden bij 200 Amerikaanse olieraffinaderijen, brandstofterminals en petrochemische fabrieken. Volgens Shell zullen in de zomermaanden voldoende nieuwe werknemers zijn opgeleid die de raffinaderij operationeel kunnen houden. (Bron: FD, 04-03-2015)
Banken en verzekeraars in Groot-Brittannië keerden sinds oktober 2007 91 mrd pond, omgerekend zo'n 123,5 mrd euro, aan bonussen uit aan hun personeel. Alleen al afgelopen jaar ontvingen hun medewerkers bij elkaar 15 mrd pond (20 mrd euro). Dat becijfert de Britse campagneorganisatie Robin Hood Tax op basis van data van het nationale bureau voor statistieken, meldt The Guardian. De organisatie verwacht dat de horde van 100 mrd pond eind maart wordt genomen, aan het eind van het huidige financiële jaar. Verdeeld over de gehele bevolking van het Verenigd Koninkrijk, zouden de jaarlijkse miljardenbonussen neerkomen op 1500 pond per inwoner. De campagneorganisatie, die wedijvert voor een belasting op financiële transacties, merkt op dat sommige bankiers in een jaar meer verdienen dan anderen in hun hele leven.
De financiële sector is goed voor 10 procent van de Britse economie. Meer dan een derde van het totale bonusbedrag in het land wordt in die sector uitgekeerd. Eerder dit jaar herbevestigden tien landen uit de eurozone hun voornemen om een belasting op financiële transacties te gaan heffen. Het Verenigd Koninkrijk is fel tegenstander van zo'n maatregel. (Bron: FD, 24-02-2015)
De rijkste 500 miljardairs, de Forbes 500, bezitten samen 4700 mrd dollar, Bill Gates voert de lijst aan met een vermogen van 79,2 miljard dollar (Bron: FD 03-03-2015)
Ruim een derde van de inwoners van de Verenigde Staten kan van de ene op de andere dag in acute financiële nood raken. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Amerikanen een hoger bedrag aan schuld heeft door uitgaven met een of meerdere creditcards dan hij of zij achter de hand heeft voor noodgevallen. Vooral dertigers en veertigers, de zogenoemde generatie X. (Bron: AD, 27-2-2015)
Al maanden gaan er geruchten dat de Amerikaanse president Barack Obama in het geheim werkt aan een atoomdeal met Iran. De meeste Republikeinen zijn tegenstander. Netanyahu meent dat een deal Israël in zijn voortbestaan bedreigt. Hij noemt zijn reis een "historische missie" als "de afgezant van het gehele Joodse volk, zelfs degenen die het niet met mij eens zijn." Israël gaat op 17 maart naar de stembus. Oppositieleider Isaac Herzog verwijt Netanyahu de confrontatie met Amerika aan te gaan voor politiek gewin. (Bron: FD, 03-03-2015)
De Griekse regering brengt het akkoord met de eurozone over verlenging van het hulpprogramma niet in stemming. Het parlement krijgt wel de gelegenheid er over te discussiëren, maar niet om het af te wijzen. Dat heeft een woordvoerder van de regering gisteren bevestigd. In de meeste andere landen van de eurozone beslist het parlement wel. Afgelopen week werd duidelijk dat juist parlementariërs van de regeringspartij Syriza grote bezwaren hebben tegen verlenging. Syriza had voor de verkiezingen beloofd dat het afgelopen zou zijn met de leningen en voorwaarden en breekt dus met die belofte (Bron: NRC, 03-03-2015)
Cuba wil dat de VS het geleasde grondgebied teruggeven bij Guantánamo Bay waar de omstreden Amerikaanse legerbasis staat. Pas dan kunnen de betrekkingen worden genormaliseerd. Dat heeft president Raúl Castro gisteren gezegd in Costa Rica. Ook moet Washington het handelsembargo compleet opheffen en Havana compenseren voor financiële schade die het heeft geleden door de sancties, zei Castro. Volgens hem kunnen de diplomatieke betrekkingen met de VS wel worden hersteld voordat de Cubaanse eisen volledig zijn ingewilligd. (Bron: NRC, 25-01-2015)
De topman van 's werelds grootste containervervoerder, Maersk, waarschuwt voor het afkoelen van de wereldhandel. Volgens Soeren Skou is de lage olieprijs weliswaar een stimulans voor de wereldhandel, maar wordt dat positieve effect mogelijk tenietgedaan door de tegenvallende economische groei in China, Brazilië en Rusland. De voorspellingen van Maersk worden doorgaans gezien als een goede indicator voor de wereldhandel aangezien het bedrijf 15 procent van het wereldwijde containervervoer voor zijn rekening neemt. (Bron: FD, 02-03-2015)