De vakbonden die de medewerkers van KPN vertegenwoordigen, willen dat ceo Eelco Blok afziet van zijn bonus. Dat maakten vakbonden FNV, CNV, De Unie, Qlix en VHP-2 maandag bekend, na teleurstellende gesprekken met de raad van commissarissen (RvC). Blok heeft vorig jaar een extra beloning van 425.000 euro gekregen wegens de verkoop van E-Plus aan Telefónica, zo bleek vorige maand uit het jaarverslag. De totale bezoldiging van Blok kwam in 2014 uit op 2,1 mln euro tegenover 1,4 mln euro een jaar eerder.
Het is volgens de vakbondsleiders niet terecht dat alleen de top van het telecombedrijf van de verkoop profiteert. "Of de 425.000 euro gaat terug naar het bedrijf of alle werknemers krijgen een soortgelijke regeling", zo zegt Joost van Herpen namens de vakbonden. Als Blok het geld terugstort, kan dit worden gebruikt om te investeren in KPN. "Wij willen dat er meer waardering en zekerheid komt voor alle werknemers." Het gesprek met een delegatie van de RvC heeft volgens Van Herpen niets opgeleverd. "We leven in twee tegengestelde werelden." KPN heeft de bonus van Blok tot nu toe verdedigd. Zo stelt KPN in het jaarverslag dat de extra beloning voor Blok een erkenning is van een "buitengewone managementprestatie in een zeer complex en tijdrovend proces". (Inmiddels heeft KPN bakzeil gehaald en stort Blok het geld terug. Gezamenlijke strijd loont!, nvdr). Bron: FD, 31-03-2015)
Vakbond FNV Havens vreest verlies van banen nu Havenbedrijf Rotterdam en de containerterminals op de Eerste en Tweede Maasvlakte een akkoord hebben gesloten over het vervoer van containers. FNV Havens voelt zich buitengesloten door het akkoord. In de overeenkomst die eerder deze maand werd gesloten, zijn afspraken gemaakt over hoe containers tussen de terminals vervoerd moeten worden. Volgens FNV Havens worden havenwerkers hierdoor buitenspel gezet. Het transport tussen de oude en nieuwe terminals zal in de toekomst steeds verder geautomatiseerd worden door gebruik van onbemande voertuigen. Daardoor zal er nog meer werkgelegenheid verdwijnen. De bond had juist gehoopt dat overtollige arbeiders op de terminals ingezet zouden worden. Door de concurrentie van twee nieuwe geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte zullen naar verwachting veel banen verloren gaan bij de terminals op de Eerste Maasvlakte. FNV Havens heeft berekend dat de komende twee jaar mogelijk zevenhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen.
FNV Havens en CNV Vakmensen voelen zich voor een voldongen feit gesteld omdat het akkoord buiten hen om gesloten is. Daardoor dreigt een ontsporing van het sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers om massaontslagen te voorkomen. "Ze willen gewoon van de havenwerker af', zegt Niek Stam, FNV-vakbondsleider. (Bron: AD, 16-03 en FD, 17-03-2015)
Zelfstandigen Bouw, de vakbond voor zzp'ers in de bouw- en hout-sector, heeft dinsdag bij het ministerie van Sociale Zaken officieel bezwaar gemaakt tegen de verplichte aansluiting van 12.500 zelfstandige schilders bij het pensioenfonds BPF Schilders. De schilders vinden dat deze verplichte pensioenregeling niet past bij hun zelfstandig ondernemerschap. De schildersbranche is een van de weinige sectoren in Nederland waar zelfstandigen verplicht meedoen met de pensioenregeling. Nu de huidige verplichtstelling vernieuwd moet worden, ontstaat er een nieuwe kans voor de zzp-organisatie om bezwaar te maken. FNV Bouw, die samen met de werkgevers om de verplichtstelling heeft gevraagd, is niet blij met dit bezwaar. "Wij hechten erg aan verplichte deelname van zzp'ers in de schildersbranche", aldus cao-onderhandelaar Peter Roos. (Bron: FD/NTrappenburg, 25-03-2015)
Het handelsakkoord TTIP dreigt ten koste te gaan van de gezondheid van werknemers. Die waarschuwing deed de vakcentrale FNV zaterdag in het Algemeen Dagblad. De Verenigde Staten en Europa onderhandelen momenteel over een nieuw handelsverdrag: TTIP. Door dit verdrag krijgen multinationals volgens de vakcentrale nog meer macht dan nu, en dreigen belangrijke wettelijke afspraken die zijn gemaakt verloren te gaan. Arbeidsvoorwaarden en lonen staan nu al onder druk, stelt de vakbond. Dat dreigt alleen maar meer te worden als TTIP er komt. In Europa dreigen 600.000 banen verloren te gaan. En de gezondheid van werknemers staat op het spel, omdat zij vaker blootgesteld dreigen te worden aan gevaarlijke stoffen. Dat komt volgens de vakbond vooral doordat het beschermingsniveau voor veel gevaarlijke stoffen in Amerika veel lager ligt dan in Nederland. "Die strengere eisen gaat Amerika echt niet overnemen. De grote chemische concerns daar zitten niet te wachten op strengere regels. Die zorgen voor meer kosten", citeert het AD Wim van Veelen van de FNV. In Nederland zijn er afspraken die werknemers moeten beschermen tegen gevaarlijke stoffen als asbest, bestrijdingsmiddelen en kwartsstof (bouwnijverheid). Die afspraken zijn volgens de vakbond beter dan in Amerika. Bouwvakkers worden ziek van een te hoge blootstelling aan kwarts stof; van longklachten tot in het ergste geval kanker. (Bron: FD, 30-03-2015)