De Europese Commissie heeft vrijdag twaalf nieuwe genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) toegelaten tot de Europese markt. Dit brengt het totale aantal op zeventig. Het gaat onder meer om genetisch gemanipuleerde maïs, soja, katoen en snijbloemen. Een dag eerder diende de Commissie een voorstel in dat lidstaten de mogelijkheid moet geven GGO's binnen hun nationale grenzen te weren, zelfs al zijn ze op Europees niveau goedgekeurd. Critici vrezen dat de Commissie met dit voorstel de oppositie tegen GGO's wil breken, en het de weg vrijmaakt voor versnelde invoer van nieuwe GGO's. (Bron: NRC, 25-04-2015)
Japan en de Verenigde Staten hebben voor het eerst in bijna twee decennia hun strategische samenwerking versterkt. Nieuwe defensierichtlijnen die maandag zijn bekendgemaakt in New York breiden de wereldwijde Amerikaans-Japanse samenwerking uit tot de ruimte en cyberspace. Japan neemt een zwaardere rol op zich en krijgt de bevoegdheid Amerikaanse schepen te beschermen en ballistische raketten die op weg zijn naar de VS uit de ruimte te schieten, aldus een gezamenlijke verklaring over de nieuwe regels. De uitbreiding van de militair-strategische samenwerking is de belangrijkste politieke aankondiging tijdens het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan de VS. Abe heeft dinsdag een ontmoeting met president Barack Obama en zal Japan woensdag presenteren als een baken van vrede en stabiliteit in Azië in een toespraak tot het Amerikaanse Congres. (Bron: FD, 28-04-2015)
Japan is nu de grootste investeerder in de VS. Het land heeft meer Amerikaanse staatsobligaties in bezit dan China. Dat is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Staatsleningen in de VS halen relatief hoge rendementen in vergelijking met Japan en Europese landen, waar de rente is gezakt door het opkopen van leningen door centrale banken. Japanse investeerders hebben daarom vorig jaar hun bezittingen met 13,6 mrd dollar vergroot. China bouwde het totale aantal leningen af met 49,2 mrd dollar. Dankzij de Japanse investeringen blijft de rente op Amerikaanse obligaties vrij laag. Hierdoor profiteren Amerikanen ook van een lage hypotheekrente en een lagere rente voor uitstaande bedragen op creditcards. (Bron: FD, 17-04-2015)
Wat honderd jaar geleden in Turkije gebeurde was een volkeren-moord op anderhalf miljoen Armeniërs. Bondsdagvoorzitter, Norbert Lammert (CDU), zei dat vanochtend aan het begin van een debat hierover in het parlement. Gisteren had ook al de Duitse Bondspresident Joachim Gauck de volkerenmoord benoemd. De Duitse regering heeft wegens te verwachten diplomatieke problemen met Ankara het woord genocide steeds vermeden. De Bondsdag nam vanochtend een resolutie aan waarin de "vernietiging en verdrijving" van de Armeniërs volkerenmoord wordt genoemd. Gauck wees overigens ook op de "medeschuld" van Duitsland, dat destijds Turkije steunde en weet had van de genocide. Gisteren riep Ankara zijn ambassadeur terug uit Wenen nadat Oostenrijk ook gesproken had van volkerenmoord. (Bron: NRC, 24-04-2015)
Ex-president Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds is gisteravond in Madrid opgepakt. Hij wordt verdacht van witwassen, belastingontduiking en het illegaal wegsluizen van geld. De Spanjaard Rato was de voorganger van de eveneens in opspraak geraakte IMF-president Dominique Strauss Kahn. De Fransman was verwikkeld in een seks-schandaal en werd opgevolgd door landgenote Christine Lagarde. (Bron: AD, 17-04-2015)
Griekenland moet niet rekenen op uitstel van zijn financiële verplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zegt IMF-topvrouw Christine Lagarde. Griekenland heeft door de aanhoudende strijd over de aanpak van zijn economische problemen al maanden geen noodkredieten meer ontvangen van de eurolanden en het IMF en ziet de bodem van de schatkist steeds dichterbij komen. De Griekse regering zou daarom overwegen de komende aflossingsverplichtingen aan het IMF niet te voldoen. Lagarde betitelde dat gisteren in Washington als een heilloze weg. "Uitstel van betaling moet worden gezien als een vraag om extra financiering, die aan de hele wereldgemeenschap wordt gesteld. Veel landen binnen die gemeenschap staan er slechter voor dan Griekenland zelf." (Bron: AD, 17-04=2015)
De vertrouwensbarometer van het Amerikaanse onderzoeksinstituut The Conference Board is gedaald van 101,4 in maart naar 95,2 in april. Economen hadden gerekend op een toename tot 102,4. Het vertrouwenscijfer bestaat uit een meting over de huidige omstandigheden en een meting over de toekomstverwachtingen. Op beide terreinen zakte het vertrouwen. De barometer voor de huidige omstandigheden daalde van 109,5 naar 106,8. De verwachtingenindex zakte van 96 naar 87,5. 'De daling van deze maand is waarschijnlijk veroorzaakt door de recent matige prestatie van de arbeidsmarkt en door bezorgdheid over de nabije toekomst', stelt onderzoeksdirecteur Lynn Franco van The Conference Board. (Bron: FD, 29-04-2015)
Het beeld van de mondiale handel verslechtert. Het volume van internationaal verscheepte goederen en diensten is in februari met O,9 procent gedaald. Vrijwel alle regio's lijken te kwakkelen. Vooral de Amerikaanse import is ingezakt. Zo blijkt uit de Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau (CPB). In januari was er al sprake van een afname van de wereldwijde im- en export met 1,6 procent. (Bron: FD, 24-04-2015)
Goldman Sachs zou vorig jaar tussen de 700.000 en 799.000 aan lobbywerkzaamheden in Brussel hebben gespendeerd: 14 keer meer dan in 2013, toen de uitgaven zo'n 50.000 euro waren. (Bron: FD, 29-04-2015)
Aldus Europarlementariër Dennis de Jong (SP) woensdag, medevoorzitter van de 'intergroep' voor Integriteit ITCO. Een eventueel besluit van de EU-ministerraad om zich aan te sluiten bij het lobbyregister van de Europese Commissie en het Europees Parlement mag geen voorwendsel worden om het register af te zwakken. (Bron: FD 30-04-2015)
Bestuursvoorzitters van de vijf grootste banken op Wall Street verdienden vorig jaar gemiddeld 124 keer zoveel als de doorsnee werknemer. De kloof is in acht jaar wel kleiner geworden. In 2006 was de ratio nog 273, ofwel 55 procent meer dan in 2014, zo bericht The Wall Street Journal. De topmannen kregen samen vorig jaar 92,5 mln dollar mee. (Bron: FD, 07-04-2015)
President Jim Yong Kim van de Wereldbank voelt zich niet gepasseerd nu Peking met het initiatief is gekomen voor een nieuwe regionale ontwikkelingsbank, een instelling die door critici wordt gezien als een Aziatisch alternatief voor de Wereldbank. 'Er is voldoende werk voor iedereen', zei Kim dinsdag in een rede voor de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington. Kim denkt dat iedereen ervan profiteert als de nieuwe Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en ook de New Development Bank van de Bric-landen worden gezien als bondgenoten in de strijd tegen armoede. Eerder zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds dat ze 'met alle genoegen' wil samenwerken met de AIIB.
De Verenigde Staten hebben hun ongenoegen geuit over de steunbetuigingen. Washington beschouwt de bank als een poging van China om meer landen binnen de Chinese invloedssfeer te brengen. Het Witte Huis hoopt dat Londen zijn stem zal gebruiken om te lobbyen 'voor het invoeren van hoge normen'. Bron: FD, 08-04-2015)
De vrees voor een nieuwe vastgoedbubbel neemt toe, nu prijzen zijn gestegen tot niveaus van voor de crisis. Met name over de vastgoedmarkt in de VS bestaan zorgen. 'De prijzen over heel de wereld worden steeds agressiever', citeert de krant het Onderzoeksbureau MSCI. De extreem lage rendementen die op obligaties worden behaald jagen beleggers richting het vastgoed. Door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (QE) wordt deze tendens alleen maar versterkt. 'QE zuigt geld naar vastgoed omdat het financieren van schulden op dit moment zo goedkoop is', zegt Peter Hobbs van MSCI. In vastgoed wordt relatief veel met geleend geld geïnvesteerd. Zijn de prijzen in sommige markten het niveau van voor de crisis al dicht genaderd, de huurinkomsten blijven nog achter. MSCI signaleert dat er steeds meer risico wordt genomen met vastgoedbeleggingen. Er wordt in kwalitatief mindere locaties geïnvesteerd, de schuldratio's lopen op en er wordt weer veel meer ontwikkeld. (Bron:FD, 17-04-2015)