FNV: personeel V&D verzet zich tegen loonoffer

Sociaaleconomische redactie

Een meerderheid van het personeel van de in financiële problemen geraakte winkelketen V&D is tegen een loonoffer. Dat blijkt uit een enquête van de vakbond FNV Handel. Voor 73,9 procent van de ondervraagde personeelsleden is het inleveren van loon 'niet bespreekbaar', ook niet onder voorwaarden.

'Ik denk dat we met deze enquête hebben aangetoond dat er geen draagvlak is voor een loonoffer én dat niet-vakbondsleden vrijwel dezelfde mening hebben als onze leden', zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Handel in een persverklaring. 'V&D stelde tijdens het kort geding in februari dat de meerderheid van het personeel wel bereid was tot een loonoffer. Dat was een niet-onderbouwde uitspraak.' V&D-topman John van der Ent zei begin mei nog dat het loonoffer 'er hoe dan ook moet komen.' Als dat niet lukt zullen er meer banen verdwijnen. Van der Ent gaat uit van een goede afloop: 'Na het bloedrode 2014 en het al lichter rode 2015 willen we in 2016 break-even draaien en in 2017 winst maken.'

Van der Ent zei toen verder in het FD dat het personeel van V&D weliswaar een loonoffer moet brengen, maar dat het winkelbedrijf kan overleven zonder nieuwe saneringsronde.

(*) FD, 20-5, auteur Roy op het Veld.