Ruud Baars is als voorzitter van de migratiewerkgroep van de Building Wood Internatonal, een internationale vakbondskoepel (waar ook FNV Bouw lid van is) actief betrokken bij het organiseren van vakbondsmacht in Quatar. In deze Golfstaat werken migranten-arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden. Het lokale systeem dat de arbeidsmigratie regelt, het Kafala-systeem, maakt de arbeiders tot slaven, die overgeleverd zijn aan de nukken en grillen van de werkgevers. Onder meer de bouwarbeiders die werken aan de voetbalstadions voor het WK 2022. De internationale vakbeweging grijpt publieke evenementen zoals WK en Olympische Spelen aan om in het betreffende land de vakbondsmacht te versterken. Ruud Baars is betrokken bij het ontwikkelen van een SmartPhone-app die bouwarbeiders informeert over rechten, noodzaak van organisatie en hen in contact brengt met de (verboden) vakbondsorganisaties in Quatar en de thuislanden van de migranten-arbeiders. Hij is bezig met advocaten om de Fifa voor de rechter te slepen voor het schenden van de mensenrechten.
Manifest sprak op 20 mei jongstleden met vakbondsbestuurder Ruud Baars, die kortgeleden het hoofdbestuur van de FNV verliet vanwege het bereiken van de vijfenzestigjarige leeftijd.
Ruud Baars: "Ik ben erg tevreden over het feit dat de Bondsraad van FNV Bouw destijds heeft besloten veel geld vrij te maken om de kaderacademie weer opnieuw op te zetten. We hebben binnen elke vakbond afdelingen gehad die scholing en vorming organiseerden voor kaderleden. Er was alleen steeds minder menskracht en geld voor beschikbaar. Het stelde ook steeds minder voor. Er waren nog wel een aantal kaderopleidingen die betrekking hadden op uitvoerend vakbondswerk, dan moet je denken aan de consulenten, de vraagbaken, die leden moesten helpen. Of pensioenberekeningen moesten maken, dat soort vaardigheidscursussen werden wel gegeven. Maar echte discussie over de maatschappij, de opdracht van de vakbeweging, dat was weg en dat is onderkend door het bestuur en door het Ledenparlement. Op enig moment heeft de bondsraad van Bouw als voorwaarde aan de fusie besloten om geld vrij te maken uit het vermogen om een investering te doen in de kaderacademie. Dus er zijn nu twee bestuurders, Ruud Kuin en Leo Hartveld, in het hoofdbestuur verantwoordelijk om dit te gaan opzetten. Er is ook menskracht en middelen voor vrijgemaakt. Dit is een belangrijke verworvenheid van de fusie."
Ruud Baars: "Bureau Naleving is ook een van de vernieuwende stappen geweest. Dit vakbondsonderdeel is een groep mensen die eerst bestond uit 11 fte, maar inmiddels alweer is uitgebreid. Deze FNV-ers zijn begonnen in de pluimvee, ze zijn bezig geweest in de steigerbouw en bij Shell. In allerlei sectoren, ook in de bouw, zorgen zij voor 'naming en shaming', het aangaan van processen, maar vooral ook het opbouwen van vakbondsmacht ter plekke in de bedrijven. Bureau Naleving is een instrument geworden waarmee het vakbondswerk verbeterd wordt. We zijn er ook vaak mee in het nieuws. De rol van Bureau Naleving is om de misstanden naar boven te halen, om te laten zien wat er allemaal gebeurt. Dat helpt de maatschappelijke discussie."