Weet u het niet meer? Resetten!

i-011-017.jpg
Achter een façade van schijntegenstellingen staan heldere doelen van de westerse bondgenoten en hun militaire oorlogsmachine. Het schaakspel gaat om wereldhegemonie door de VS en hun bondgenoten. (Foto: Haber.com.ua)

Kemal Okuyan

U bent nieuwsgierig naar politieke strategieën van landen, welke mondiale macht steunt wie, welke landen concurreren onderling, welke proberen welke onderuit te halen..? U wilt weten welke landen welke partijen steunen in Turkije, waar binnenkort verkiezingen zullen zijn..?

U heeft gelijk, als gewone burger heeft u zelf te maken met de resultaten, zoals burgeroorlogen, grensveranderingen en staatsgrepen. U kunt wel proberen om alles te volgen en maatregelen te nemen voor zover het kan. Maar u kunt beter een flinke portie zelfvertrouwen hebben en weten waar u voor staat, wilt u al die schommelingen, veranderingen, keer op keer opstekende onrusten en nieuwe coalities doorstaan. Anders kunt u de ontwikkelingen niet volgen, wordt u duizelig van het alsmaar naar links en naar rechts kijken.

Het lijkt er op dat Rusland en Duitsland dichter bij elkaar komen tegen de VS omdat zij niet tevreden zijn over hun politiek tegenover Iran en Syrië. Maar dan zie je opeens dat Duitsland helemaal achter de NAVO en zijn oorlogszuchtige politiek staat.

U ziet bijvoorbeeld dat China al jaren conflicten heeft met India en daarom dichter bij Amerika komt te staan; ook Pakistan dat conflicten heeft met India koopt al jaren flinke hoeveelheden wapens in van China. Dan leest u ineens dat China, India en Rusland samen militaire oefeningen gaan houden. Maar dit past dan weer niet helemaal in het plaatje!

En nu Turkije naar de stembus gaat, is een van de grootste vragen: wie straks met wie de coalitie gaat vormen? Gaan de meest onvoorstelbare partijen samenwerken? En de mensen op de achtergrond? Geheime diensten, mensen die staatsgrepen plegen, politie, soldaten, de Koerdische kwestie, de AKP die niet meer wil onderhandelen met de Koerden, terwijl ze vorig jaar riepen: "De militairen willen niet dat wij aan tafel zitten in de Koerdische kwestie..."

Wat gebeurt er in Syrië? Israël helpt de gewapende groeperingen en aan de andere kant zeggen ze: "als het nodig is, moeten er nucleaire wapens gebruikt worden tegen IS". Amerika vecht tegen IS middels luchtaanvallen, maar aan de andere kant helpen ze allerlei andere groeperingen (die echter weinig verschillen van de IS) door deze te bewapenen. De AKP-regering van Turkije zegt dat IS heel gevaarlijk is maar doet aan de andere kant alles wat mogelijk is om de Syrische regering ten val te brengen.

Wij moeten niet verbaasd zijn, u moet niet verbaasd zijn! Wij nemen deze strategische wendingen en spelletjes echter zeer serieus. Voor ons, gewone burgers, hebben de spelletjes grote gevolgen, zoals burgeroorlogen en nieuwe extremisten die een gebied terroriseren. Maar voor het grote internationale kapitaal zijn dat allemaal doodgewone dagelijkse politieke aanpassingen opdat zij er een maximale winst uit kunnen slepen.

Lang leve het uitbuiten, is hun drijfkracht!

Het is moeilijk om met deze situaties te leven, vooral op ons grondgebied. Want dat gevecht om het kapitaal blijft verraderlijke en constant veranderende agressieve vormen aannemen. Zoals ik al eerder heb gezegd, moet je een flinke portie zelfvertrouwen hebben om die duizelingwekkende ellende te doorstaan en vooral weten waar u voor staat en waarom.

Wij moeten blijven opkomen voor het volk, de mensenrechten en voor de vrijheid! We moeten vooral het hardst opkomen tegen het uitbuiten van de mensen! Want de uitbuiting is het uitgangspunt van het kapitaal!

Niet accepteren, resetten!

Vertaling: M.Yildiz.