Het aantal consumenten met een betalingsachterstand stijgt verder. Dit jaar zijn er 7039 mensen bijgekomen die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit meldde het Bureau Krediet Registratie (BKR) gisteren op basis van de laatste gegevens. In totaal zijn er per 1 juli 777.767 mensen met een betalingsachterstand op een afgesloten lening. De afgelopen jaren nam het aantal mensen met financiële problemen fors toe. In 2013 was die stijging het grootst. In dat jaar kwamen er 31.435 mensen met een betalingsachterstand op geleend geld bij. Het aantal probleemgevallen neemt nu minder snel toe dan in de jaren 2013 en 2014. 'De crisis heeft weliswaar een flinke impact gehad, maar de werkelijkheid is ook dat de schuldenproblematiek nog dagelijks toeneemt' zegt BKR-directeur Peter van den Bosch.
Bij het BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden op die leningen geregistreerd. Studieleningen zijn bijvoorbeeld niet bij het BKR vastgelegd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan 4 maanden vastgelegd. Van den Bosch: 'De betalingsachterstanden op leningen zijn slechts een klein deel van het maatschappelijke probleem. Er zijn immers nog veel meer betalingsachterstanden waar mensen mee kampen. Denk aan de fiscus, huurachterstanden of die bij zorgverzekeraars.' (Bron, AD, 21-07-2015)
Het overschot aan ongebruikte vrije dagen van werknemers neemt langzaam af, maar drukt nog altijd voor 17 mrd euro op de balansen van bedrijven. De werkgeversvereniging AWVN pleit voor een uitruil van vrije dagen voor extra loon. 'Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een beperkte loonruimte. Dan is dit een ideale oplossing. Het probleem is alleen dat dit tijdens cao-onderhandelingen niet genoeg prioriteit heeft bij de vakbonden', zegt de AWVN tegen De Telegraaf. De werkgevers constateren verder dat de nieuwe vervaltermijn van vrije dagen voor sommige ondernemingen uitkomst biedt. Die werd in 2012 teruggebracht van vijf jaar naar zes maanden. Sommige bedrijven laten hun werknemers verplicht verlof opnemen. Het merendeel van de ondernemingen geeft aan met de werknemers te overleggen om tot een oplossing te komen. Vooral de chemische en farmaceutische industrie, de transporten logistieksector en de publieke sector hebben te maken met veel niet opgenomen vrije dagen. (Bron: FD, 14-08-2015)
Het economisch herstel in de eurozone lijkt enigszins te haperen. De groeicijfers die vandaag uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland zijn gekomen, vielen tegen. In het geval van Nederland gaat achter een sterk teruggevallen gasproductie een toch robuuste economische ontwikkeling schuil. Per saldo is de groei in de regio in het tweede kwartaal op 0,3% uitgekomen. Gerekend was op een plus van 0,4 procent, hetzelfde percentage als er over de eerste drie maanden van het jaar was opgetekend. Donderdag bleek al uit de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank dat de beleidsmakers verwachten dat het herstel gematigd zal blijven, 'wat vanuit een historisch en internationaal perspectief als teleurstellend kan worden gezien'. Analist Jennifer McKeown van Capital Economics stelde in een reactie te verwachten dat de groei verder doorzet. Het tempo zal volgens haar wel afzwakken als de tijdelijke, schragende effecten van de zwakkere euro en de gedaalde olieprijs wegebben. Dit dwingt de ECB haar ruime beleid voort te zetten en misschien zelfs nog verder uit te breiden, aldus McKeown. De grootste teleurstelling komt uit Frankrijk. Daar blijkt de groei in het tweede kwartaal te zijn stilgevallen, nadat er over het eerste kwartaal nog een plus van 0,7 procent was opgemeten. Dankzij een afnemend ondernemersvertrouwen vielen de investeringen lager uit, benadrukte statistiekbureau Insee. (Bron, FD, 15-08-2015)
De schulden van de huishoudens in Nederland zijn weer iets toegenomen. Eind maart ging het bij elkaar om ruim 742 miljard euro, 2 miljard meer dan eind december. De woninghypotheekschuld vormt met 651 miljard euro het grootste deel. Dit heeft het CBS vanochtend bekendgemaakt. In het laatste kwartaal van vorig jaar namen de schulden ook licht toe. Vanaf eind september 2012 waren ze aan het afnemen. De toename hangt volgens het CBS samen met het aantrekken van de woningmarkt en de beperking van de schenkingsvrijstelling. (Bron: NRC, 08-07-2015)
Nederlandse consumenten hadden in mei van dit jaar ruim 339 mrd euro aan spaargeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een record. Sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 steeg het totale Nederlandse spaartegoed met ruim 30 procent. 'De consument spaart voor een appeltje voor de dorst, maar ook omdat hij denkt dat sparen nog steeds geld oplevert. Niets is minder waar', aldus Daniel de Wild van Independer. Een vrij opneembare spaarrekening heeft op dit moment een gemiddeld rentepercentage van 1,2 procent. 'Als je de inflatie van 1,1 procent daar vanaf trekt, heeft sparen nauwelijks nog zin', zegt De Wild. (Bron: FD, 02-07-2015)
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar amper gegroeid. De toename bedroeg 0,1 procent in vergelijking met de eerste 3 maanden van dit jaar. De groei was daarmee aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten. Dat de economische groei afgelopen kwartaal tegenviel, heeft eigenlijk maar één oorzaak en dat is het besluit van de overheid om de gaswinning verder terug te schroeven. In de kern gaat het nog steeds goed en het ingezette herstel zet door, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. (Bron: AD, 14-08-2015)
De regeringspartijen VVD en PvdA gaan het komende begrotingsjaar elk 375 mln euro aan meevallers besteden. De PvdA wil het geld vooral steken in uitgaven voor de zorg, de liberalen willen hun deel aan Defensie geven. RTL Nieuws meldde donderdag in het bezit te zijn van documenten waaruit dat blijkt. De PvdA wil het ouderschapsverlof voor vaders vanaf 2017 uitbreiden van twee naar vijf dagen. De verlenging van het verlof na de bevalling zou jaarlijks 75 mln euro kosten. Ook willen de sociaaldemocraten elk jaar 133 mln euro extra uitgeven aan verbeterde zorg in verpleeghuizen. Tot slot moet er per oudere 1000 euro extra beschikbaar komen voor dagactiviteiten als bingo en muziek maken. Coalitiepartner VVD zou het grootste deel van haar 375 mln euro willen uitgeven aan Defensie. (Bron: 21-08-2015)