De wereldhandel is in mei met 1,2 procent teruggevallen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de jongste wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau. De toonaangevende graadmeter, die ook internationaal wordt gevolgd, laat daarmee een nieuwe achteruitgang zien. In april nam de wereldhandel al met 0,2 procent af ten opzichte van maart. 'De neergang vond plaats over een breed front', aldus het CPB in een schriftelijke toelichting. 'In de meeste regio's viel het volume van de import en export terug, zowel in ontwikkelde landen als in opkomende economieën. In Japan was de im- en exportgroei zeer negatief. Bij de opkomende economieën presteerden Centraal-Europa en Oost-Europa het slechtst.' (Bron: FD, 23-07-2015)
De dagen dat de Duitse economie de sterkste in Europa is, zijn geteld. De concurrentiekracht neemt af, de arbeidsmarkt krimpt en grotere hervormingen die de groei zouden kunnen stimuleren, zijn er al acht jaar niet meer geweest. Duitsland zal de komende jaren nog wel iets beter blijven presteren dan het Europese gemiddelde, maar er is een serieuze kans dat het land na een volgende crisis niet meer als een feniks uit zijn as zal herrijzen.
Dit schrijft Ralph Solveen, econoom bij Commerzbank, in een analyse van de Duitse economie die dinsdag is verschenen. Solveen brengt in herinnering dat Duitsland nog geen tien jaar geleden werd gezien als de 'zieke man' van Europa. Hij suggereert in zijn betoog dat Duitsland dit label opnieuw opgeplakt kan krijgen. Dat het al wat minder gaat met Duitsland, blijkt volgens Solveen uit de inkoopmanagersindex. Duitsland verliest ook internationaal al marktaandeel sinds 2011. Op termijn zullen bedrijven minder verdienen en daardoor minder investeren en buitenlandse bedrijven zullen uitwijken naar andere landen, schetst Solveen. (Bron: FD, 15-07-2015)
De industriële grootmachten Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) hebben op een topconferentie in de Russische stad Oefa in de Oeral een eigen ontwikkelingsbank opgericht. De bank heeft een startkapitaal van 50 miljard dollar. Driekwart van de aandelen is in handen van BRICS-landen die zo een tegenwicht denken te kunnen vormen voor de Wereldbank. De vijf landen besloten ook hun eigen valuta in een 'pool' op elkaar af te stemmen. Gastheer president Poetin uitte zijn zorg over de instabiele olieprijs. (Bron: NRC, 10-07-2015)
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) vergroot het risico op bubbels in Europese huizenmarkten. Dat schreef The Financial Times op basis van onderzoek van kredietbeoordelaar Moody's. Door het opkoopprogramma van de ECB (kwantitatieve verruiming) zijn rentes op obligaties historisch laag. In hun zoektocht naar rendement steken beleggers hun geld daarom in Europees vastgoed. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noorwegen lopen de grootste risico's. In Noorwegen zijn de huizenprijzen sinds 2010 al met 30 procent gestegen, in Duitsland met 25 procent en in het VK met 15 procent. De Duitse Bundesbank waarschuwde in 2012 al dat huizenprijzen in het land 10 procent te hoog konden liggen, in sommige steden zelfs 20 procent. (Bron:FD, 22-07-2015)
Uit het jaarverslag over 2014 blijkt dat de verdiensten van Alliander-ceo Peter Molengraaf en financieel directeur Mark van Lieshout aanmerkelijk uitkomen boven het maximumsalaris dat door de politiek is opgelegd aan bestuurders van (semi)-publieke instellingen. Molengraaf verdiende vorig jaar 342.000 euro (exclusief pensioenbijdrage van 41.000 euro). Van Lieshout kwam uit op 322.000 euro, exclusief 39.000 euro pensioenbijdrage. Volgens de Wet normering topinkomens moeten de topinkomens in de semipublieke sector worden afgebouwd naar het niveau van een ministersalaris van 178.000 euro. (Bron: FD, 18-08-2015)
Jamie Dimon, de bestuursvoorzitter van JPMorgan Chase, is de best betaalde bankbestuurder ter wereld. Vorig jaar hengelde de topman 27,6 mln dollar in salaris, aandelen en andere opties binnen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de FT en onderzoeksbureau Equilar. Dimon is voor de derde keer in vijf jaar de best betaalde bankdirecteur. Hij stoot de ceo van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein van de beloningstroon. Blankfein zakt in de ranglijst naar de derde plaats. Ook de bestuursvoorzitter van Morgan Stanley, goed voor 23,1 mln dollar, haalde hem in. De vergoeding van Jarnie Dimon is niet onomstreden. In mei stemde ongeveer 40 procent van de aandeelhouders van de bank tegen het beloningspakket van de topman. (Bron: FD, 03-07-2015)
Griekenland heeft veertien regionale vliegvelden verkocht aan Fraport, het luchthavenbedrijf van Frankfurt. Dit maakten de Griekse autoriteiten vanochtend bekend. Fraport betaalt 1,23 miljard euro voor de vliegvelden van onder meer Thessaloniki en een aantal toeristische eilanden, zoals Rhodos en Kos. De schuldeisers van Griekenland eisen dat de staat bezittingen verkoopt. Dit moet 50 miljard euro opleveren voor het afbetalen van schulden en investeringen. (Bron: NRC, 18-08-2015)
De VS en Washington openen eind juli ambassades in elkaars landen. Dit kondigen de leiders van beide landen vandaag aan, meldt The New York Times. De opening is het formele herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen die in 1961 werden verbroken. (Bron: NRC, 01-07-2015)
Fidel Castro, de oud-leider van Cuba, heeft gisteren op zijn 89ste verjaardag uitgehaald naar de VS. Castro uitte in een open brief kritiek op het Amerikaanse buitenlandse en economische beleid sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook zou Amerika Cuba nog miljoenen dollars verschuldigd zijn wegens het in 1960 ingevoerde handelsembargo. Op de heropening van de VS-ambassade in Cuba vandaag ging Castro niet in. (Bron:NRC, 14-08-2005)