Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015 toegenomen. Eind juni waren het er 447.000, vijfduizend meer dan in het eerste kwartaal. Bij de 45-plussers neemt het aantal bijstandsgerechtigden het snelst toe. Bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst. Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft betaald werk. Het gaat om deeltijdbanen waarvan de inkomsten onder het bijstandsniveau blijven. Deze werknemers ontvangen dan een aanvullende bijstandsuitkering. (Bron: FD, 29-08-2015)
Deutsche Bank gaat circa 23.000 banen schrappen, ofwel een kwart van het totaal. De meeste banen zullen verdwijnen bij de IT-afdeling en door het afstoten van dochter PostBank, volgens anonieme bronnen in de financiële wereld. Deutsche Bank zal de reorganisatie volgende maand bekendmaken. (Bron: FD, 15-09-2015)
De FNV spant een kort geding aan tegen TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. TSN ontslaat ruim 600 mensen. Het loon van de mensen die mogen blijven, wordt verlaagd met 25 procent. De FNV vindt dat het bedrijf de cao niet naleeft. "Voor goede zorg moeten de juiste tarieven betaald worden", aldus Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn. Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1500 medewerkers ontslag aangezegd en ruim 2500 tijdelijke contracten zijn niet verlengd. Dit is volgens TSN een direct gevolg van "de extreme bezuinigingen op de thuishulp". (Bron: NRC, 01-09-2015)
De zorgverzekeringspremie stijgt volgend jaar met ongeveer 7 euro naar 103 euro per maand. Dat is de prognose van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
In het najaar stellen de Nederlandse zorgverzekeraars de premie voor 2016 definitief vast. Begin 2015 gingen de premies met 10 euro per maand omhoog. In de afgelopen jaren brachten de verzekeraars regelmatig minder in rekening dan het ministerie verwachtte. Het eigen risico gaat volgend jaar met 10 euro omhoog naar 385 euro. Die verhoging is een indexatie, een aanpassing aan de stijgende prijzen. De mensen die recht hebben op zorgtoeslag krijgen volgend jaar 67 euro extra bijgeschreven op hun rekening. (Bron: FD, 31-08-2015)
Met een forse reorganisatie wil DSM zichzelf strakker organiseren. "Sneller, meer gefocust, kostenefficiënter." Dat moet DSM allemaal worden van het schrappen van 900 tot 1100 banen.
Het materialen- en ingrediënten-concern in Heerlen heeft de afslankoperatie begin deze maand al aangekondigd, maar vanochtend maakte topman Feike Sijbesma de exacte omvang ervan bekend. Die is fors. DSM snijdt de banen vooral uit het ondersteunend personeelsbestand van 4400 mensen: IT'ers, personeelsmanagers, communicatiemedewerkers, juristen en financieel personeel. De helft van de banen gaat verloren in Nederland, vooral op de hoofdkantoren in Heerlen en Sittard. (Bron: NRC/C.H., 25-08-2015)
De groei van de werkgelegenheid voor uitzendkrachten heeft zich in het tweede kwartaal doorgezet. Het aantal uitzenduren steeg met 3,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder: de sterkste toename in bijna vijf jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.
Werkgevers geven steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste baan, volgens het CBS. Het aantal uren in langlopende contracten, zoals detachering en payrolling, is toegenomen met bijna 4 procent. Het aantal kortlopende contracten nam ook toe: met 2,1 procent, de grootste stijging in vier jaar tijd. Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn er 19.000 (pulp, red. M.) banen bijgekomen. In juli waren er in totaal 603.000 mensen werkloos, 6,8 procent van de beroepsbevolking. (Bron: NRC, 28-08-2015)
Door de enorme overcapaciteit (overproductie, red. M.) bij Europese staalfabrieken staan tienduizenden banen op de tocht. Als Europese fabrieken zich aanpassen aan de vraag, verdwijnen mogelijk 70.000 van de huidige 350.000 arbeidsplaatsen, verwacht de voorzitter van de World Steel Association, Wolfgang Eder. Volgens Eder, tevens topman van het Oostenrijkse staalconcern Voestalpine, is de productiecapaciteit in Europa op dit moment 30 tot 40 miljoen ton te groot. De fabrieken kunnen samen 210 miljoen ton staal produceren, maar hebben slechts een capaciteit voor zo'n 170 miljoen ton nodig. (Bron: NRC, 10-09-2015)
De lastenverlichting die het kabinet op Prinsjesdag in petto heeft, levert minder banengroei op dan een jaar geleden nog werd aangenomen. Dit blijkt uit cijfers uit de zogeheten Macro Economische Verkenning (MEV) van het Centraal Planbureau (CPB) die dinsdagavond zijn uitgelekt. Het CPB raamt het effect van de geplande 5 mrd euro lastenverlichting op lange termijn op 35.000 banen. Daar blijft het dan toe beperkt. Minister Dijsselbloem van Financiën had vorig jaar met Prinsjesdag nog de ambitie om met de lastenverlichting 100.000 banen te creëren. Maar omdat het CPB haar rekenmodellen inmiddels heeft aangepast, zou dat doel niet meer realiseerbaar zijn. (Bron: FD, 09-09-2015)
Bij warenhuisketen V&D verliezen 300 winkelmedewerkers hun baan. Dat is het gevolg van een eerder aangekondigde reorganisatie. Het overige personeel behoudt zijn baan en arbeidsvoorwaarden, maar kan wel nieuwe functies of aangepaste taken krijgen, stelt V&D. Het noodlijdende warenhuis wilde eerst een loonkorting bij alle werknemers doorvoeren om 10 miljoen euro te besparen, maar de rechter gaf hier geen toestemming voor. In plaats daarvan kwam er een reorganisatie. Ook op het hoofdkantoor volgt nog een sanering. Die details volgen later. (Bron: NRC, 01-09-2015)
Nederland heeft er in 2013 nog eens vijf bankiersmiljonairs bijgekregen. Ons land telde op 1 januari 2013 nog 27 rijke bankiers, aan het eind van het jaar 32. Het totaal aantal grootverdieners in het Europese bankwezen nam juist flink af. Volgens banktoezichthouder EBA slonk het aantal bankmiljonairs in de gehele EU van 3530 tot 3178. (Bron: AD, 08-09-2015)
Hewlett-Packard (HP) schrapt in de aanloop naar opsplitsing van het concern circa 30.000 banen, heeft topvrouw Meg Whitman gisteren bekendgemaakt. Bij HP werken 302.000 mensen. HP maakte vorig jaar bekend dat de divisie die pc's en printers maakt, wordt losgeknipt van het onderdeel dat hardware en IT-diensten levert aan de zakelijke markt. (Bron: NRC, 1609-2015)
Vakbond FNV wil dat er minimumtarieven komen voor mensen die er zelf voor kiezen om zzp'er te zijn. Dit is een van de eisen die de vakbond heeft neergelegd voor het komend cao-seizoen. De looneis voor volgend jaar is 3 procent, net als afgelopen jaar. Volgens FNV is die eis in verschillende cao's ingewilligd. "Hiermee krijgen vooral de mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is nodig om de groeiende inkomensongelijkheid te stoppen." De vakbond vindt verder dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt is doorgeschoten. Zo zouden mensen met een payroll-flexcontract gewoon in dienst moeten komen van hun werkgever. De vakbond probeert al langer afspraken te maken die voor iedereen in een sector gelden, maar zegt daar nu nog steviger op te willen inzetten. Zo moeten ook zzp'ers meer koopkracht krijgen. Daarbij voelt de FNV zich gesterkt door een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag, dat oordeelde dat de bond voor vervangende orkestmusici afspraken mag maken en dat dan geen sprake is van kartelvorming. Volgens Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV is het belangrijkste dat "bij bedrijven de menselijke maat terugkomt". Volgens haar investeren werkgevers ondanks hogere winsten steeds minder in personeel en kwaliteit van werk. (Bron: AD, 15-09-2015)