KORT BINNENLANDS NIEUWS

FNV eist loon naar werken bij dwang sociale dienst

De FNV sLeept twee gemeenten voor de rechter omdat ze uitkeringsgerechtigden jaren hebben laten werken zonder ze te betalen. De vakbond vindt dat deze mensen recht hebben op een minimumloon. Mensen in de bijstand vouwden in Aalten en Oude IJsselstreek sinds 2011 zonder enige beloning nepbloemen, die vervolgens goedkoop in tuincentra werden aangeboden. Ook plakten ze enveloppen en rooiden ze bomen. Volgens FNV was het werk "vernederend, onveilig en uitzichtloos." Inmiddels is de sociale dienst van de twee gemeenten, het ISWI, gestopt met het onbeperkt inzetten van uitkeringsgerechtigden. Sommige krachten hebben een arbeidscontract gekregen. FNV vindt de aangeboden compensatie onvoldoende. Ruim 230 mensen zouden met terugwerkende kracht een volwaardig minimumloon moeten krijgen. Het ISWI is slechts bereid 170 mensen een onbelaste compensatie te bieden van maximaal 1000 euro per persoon. Bron: AD, 29-12-2016)

FNV: Hermans is voor wanbeleid Meavita persoonlijk aansprakelijk

Vakbond FNV wil de schade die medewerkers van het failliete thuiszorgconcern Meavita hebben geleden persoonlijk verhalen op de toenmalige top van het bedrijf. Het gaat om onder meer oud-president-commissaris en VVD-coryfee Loek Hermans, en de oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg. Dat heeft de vakbond maandag bekendgemaakt. Meavita, met 20.000 medewerkers, 100.000 cliƫnten en een half miljard omzet een van de grootste zorgconcerns in Nederland, ging in 2009 failliet. In november oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam dat de top van het concern zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hermans verliet daarna de Eerste Kamer. Welke bestuurders en toezichthouders aansprakelijk gesteld worden, gaat FNV-advocaat Arno van Deuzen nog nader bepalen op basis van het oordeel van de Ondernemingskamer. Het gaat in ieder geval om Hermans, Meuwese en Van de Meeberg, aldus Van Deuzen. Van Deuzen diende in 2013 al een claim in namens FNV-leden die ten tijde van het faillissement bij Meavita werkten. Het gaat dan om schade die niet door het UWV gedekt is, zoals onkostenvergoedingen, verloren vakantiedagen en door de doorstart misgelopen ontslagvergoedingen. De claim die vandaag bekend is gemaakt, slaat op de "enkele duizenden" FNV-leden die werkten bij onderdelen die een doorstart kregen, maar die alsnog na een half jaar op straat werden gezet. Daardoor hebben zij minder WW of bijstand verworven. Die schade wil de FNV ook verhalen op de verantwoordelijken. (Bron: NRC, 04-01-2016)

CNV stemt in met het schrappen van toeslagen

Werkgevers in de supermarktbranche hebben met vakbond CNV overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de 260.000 werknemers bij de meer dan 4.400 bedrijven in de sector. Het akkoord voorziet in een loonsverhoging van 5 procent over de periode van april 2013 tot en met maart 2017. De leeftijd waarop een werknemer het loon van een volwassene krijgt, gaat van 23 naar 22 jaar. De onderhandelingen hebben bijna drie jaar in beslag genomen. De oude cao verliep in maart 2013. In de nieuwe cao vervallen toeslagen voor werknemers die 's avonds en op zaterdag werken. Alleen voor werken op zondagen blijft een toeslag gelden. Vakbond FNV stapte eerder deze maand uit het overleg. "Wij vonden het aanbod van de werkgevers te laag. Zij boden een loonsverhoging van 5 procent over vier jaar, dus 1,25 procent per jaar. Maar daarvoor zouden dan wel veel toeslagen moeten worden afgeschaft. Vooral het verdwijnen van de toeslag op zaterdag was ons een brug te ver", aldus FNV-bestuurder Frans de Beer. (Bron: NRC, 29-12-2016)

Sociale werkvoorziening heeft nieuwe cao na twee jaar onderhandelen

Na twee jaar onderhandelen hebben ongeveer 100.000 medewerkers in de sociale werkvoorziening een nieuwe cao. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereikten dinsdag een onderhandelaarsakkoord, melden de partijen. De cao loopt tot eind 2018. De laatste cao liep af eind 2013. Het bleek niet mogelijk om eerder tot een akkoord te komen. De patstelling leidde tot diverse manifestaties, eerder dit najaar. Zo bezette vakbond FNV half november het VNG-gebouw in Den Haag. Het akkoord bestaat uit verschillende onderdelen. Zo ontvangen alle medewerkers in maart 2016 een eenmalige uitkeringvan 325 euro. Vanaf 2016 wordt de eindejaarsuitkering verhoogd van 3 procent naar 3,75 procent. De toegezegde loon-prijscompensatie wordt de komende drie jaar omgezet in salarisverhogingen. Ook spraken de partijen zaken af over werkzekerheid, begeleid werken, terugkeergarantie en de seniorenregeling. Zowel de leden van de VNG als die van de FNV moeten in januari nog instemmen met het akkoord. (Bron: FD, 23-12-2015)

FNV Handel bezorgde Ikea kerstcadeau

Een paar dagen voor de kerst gooide vakbond FNV Handel een knuppel bij de directie van Ikea Nederland naar binnen. Pieter Beuzenberg, de vakbondsbestuurder die optreedt namens 'bezorgde' medewerkers, stelt dat de angst regeert op de werkvloer van de Nederlandse vestigingen van het Zweedse woonwarenhuis. In een alternatieve kerstboodschap roepen anonieme medewerkers Ikea-oprichter Ingvar Kampard op de menselijke maat te laten terugkeren. Ze beklagen zich over de verstikkende werkdruk en een rigide aansturing vanuit het management. 'Het rendementsdenken heeft zo de overhand gekregen dat de mens ondergeschikt is geraakt', aldus Beuzenberg. (Bron: FD, 23-12-2015)

"V&D moet niet verder met Sun"

De ondernemingsraad van V&D wil voorkomen dat het warenhuis opnieuw in bezit komt van de Amerikaanse durfinvesteerder Sun Capital. Dit blijkt uit een interne brief aan medewerkers van het warenhuis, in bezit van Nieuwsuur. "Het is onmogelijk een serieuze optie," schrijft or-voorzitter Martin Oudejans. "De curatoren begrijpen dit en zeggen toe dit mee te nemen in hun mogelijke afwegingen." Er zouden tientallen belangstellenden zijn om V&D over te nemen. De or vraagt daarom de curatoren om met een andere partij dan met Sun verder te gaan. Het is echter aan de curatoren om de beste partij te selecteren. Sun Capital geeft tegenover de NOS geen commentaar op de interne brief van de or. (Bron: FD, 07-01-2016)

Jumbo schrapt 190 banen na fusie

Supermarktketen Jumbo gaat reorganiseren op het hoofdkantoor, nu de samenvoeging van Jumbo met C1000 is afgerond. De super schrapt 190 van de 925 banen in zijn centrale organisatie. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het supermarktconcern maakte het afgelopen jaar wel een 'behoorlijke winstsprong' van ongeveer 10 procent. De omzet van de Jumbo Groep liep echter terug van 6,8 miljard euro in 2014 naar 6,6 miljard. Dit komt doordat het concern nu minder winkels telt dan vorig jaar. (Bron: AD, 06-01-2016)