Groeiende zorgen over de Chinese economie en een verdere daling van de olieprijs hebben Wall Street donderdag verder in het defensief gedrukt. Alle drie de beursindices eindigden diep in het rood. De Dow Jones, de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten, verloor 392 punten. De prijs van een vat Amerikaanse olie kwam onder de $33 terecht; een twaalfjaars dieptepunt. Het verrassende besluit van de Chinese autoriteiten om de Chinese munt verder te verzwakken zorgde voor grote koersdalingen op de wereldwijde aandelenbeurzen. Wall Street bleef later op de dag niet achter en eindigde in mineur, angstig voor een verdere devaluatie van de Chinese munt. Beleggers maken zich ook zorgen over de economische problemen in andere grote opkomende markten als Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika en zijn bovendien bepaald niet optimistisch gestemd over de kwartaalresultaten van de ondernemingen. Volgende week bijt aluminiumreus Alcoa het spits af, gevolgd door de bank JP Morgan Chase en technologiebedrijf Intel. Analisten hebben al voorspeld dat de winsten van de bedrijven in de S&P 500 gemiddeld 6 procent lager zullen liggen dan in het laatste kwartaal van 2014. Alle tien belangrijke sectoren in de breed samengestelde S&P 500 verloren fors. De energiesector, de grondstoffenfondsen, de technologie-aandelen en de industriële fondsen verloren allemaal tussen de 2,5 procent en 3 procent. Ook de financiële sector moest flink inleveren. De verliezen waren 7-1-2016 veel groter dan op 6-1-2016. Het aantal prominente verliezers was groot. Koperproducent Freeport-McMoRohan verloor zelfs 10 procent. Bekende fondsen als Alibaba, Facebook, General Electric, Citigroup en Amazon verloren allemaal tussen de 5,6 procent en 3,8 procent van hun beurswaarde. (Bron: FD, 08-01-2016)
De mondiale economie groeit de komende jaren opnieuw langzamer dan eerder gedacht. Vier van de vijf grootste opkomende economieën verkeren in zwaar weer. Alleen die van India blijft op stoom. Vanwege hun omvang en toegenomen verbondenheid met de mondiale economie laat de neergang in Brazilië, Rusland, Zuid-Afrika en China zich wereldwijd voelen. Dat schrijft de wereldbank in haar halfjaarlijkse Global Economie Prospects. De multilaterale ontwikkelingsbank, die leningen verstrekt aan arme opkomende landen, rekent voor dit jaar op een groei van 2,9 procent, na een plus van 2,4 procent in 2015. Beide percentages liggen 0,4 procentpunt lager dan zes maanden geleden nog in het vooruitzicht was gesteld. Voor 2017 en 2018 wordt nu een beperkte versnelling tot 3,1 procent voorzien. Daarbij wordt dan wel aangemerkt dat de neerwaartse risico's groot zijn. Zeker vijftien jaar waren de opkomende landen de motor onder de wereldwijde groei, maar daarvan lijkt geen sprake meer. Veel voormalige groeilanden kampen met industriële overcapaciteit, een hoog opgelopen schuldenlast, arbeidsonlusten en hoog oplopende spanningen met landen in hun regio, stelt de instelling uit Washington. "Als de groei in de grootste opkomende landen weer tegenvalt en samenvalt met hernieuwde financiële stress, dan kan in 2016 de mondiale groei fors lager uitvallen", schrijft hoofdeconoom Kaushik Basu van de Wereldbank. (Bron: FD, 07-01-2016)
De economische groei op wereldniveau in 2016 zal zwak zijn en de concurrentie in de elektronicabranche zal verhevigen. Dat verwacht Kwon OhHyun, mede-bestuursvoorzitter van het Koreaanse Samsung Electronics. Hij schetst een toekomst waarin innovatieve businessmodellen het de klassieke hardwaregerichte producenten en werknemers steeds moeilijker gaan maken. "De bedrijfstak verandert in het hoogste tempo ooit", aldus Kwon, "en Samsung moet concurreren op een manier die we nog niet kennen." Bestuurders dringen al jaren aan op een sterkere focus op software in plaats van hardware. De grootste smartphonemaker ter wereld loopt daarin achter op Apple, dat er in slaagt een uniek en bindend platform voor zijn gebruikers te ontwikkelen en laten ontwikkelen. Als voorbeeld voor de nieuwe koers kan de vervanging van het hoofd telefonie in december worden gezien. Zijn plek wordt nu ingenomen door Koh Dong Jin, die eerder werkte aan mobiele betalingssystemen en veiligheid. De achterstand van Samsung op de concurrentie wordt geïllustreerd door de tegenvallende verkoopcijfers van de nieuwe topmodellen S6 en Note 5. Het bedrijf verloor in 2015 ruim 7 mrd euro aan beurswaarde. Het was het derde jaar op rij dat het aandeel waarde verloor, in 2015 met ruim 5 procent. Vrijdag komt Samsung naar verwachting met cijfers over het vierde kwartaal. (Bron: FD, 05-01-2016)
De rijkste mensen op aarde zijn het afgelopen jaar wat armer geworden. Volgens de Miljonairsindex van Bloomberg verloren de rijkste 400 personen in 2015 samen 19 miljard dollar (17,5 miljard euro). Het persbureau wijt het verlies aan de gedaalde grondstoffenprijzen en tekenen dat de Chinese economie trager groeit. In 2012, 2013 en 2014 steeg de totaalsom steeds. Samen hebben de 400 allerrijksten nog altijd 3.900 miljard dollar. (Bron: NRC, 04-01-2016)
Het Amerikaanse chemieconcern DuPont bereidt zich voor op de megafusie met Dow Chemicals en ontslaat alvast zo'n 1700 medewerkers. Dat schrijft topman Ed Breen dinsdag aan zijn personeel, meldde persdienst Bloomberg. De ontslagen vallen in Delaware, de Amerikaanse thuisstaat van DuPont. Het zijn dan ook vooral staffuncties die vervallen. "We moeten de overheadkosten terugbrengen om concurrerend te blijven", aldus Breen. Hij wilde de ontslagronde liever niet tijdens de feestdagen melden, maar is verplicht om de plannen voor 31 december bij de overheid in te dienen. DuPont maakte op 11 december bekend te willen fuseren met Dow Chemical. Daarmee hoopt de onderneming 700 mln dollar te besparen (op personeel dus, nvdr). (Bron: FD, 30-12-2015)
Het aantal migranten dat dit jaar over land en zee naar Europa is gekomen, is de één miljoen gepasseerd, zo becijfert de Internationale Organisatie voor Migratie (lOM). Waarschijnlijk is dat het afgelopen weekeinde gebeurd. Maandag stond het totaal op 1.005.504. De overgrote meerderheid (816.752) kwam de EU binnen via Griekenland, de anderen via Italië, Spanje, Malta, Cyprus en Bulgarije. (Bron: NRC, 22-12-2015)
De Russische olieproductie is in december gestegen naar een nieuw maandrecord sinds de Sovjet-Unie bijna 25 jaar geleden uiteenviel. Echter, door de lage olieprijzen neemt de opbrengst niet toe. De Russen produceerden ruim tien miljoenen vaten per dag, zo blijkt uit de jongste gegevens van het Russische energieministerie. Grofweg de helft daarvan gaat naar het buitenland. In december steeg de olieproductie met 0,4 procent tot 10,82 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar nam de productie ten opzichte van een jaar eerder toe met 1,4%. (Bron: FD, 04-01-2016)
De Venezolaanse president Maduro heeft een maatregel genomen waardoor hij zonder tussenkomst van het parlement de directie van de centrale bank kan benoemen en ontslaan. De oppositie wilde de centrale bank hervormen. (Bron: NRC, 05-01-2016
Terwijl de gedwongen terugroepactie van sjoemeldiesels in Europa voor VW veel gunstiger uitpakt dan gevreesd, rekent de autobouwer in de VS niet op mededogen. Het concern gaat ervan uit dat het maar liefst 115.000 auto's moet terugkopen. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung op basis van interne bronnen. Amerikaanse VW-bezitters die hun auto moeten inleveren, krijgen de aankoopprijs vergoed of kunnen tegen aanzienlijke korting een nieuw model kopen. Ook wat betreft de overige 580.000 betreffende auto's - in totaal zijn in de VS zo'n 800.000 diesels uitgerust met sjoemelsoftware om emissietests te manipuleren - zou VW rekening houden met een relatief dure aanpassingsoperatie. (Bron: FD, 08-01-2016)