De Oekraïense minister van Economische Zaken en Handel, Alvaras Abromavicius, heeft zijn ontslag aangeboden uit onvrede over het uitblijven van economische hervormingen en de voortdurende ernstige corruptie. Op een persconferentie zei de uit Litouwen afkomstige Abromavicius vanmorgen dat er sprake is van een "intensivering van pogingen om belangrijke, systematische hervormingen te blokkeren". Hij zei niet bereid te zijn terug te keren naar oude patronen en de belangen van sommige politici en zakenmensen af te dekken. Hij verwees onder meer naar het gasbedrijf Naftogaz en de defensie-industrie. (Bron: NRC, 03-02-2016)
De gespannen verhouding tussen de Europese Unie en Rusland is helemaal terug te voeren op de uitbreiding van de NAVO sinds de val van de muur in 1989, volgens de Russische president. Vijfentwintig jaar na het einde van de Koude Oorlog is een nieuwe onzichtbare muur opgetrokken verder in het oosten van Europa, aldus Poetin. "Dat heeft geleid tot wederzijdse misverstanden en beschuldigingen. Dat is de oorzaak van alle crises sindsdien." Volgens de Russische president braken de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten hun belofte dat de westerse militaire alliantie na de val van de muur niet oostwaarts zou uitbreiden. Door onder meer Polen, de Baltische landen, Hongarije, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije op te nemen gebeurde dit wel. "De NAVO en de Verenigde Staten wilden een volledige overwinning op de Sovjet-Unie", aldus Poetin. "Ze wilden de Europese troon voor zich alleen." Als de NAVO niet was uitgebreid, zou de huidige crisis in de betrekkingen met Rusland niet zijn ontstaan, stelt Poetin. (Bron: FD, 12-01-2016)
De Europese Unie zou de banden met Rusland moeten aanhalen om een oplossing van de burgeroorlog in Syrië dichterbij te brengen en de spanningen tussen soennieten en sjiieten in het Midden-Oosten te verminderen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble geschreven in een opiniebijdrage aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Rusland neemt een sleutelpositie in bij de oplossing van het conflict en daarmee ook bij de vluchtelingencrisis, aldus Schauble. De EU moet meer doen om het conflict te stabiliseren, "of we het nu leuk vinden of niet", stelt Schäuble. Een Europese strategie voor het Midden-Oosten kan niet bestaan zonder de VS, maar ook niet zonder Rusland. Hij denkt dat met Moskou de tweestrijd tussen een door Saoedi-Arabië geleide soennitische coalitie en een Iraanse sjiitische coalitie kan worden afgezwakt. (Bron: FD, 26-01-2016)
De Japanse premier Shinzo Abe wil dat zijn Russische collega Vladimir Poetin meer wordt betrokken bij het overleg rond het conflict in het Midden-Oosten. Hoewel Japan zich heeft aangesloten bij de sancties tegen Rusland naar aanleiding van de Krim en de strijd in Oekraïne, gaf Abe in een interview met de Financial Times en de Japanse krant Nikkei aan bereid te zijn nog dit jaar af te reizen naar Moskou. "Maar Poetin is ook altijd welkom in Tokio. Hij speelt een cruciale rol in de strijd tegen Isis." (Bron: FD, 18-01-2016)
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de "economische noodtoestand" uitgeroepen. Dit stelt hem in staat vergaand in te grijpen in de economie en desnoods bedrijven te onteigenen. Maduro hield zijn eerste speech voor het nieuwe Venezolaanse parlement waarin de oppositie een ruime meerderheid heeft. De speech kwam vlak nadat de Centrale Bank voor het eerst sinds 2014 weer cijfers had vrijgegeven: de economie in het door de lage olieprijs geplaagde land blijkt in het derde kwartaal van 2015 met 7,1 procent te zijn gekrompen, terwijl de inflatie piekte op 141,5 procent. Maduro noemde de cijfers "catastrofaal", maar weet ze aan een "monstrueuze aanval" op de economie door het buitenland. (Bron: NRC, 18-01-2016)
De Verenigde Staten hebben Pyongyang weer eens geïntimideerd door een vlucht met een B52-bommenwerper uit te voeren in de nabijheid van het Noord-Koreaanse luchtruim. De bommenwerper vloog op lage hoogte boven Zuid-Korea. Volgens bronnen zouden de Verenigde Staten ook een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland sturen voor oefeningen. (Bron: FD, 11-01-2016)
Een groep van bijna 130 Duitse en buitenlandse banken actief in Duitsland heeft klanten mogelijk jarenlang geholpen bij het ontduiken van dividendbelasting. Van de praktijken zou sprake zijn geweest tussen 2007 en 2012. Hierdoor zou de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen circa 700 mln euro aan inkomsten hebben misgelopen. Vorig jaar kocht de belastingdienst van Wuppertal voor 5 mln euro een USB-stick van een anonieme tipgever. Die bevatte een schat aan data over hoe tussenpersonen gelijktijdig aankopen en verkopen deden van grote blokken aandelen rond de datum dat deze ex dividend gingen. Deze transacties zouden voor de kopende partij eigenlijk verlieslatend zijn, ware het niet dat deze dubbel dat bedrag via belastingteruggave kreeg uitgekeerd. Volgens Handelsblatt hebben onder meer Deutsche Bank en Commerzbank deze praktijken gefaciliteerd, maar zijn er ook buitenlandse banken als Goldman Sachs en UBS bij betrokken. Of Nederlandse banken eveneens een rol hebben gespeeld is niet duidelijk. Noordrijn-Westfalen jaagt al langer op deze manier op belastingontduikers. Dankzij eerdere aankopen van data kon de deelstaat voor 2 mrd euro aan gemiste inkomsten terugvorderen. De aanschaf van de USB-stick voor 5 mln euro is tot nu toe wel de duurste. (Bron: FD, 05-02-2016)
Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, vindt de paniek over China vorige week op de Europese beurzen "een beetje overdreven". Dat verklaarde hij dit weekend tegenover de NOS. De AEX-index beleefde met een verlies van 7 procent de slechtste eerste handelsweek ooit. Beleggers maakten zich zorgen over de Chinese economie, waar de beurshandel vanwege zware verliezen twee dagen werd gestopt. Volgens Wellink, die commissaris is bij Bank of China, weerspiegelt de paniek over China eerder de onrust die al leeft onder Europese beleggers: zorgen om een mogelijke 'Brexit', onrust in het Midden-Oosten en het beleid van de Amerikaanse centrale bank. (Bron: FD, 11-01-2016)
De Chinese president Xi Jinping heeft met een uitgebreide ceremonie het startschot gegeven voor een nieuwe internationale ontwikkelingsbank, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Met de ontwikkelingsbank wil China een tegenhanger ontwikkelen voor de Wereldbank en het IMF, instellingen waarin de VS een grote stem hebben. De AIIB is vanaf het tweede kwartaal van dit jaar operationeel. De komende vijf tot zes jaar zal de bank naar verwachting tussen de 10 mrd en 15 mrd dollar uitlenen, voornamelijk aan infrastructuurprojecten. De leningen zullen in Amerikaanse dollars zijn, alhoewel de bank misschien ook kapitaal zal aantrekken in andere valuta. (Bron: FD, 18-01-2016)
Israël gaat een stuk vruchtbaar land ter grootte van 154 hectare (1,5 km2) op de Westelijke Jordaanoever annexeren. Dat heeft het ministerie van Defensie aangekondigd. Internationaal is er al veel kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid, dat een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk zou maken. Op het land staan joodse boerderijen en het gebied werd al gecontroleerd door het Israëlische leger. Nu Israël het ook tot grondgebied uitroept, is de bebouwing in het vervolg legaal voor de Israëlische wet. Internationaal wordt de annexatie gezien als ilegaal.