De Europese Commissie voert haar strijd tegen belastingontwijking op naar aanleiding van de publicatie van de zogenoemde Panama Papers. Dit heeft eurocommissaris Pierre Moscovici voor economische zaken donderdag aangekondigd. Binnen een halfjaar moet er in de EU een nieuwe zwarte lijst komen met belastingparadijzen die weigeren mee te werken aan het verstrekken van informatie over belastingontwijking. Op basis van de lijst moet het mogelijk worden deze landen te straffen met sancties. Panama is een van de landen die niet wil meewerken, aldus Moscovici. Volgende week ligt er ook een voorstel op tafel dat grote bedrijven dwingt publiekelijk informatie te verstrekken over de herkomst van hun winsten. Multinationals zijn daar tegen, maar volgens Moscovici is er in het licht van de recente onthullingen 'niet veel gelegenheid' om dit verzet vol te houden. Moscovici had donderdag moeite om zijn woede over de Panama Papers te onderdrukken. Hij zei 'geschokt' te zijn door de informatie die is vrijgekomen. Moscovici zegt er zeker van te zijn dat er sprake is van 'immoreel en onethisch' gedrag bij deze vorm van belastingontwijking. De aanpak van belastingontwijking staat al geruime tijd hoog op de agenda van de Franse eurocommissaris. Uit eerder onderzoek is gebleken dat belastingautoriteiten in de EU jaarlijks 50 mrd tot 70 mrd euro aan inkomsten mislopen door fiscale vluchtroutes en omwegen. (Bron: FD, 08-04-2016)
De grootste vijftig Amerikaanse bedrijven hebben meer dan 1400 mrd dollar aan inkomsten en winsten weggesluisd naar belastingparadijzen. Ze hebben daarbij gebruikgemaakt van zeker 1600 brievenfirma's, zo stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam (America) in een donderdag gepubliceerd rapport.
In het rapport gaat het om bekende bedrijven als farmaceut Pfizer, zakenbank Goldman Sachs, chemiebedrijf Dow Chemical, supermarktconcern Walmart en technologieconcern IBM. Buitenlandse bedrijven, waaronder Amerikaanse ondernemingen als Apple en Starbucks, zoeken ook Nederland op vanwege het gunstige belastingklimaat. Oxfam berekent in het rapport dat belastingontwijking door bedrijven de Amerikaanse overheid elk jaar waarschijnlijk 100 mrd dollar kost. Die gederfde belastinginkomsten moeten nu van de Amerikaanse belastingbetalers komen. Zij moeten daarom gemiddeld 760 dollar extra betalen. De genoemde vijftig bedrijven profiteren ook onevenredig van overheidssteun, stelt Oxfam. Tegen elke dollar die de bedrijven aan de Amerikaanse federale overheid betalen, ontvangen ze zelfs 27 dollar aan leningen, kredietgaranties en borgstellingen. Opgeteld bedroeg de financiële steun aan de grootste vijftig bedrijven in de jaren tussen 2008 en 2014 circa 111 mrd dollar. Tegelijkertijd ontweken deze bedrijven in genoemde jaren voor honderden miljarden dollars aan belastingen. (Bron: FD, 15-04-2016)
De Zwitserse financiële waakhond Finma neemt diverse Zwitserse banken onder de loep. De Panama Papers beschrijven hoe onder meer Credit Suisse en UBS talloze ondernemingen en individuen hielpen bij belastingontduiking. Daarbij was vaak ook de Zwitserse tak van MossackFonseca betrokken. Die Panamese juridisch dienstverlener biedt ingewikkelde offshoreconstructies aan om kapitaal onopvallend op gunstige belastinglocaties te stallen. 'De gelekte database uit Panama is het nieuwste bewijs dat geld als water vloeit van de ene jurisdictie naar de andere. Soms legaal, soms niet', zegt Finma-directeur Mark Branson. (Bron: FD, 08-04-2016)
De Britse premier David Cameron heeft belastingdetails openbaar gemaakt in een poging de rel rond inkomsten uit een offshore-vehikel van zijn vader te sussen. Nieuwe ophef ontstond echter over inkomsten die niet in de details staan: een gift van zijn moeder. 'Cameron op koers om 80.000 pond aan erfbelasting te ontwijken', schrijft The Sunday Telegraph. De verslaggeving in de Britse zondagskranten moet een tegenvaller zijn voor Cameron. Met zijn als een 'historische' stap omschreven openheid, hoopte hij juist de ophef die ontstond nadat de naam van zijn vader opdook in de Panama Papers, de kop in te drukken. (Bron: FD, 11-04-2016)
Een Bengaalse hoogleraar die een muziekschool had geopend in een bolwerk van islamitische fundamentalisten, is doodgehakt bij zijn woning in het noordwesten van Bangladesh. Islamitische Staat verklaarde dat professor Rezaul Karim Siddiqi (58), die Engels doceerde aan de Universiteit van Rajshahi, is gedood omdat hij het atheïsme zou hebben bepleit. Siddiqi's dochter ontkende dat hij atheïst was. Wel organiseerde hij veel culturele activiteiten. IS heeft zich de laatste maanden voor verscheidene moorden op atheïstische bloggers verantwoordelijk gesteld. Twee weken geleden werd een student gedood in de hoofdstad Dhaka. Aan de universiteit van Rajshahi werden eerder al drie hoogleraren gedood door radicale moslims. Ook homoactivist en redacteur van een tijdschrift voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders Zulhaz Mannan is met kapmessen vermoord in zijn appartement in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Volgens de politie deden de vijf moordenaars zich voor als pakketbezorgers. De politie vermoedt dat de aanval, waarbij ook een bezoeker van Mannan werd gedood, het werk is van islamitische militanten. (Bron: NRC, 25/26-04-2016)
Noord-Korea is bereid zijn kernproeven te stoppen, als de Verenigde Staten zijn jaarlijkse militaire oefeningen met Zuid-Korea staakt. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong zaterdagavond in zijn eerste interview met een westers medium, persbureau Associated Press, gezegd. De gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn dit jaar omvangrijker dan ooit. Het aantal deelnemende troepen werd opgeschroefd naar 315.000, waarvan 15.000 Amerikaanse militairen. (Bron: NRC, 25-04-2016)
Vrijdagen in april en mei zijn voor inwoners van Venezuela een vrije dag. President Nicolás Maduro hoopt daarmee het elektriciteitsverbruik aan banden te leggen. Dat meldde de Venezolaanse overheid donderdag. Door langdurige droogte, mede door El Niño, is het waterniveau in rivieren en stuwmeren bijna te laag voor de waterkrachtcentrales in Venezuela. De maatregel is onderdeel van het 'zestigdagenplan' dat de regering voorbereidt. Maduro verzoekt grootverbruikers, zoals hotels en winkelcentra, om dagelijks ten minste negen uur zelf elektriciteit op te wekken. De industrie moet haar stroomverbruik met 20 procent terugdringen. Daarnaast roept de president burgers op spaarzaam te zijn met elektriciteit. (Bron: FD, 08-04-2016)
Lagarde zegt dat in de onderhandelingen met Athene de mogelijkheden om overeengekomen maatregelen door te voeren, zijn overschat. 'Door de verschillende regeringswisselingen wordt er steeds weer gezegd: "Het is niet echt ons programma, het zijn niet onze hervormingen, het zijn niet onze maatregelen." Lagarde zegt dat door de huidige problemen met de vluchtelingen de kritieke rol van Griekenland in Europa de komende tijd nog verder wordt versterkt. Lagarde herhaalde een eerdere bekentenis van IMF-zijde, dat de economen van het fonds in het verleden een te optimistische inschatting hebben gemaakt van de nadelige effecten van de bezuinigingen op de Griekse economie. (Bron: FD, 12-04-2016)