De Colombiaanse rebellenbeweging FARC legt voorgoed de wapens neer. De FARC en de regering zijn overeengekomen dat Bogota in ruil de veiligheid van de opstandelingen garandeert, melden vredesonderhandelaars van beide partijen. President Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londofio, alias Tirnochenko, tekenen het deelakkoord over de ontwapening vandaag, aldus bronnen rond het vredesoverleg. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zou de plechtigheid bijwonen. (Bron: AD, 23-06-2016)
Er moet snel wat veranderen in de manier waarop grote bedrijven en overheden zich gedragen op internet, anders komt de toekomst van de technologie in gevaar. Daarvoor waarschuwt de Global Commission on Internet Governance, een denktank, in een rapport:. Volgens de commissie, die sinds 2014 bestaat en wordt geleid door de Zweedse oud-premier Carl Bildt, lijden internetgebruikers onder steeds ingrijpender spionage, censuur en manipulatie. Dat gebeurt door wereldwijd opererende bedrijven zoals Google en Facebook en regeringen. Als voorbeeld noemt de commissie het plan van Facebook om gratis internet aan te leggen in India, maar dan wel tegen de voorwaarde dat Facebook bepaalt welke diensten gebruikers kunnen benutten. De waarschuwing strookt met andere recente kritiek op te grote machtsconcentratie op internet. Ook een van de uitvinders van internet, Tim Berners-Lee, waarschuwde daarvoor onlangs. (Bron: NRC, 22-06-2016)
De Franse vakbonden mochten op 23 juni jl. toch in Parijs de straat opgaan tegen de omstreden arbeidswet. De demonstratie werd een dag eerder nog verboden. Volgens de oppositie is de regering elke vorm van autoriteit kwijt. Het is een klucht geworden zonder weerga. Woensdag maakte de politie bekend dat de demonstratie in de hoofdstad, de zeventiende in een serie, niet kan doorgaan. De voorwaarden om de openbare orde te garanderen zouden ontbreken. De vakbonden CGT en F0 eisten hierop onmiddellijk een onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Cazeneuve zwichtte met president Francois Hollande later op de dag voor de druk en de beschuldiging dat zij de democratie de nek omdraaien. (Bron: FD, 23-06-2016)
Wereldwijd staat de vrijhandel onder druk. Dat constateert de Europese Commissie in een dinsdag gepubliceerd rapport. De 31 landen die de EC in de gaten houdt, namen in anderhalf jaar tijd 201 nieuwe maatregelen die als protectionistisch kunnen worden betiteld. Het gaat vooral om importrestricties. 'Het protectionisme blijft toenemen', zegt eurocommissaris Cecilia Malmström (handel). 'Er zijn maar weinig handelsbarrières weggenomen, terwijl er nieuwe bij zijn gekomen.' Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 heeft de EC in de 31 handelspartners meer dan duizend nieuwe handelsbelemmeringen geteld. Het nieuwe rapport gaat over de periode juni 2014 tot en met december 2015. (Bron: FD, 22-06-2016)
Iran wil alleen nog maar euro's voor de olie die het land verkoopt. Ook de miljarden die buitenlandse kopers van olie nog moeten betalen aan het land voor eerder gesloten contracten, moeten worden afgerekend in euro's. Iran wil zo minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar, het gebruikelijke betaalmiddel in de energiesector. Dat schreef de Iraanse krant Tehran Times op basis van uitspraken van de Iraanse minister van olie Bijan Namdar Zanganeh op de Iraanse televisiezender. Iran behoort tot de grootste olie-en gasexporterende landen in de wereld. Na het recente opheffen van de westerse sancties heeft de regering grote plannen voor deze sector. Het gaat om vijftig olie- en gasprojecten met een geschatte waarde van 169 mrd euro. (Bron: FD, 20-06-2016)
In Latijns-Amerika lopen 25 miljoen mensen het risico opnieuw in armoede te vervallen, nadat zij daar de afgelopen vijftien jaar juist uit waren opgeklommen. Dat blijkt uit het Human Development Report Latijns-Amerika van de Verenigde Naties dat op 14 juni jl. werd gepresenteerd. Tussen 2003 en 2013 stegen 72 miljoen mensen uit boven de dagelijkse grens van tien dollar per dag, als gevolg van groeiende economieën. Maar nu de klad daarin komt, mede vanwege fors gedaalde grondstoffenprijzen, neemt de sociale ongelijkheid opnieuw rap toe. (Bron: NRC, 14-06-2016)
Ruim 155 financiële instellingen hebben meer dan 28 mrd dollar geïnvesteerd in fabrikanten van verboden clusterbommen. De bedrijven investeerden het geld tussen juni 2012 en april 2016 in zeven bedrijven, zo blijkt uit een lijvig junirapport van de Nederlandse organisatie PAX. Clusterbommen bestaan uit kleinere bommen die na ontploffing in de lucht worden verspreid over een groot gebied. De wapens zijn volgens de Convention on Cluster Munitions sinds 2008, door 119 staten ondertekend, verboden. Maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn de wapens recent nog gebruikt in onder meer Jemen, Oekraïne en Syrië, zo staat in het rapport. De meerderheid van de betrokken banken, pensioenfondsen en verzekeraars komen uit landen die de conventie niet hebben ondertekend. Een van de grootste financiers is het Amerikaanse JP Morgan Chase (1,17 mrd dollar). Maar er zijn ook twintig bedrijven die komen uit landen die wel hebben getekend, waaronder Canada, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. (Bron: FD, 17-06-2016)
De geschorste voorzitter van het Braziliaanse parlement, Eduardo Cunha, is door de parlementaire ethische commissie nu ook zijn zetel ontnomen. De reden is dat Cunha gelogen zou hebben over rekeningen die hij bij Zwitserse banken aanhoudt. Een meerderheid in het Braziliaanse Lagerhuis moet het ontslag van Cunha nog bekrachtigen. Cunha is de architect van de afzettingsprocedure tegen de geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff. Cunha zegt andere politici mee te zullen nemen in zijn val indien hij wordt vervolgd voor corruptie. (Bron: NRC, 15-06-2016)