Het Italiaanse openbaar ministerie doet onderzoek naar bestuursvoorzitter Fabrizio Viola van de bank Monte dei Paschi di Siena. Viola zou verantwoordelijk zijn voor vervalsing van de boekhouding van de bank en zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie. Ook de voormalige voorzitter van de bank, Alessandro Profumo, is onderwerp van onderzoek naar frauduleuze praktijken. Het onderzoek, dat is ingesteld na klachten van twee aandeelhouders, is overgedragen aan de officier van justitie in Milaan. De openbare aanklager heeft anderhalf jaar de tijd om over te gaan tot vervolging of de zaak te seponeren. Het onderzoek spitst zich toe op derivatenhandel tussen zooi en 2014 die niet correct in de boeken zou zijn verantwoord. De transacties waar het om gaat zijn bekend onder de naam Alexandra en Santorini.
Monte dei Paschi kwam in juli in de problemen vanwege een omvangrijke portefeuille met slechte leningen op de bankbalans. Een reddingsplan voorziet in een aandelenemissie van 5 mrd euro. (Bron: FD, 19-08-2016)
Eduardo Cunha, voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis, is donderdag afgetreden. Hij was al geschorst in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik. Cunha gaf als Kamervoorzitter eind vorig jaar groen licht voor de procedure omtrent een eventueel aftreden van president Dilma Rousseff. (Bron: FD, 08-07-2016)
Technologiebedrijf Microsoft schrapt het komende jaar ongeveer 2,5 procent van het personeelsbestand, bijna 3.000 banen. De ontslagen komen bij de ruim 9.000 banen die afgelopen jaar al zijn geschrapt. Vooral banen in de smartphonedivisie verdwijnen, maar nog onbekend is in welke landen. Het concern heeft zich de afgelopen tijd met succes toegelegd op het aanbieden van clouddiensten, zoals Azure. In de smartphonetak is het bedrijf juist bezig met reorganisaties. In 2014 kocht de toenmalige topman Steve Ballmer de smartphonedivisie van het Finse Nokia voor 7,2 miljard dollar (6,5 miljard euro), om een betere concurrentiepositie te krijgen op de smartphonemarkt. De overname liep uit op een fiasco; het wereldwijde marktaandeel van Windowstelefoons daalde tot minder dan 1 procent. (Bron: NRC, 29-07-2016)
De groei in de eurozone is in het tweede kwartaal teruggevallen tot 0,3 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Daarmee is de eurozone met een relatief laag groeiniveau het derde kwartaal ingegaan. In de periode tot en met september zal duidelijk worden of de door de Britse bevolking gewenste uittreding uit de Europese Unie al gevolgen zal hebben voor de economie. Het groeicijfer over het tweede kwartaal is een tussenstand. Weliswaar is de groei gehalveerd ten opzichte van het eerste kwartaal - toen groeide de economie nog met 0,6 procent - maar analisten wijzen er op dat dit ook te verwachten was. In de eerste drie maanden van dit jaar was de winter zacht, waardoor de bouwproductie hoger was. In Frankrijk ondersteunde een belastingmaatregel de bedrijfsinvesteringen. Het gepubliceerde groeicijfer van het Europese statistische bureau Eurostat is nog zonder uitsplitsing naar landen. Dat stagnatie in Frankrijk niet het hele Europese groeicijfer naar beneden trekt, duidt er volgens econoom Karen Ward van HSBC op dat andere landen "iets meer veerkracht hebben gehad dan verwacht". De HSBC-econoom verwacht dat de groei in de tweede helft van dit jaar laag blijft. "Het zal met name nog even duren voordat de gevolgen van de uitslag van het brexitreferendum duidelijk worden. In de ogen van Wardis de kans groot dat ook de eurozone tegenwind van de Britse beslissing zal ondervinden. "De groeivertraging in het Verenigd Koninkrijk leidt tot lagere investeringen en ongeveer de helft van de kapitaalgoederen die het VK importeert, komt uit de eurozone. Daarnaast kan een lager consumentenvertrouwen ertoe leiden dat de aankoop van grote duurzame goederen als auto's wordt uitgesteld. (Bron: FD, 30-07-2016)
België kampt met een tekort aan opslag van langdurig hoogradioactief afval, nu de kerncentrales Doel en Tihange langer openblijven. Dat blijkt uit antwoorden van de Belgische minister van Energie Marie Christine Marghem op vragen van Groen-fractieleider Kristof Calvo. In Doel, vlakbij de Nederlandse grens, en het Waalse Tihange ligt in totaal 3260 ton uranium opgeslagen, "waarover nog beslist moet worden wat ermee moet gebeuren", schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. "België moet zijn strategie voor de definitieve berging nog bepalen", aldus Marghem. Het in werking laten van de kerncentrales Doel, vlakbij Zeeland, en Tihange is omstreden. Zo bestaan er twijfels over de veiligheid, nadat beide centrales wegens defecten bij herhaling waren stilgelegd. De Duitse milieuminister Barbara Hendricks noemde reparaties aan de kerncentrales eind 2015 "oplapwerk" en de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte half juni bekend na te gaan welke maatregelen België en Nederland nu eigenlijk treffen om nucleaire incidenten te voorkomen. (Bron: FD, 28-06-2016)
De Franse regering heeft dinsdag speciale constitutionele bevoegdheden gebruikt om de omstreden arbeidswet door te zetten. 'We hebben keuzes gemaakt', zei premier Manuel Vails in de Nationale Assemblee over het besluit om zonder meerderheid van het parlement de wet in te voeren. Die voorziet in het makkelijker aannemen en ontslaan van personeel. De socialistische partij van president François Hollande is daarover sterk verdeeld. Dinsdag protesteerden duizenden vakbondsleden tegen het besluit om het omstreden artikel 49-3 van de grondwet in te zetten. Volgens tegenstanders krijgen werkgevers de vrijheid bij beloningen en werkomstandigheden collectieve afspraken terzijde te leggen. (Bron, FD, 06-07-2016)
Lloyds, één van de grootste vier banken in het Verenigd Koninkrijk, gaat drieduizend banen schrappen. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Ook worden tweehonderd kantoren gesloten. (Bron: FD, 29-07-2016)
De Cubaanse oud-president Fidel Castro is voor het eerst sinds april weer in het openbaar verschenen. Castro was zondag, ondanks zijn slechte gezondheid, aanwezig bij de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag. "Ik wil mijn diepste dankbaarheid tonen voor het respect, de gelukswensen en de geschenken die ik heb gekregen", aldus de voormalige Cubaanse leider in een schriftelijke verklaring. In de verklaring haalt hij ook uit naar de Amerikaanse president, net als in zijn vorige brief in maart van dit jaar. Castro schrijft over de toespraak van Obama in Hiroshima: "Het ontbrak hem aan woorden om te vragen om vergiffenis voor het doden van honderdduizenden mensen." (Bron: FD, 15-08-2016)
Het Amerikaanse chemieconcern DuPont is vrijdag veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 500.000 dollar aan een man die teelbalkanker kreeg na het drinken van verontreinigd water. De koers van het aandeel DuPont en die van het daarvan afgeleide Chemours stegen direct op Wall Street. Eerder werd het bedrijf veroordeeld tot betaling van 5,1 mln dollar in een vergelijkbare zaak. Dat leidde tot de gedachte dat het bedrijf wellicht in totaal 1,2 mrd dollar zou moeten betalen. Daarop zakten de koersen in.
De zaak draait om de giftige stof perfluoroctaanzuur, beter bekend als C8, die bij de fabricage van onder meer teflon een rol speelt. De synthetische stof zou bewust in het milieu zijn gedumpt en zo in het drinkwater terecht zijn gekomen. In totaal staan er op dit moment 3542 zaken open. Daarvan zijn er circa zeshonderd aangewezen als 'ernstigste'. Vakvereniging FNV onderzoekt of het mogelijk is chemiebedrijf DuPont aansprakelijk te stellen voor ernstige gezondheidsklachten als gevolg van C8 bij werknemers in een fabriek in Dordrecht, zo bleek deze week. (Bron: FD, 11-07-2016)