Van de redactie

i-002-006.jpg
NCPN-ers en CJB-ers tijdens de anti-TTIP- en CETA-demonstratie in Amsterdam op 10 oktober jl. (Foto: Manifest/WvK)

In Nederland staat nu alles in het teken van kieslijsten en kandidaten. Niet alleen voor de politieke partijen, maar ook binnen de vakbeweging. Over de vakbeweging schrijven we in deze krant. Over de politiek zullen we niet veel woorden vuilmaken. Of het nu zwaargewicht Ton Elias wordt of Sophie de dochter van Loek Hermans, Lodewijk Asscher, Diederik Samsom of Jacques Monasch, het gaat om marginale verschillen. Zij behoren allemaal tot het Goois-Haagse matras en zijn vast van plan de gevolgen van de kapitalistische crisis af te wentelen op de schouders van de arbeidersklasse, rechtsom of linksom, beetje meer hier of daar, maar toch. Daar wil ook Geert Wilders niets aan veranderen als hij meer macht zou krijgen.

Van veel groter belang waren de verkiezingen in de VS. Daar doen zich vergelijkbare ontwikkelingen voor, maar de impact heeft mondiale consequenties. Daar streden twee partijen om de macht, zoals ze dat al vele decennia doen en namen de Republikeinen de macht weer over van de Democraten. Deze keer zorgde de afkeer van heel grote delen van de bevolking voor het 'Washingtonse matras' ervoor dat er een breuk ontstond in de politieke vanzelfsprekendheden. Het nieuwe kapitaal vocht een strijd uit met het bestaande kapitaal dat zich als heersende klasse thuisvoelt in de toppen van beide partijen. Plotseling wordt de elite geconfronteerd met een nieuwkomer. We kennen dat in Nederland na Fortuin. Binnen de kortste keren waren de nieuwlichters weer verdwenen of 'binnengeloodst'. De heersende klasse ontstond in talloze gevechten in de loop van honderden jaren. Die geeft haar macht niet snel op en is zeer goed in staat nieuwkomers in te kapselen of uit te schakelen.

De Amerikaanse les is vooral dat als de woede en teleurstelling onder de bevolking maar groot genoeg zijn de voorspellers, de media en de gearriveerde politici kunnen worden verslagen. Dat kapitalisme niet vanzelfsprekend, noch onverslaanbaar is. De verkiezingen tonen echter ook aan dat woede, teleurstelling en individueel verzet ook misbruikt kunnen worden door opportunisten, populisten, conservatieven, racisten en extreemrechtse politici, zoals Donald Trump. Wilders zit al te likkebaarden. Het is daarom van groot belang dat de Amerikaanse communistische partij PSL niet meejankt met het verlies van de Democraten, maar aantoont dat ook die partij vooral bestaat om de heersende klasse aan de macht te houden en oproept tot strijd aan de basis. Bewustwording vindt op straat plaats, in buurten en bedrijven. Het brainwashen met mediapulp kan alleen worden bestreden in de strijd, door strijdervaringen, teleurstellingen en successen. Zonder inzicht in de noodzaak van klassenstrijd en klassenbewustzijn kunnen de rechtse media hun schadelijke gif blijven verspreiden.

Weer zaten politieke peilers en media ernaast wat er in werkelijkheid leeft onder de meerderheid van de bevolkingen in de VS en andere westerse landen. De onrust onder grote delen van de bevolking over hun huidige en toekomstige levensomstandigheden, hun politieke isolement, de angst voor een gevaarlijke en onzekere toekomst zorgt voor een turbulent politiek klimaat. De gevestigde orde kan daar nooit voldoende oog voor hebben. Zij staat te veraf van de werkelijkheid. Dus zal de ene politieke en ideologische verrassing de andere opvolgen. Als er slechts progressief klinkende illusies worden verspreid door media, politici en andere 'smaakmakers' die veraf staan van wat er onder de meerderheid van de bevolking leeft, krijgen gevestigde politici steeds minder voet aan de grond. Dat is wat er gebeurt en dat is waarom er klassenstrijd moet plaatsvinden. Uiteindelijk wint het klassenbewustzijn van de mediasprookjes op tv en in films omdat klassenstrijd plaatsvindt in de realiteit.

De groeiende economische en financiële tegenstellingen tussen rijk en arm, de toenemende kloof tussen politieke verliezers en winnaars en de onmogelijkheid om invloed te kunnen uitoefenen op de burgerlijke dominante media en politiek zorgen voor steeds meer verwijdering tussen droom en werkelijkheid in de westerse maatschappijen. De opvattingen van de zittende politieke klasse vervreemdt zich steeds meer van de ideeën die leven aan de basis van de samenleving. De heersende klasse wordt steeds meer terecht gezien als een groep corrupte grote graaiers die steelt van de bevolking en alleen uit is op eigen gewin. Trump voelde deze gevoelens en opvattingen goed aan. De elitaire partijdige spraakmakers van de gevestigde orde in de media en het politiek en ideologisch establishment komen steeds verderaf te staan van wat er werkelijk leeft onder het groeiend aantal slachtoffers van het kapitalistisch systeem. De kapitalistische marktwerking staat een eerlijke verdeling van de goederen die door de arbeid van velen worden geproduceerd in de weg.

Na de onjuiste, maar hoopvolle illusie van 'dominee' Barack Obama die beweerde: "Yes we can" en in de praktijk bewees dat dat onder kapitalistische verhoudingen niet kan, krijgen we nu de business-wijsheden van 'koopman' Donald Trump. Bernie Sanders, die ook een deel van het verzet bundelde, werd eerder al aan de kant geschoven door het partij-establishment van de Democraten. Maar ook hij raakte de kern van het probleem.

Sinds de afkalving van de naoorlogse economische groei in de VS en elders in het kapitalistisch Westen bleken de beloften van alle regeringen in het Westen loos, want niet gebaseerd op de realiteit. Van Reagan tot Obama en nu weer Trump werd en wordt niet gewezen op de noodzaak van klassenstrijd. Op de noodzaak van een systeemverandering. Op het schadelijke karakter van het kapitalisme. Het bleef en blijft bij talrijke voorstellen tot veranderingen in de marge, bij het plakken van pleisters, terwijl intussen het kapitalistische systeem zelf intact werd en wordt gehouden. Wat wel plaatsvond, ten gevolge van mondiale kapitalistische ontwikkelingen, was de invoering van de kapitalistische neoliberale economische politiek, die ten koste ging van de levensverwachting en toekomst van miljoenen arbeiders in het Westen met blauwe en witte boorden. Daartegen groeit nu steeds sneller en diepgaander het verzet. De groeiende woede in de arbeidersklasse is te begrijpen door te zien hoe snel en diepgaand de sociale, politieke, morele en financiële afbraak was en is.

Het gevaar bestaat dat er meer politici als Trump opstaan die de 'tijdgeest' begrijpen en er misbruik van maken door onjuiste analyses te maken en valse tegenstellingen te creëren. Zij trachten de woede en teleurstelling onder de arbeidersklasse om te buigen door gevaarlijke en onjuiste politieke en ideologische tegenstellingen te veroorzaken. Steeds voorbijgaand aan de hoofdtegenstelling, de klassentegenstelling, die tussen de bezitters van kapitaal en productiemiddelen en degenen die alleen hun arbeid kunnen verkopen.

De komende periode, tot zijn inauguratie op 20 januari, zullen we zien wat campagnetaal van Trump was en wat zijn werkelijke nieuwe politiek zal worden. We zullen zien wie Trump aantrekt als adviseurs en leden van zijn kabinet en wat zijn politieke prioriteiten zullen zijn. De heersende klasse in de VS heeft getracht het presidentschap van Trump te voorkomen, maar nu hij heeft gewonnen is zij er als de kippen bij om hem van 'advies' te voorzien en te kneden naar de vormen die de heersende klasse voor ogen heeft. Veel zal de komende maanden duidelijk worden. Intussen zullen populisten als Wilders er alles aan doen om deze presidentsverkiezing te gebruiken voor hun eigen politieke doelstellingen. Linkse mensen, groepen en partijen zullen enerzijds moeten inspelen op de terechte onlustgevoelens die massaal leven, maar tegelijkertijd er alles aan moeten doen om de gevaarlijke opportunistische, populistische en ultra-conservatieve ontwikkelingen en ideologieën te stoppen. Eén daarvan is het verhaal dat de oorlogsuitgaven na de zege van Trump nu eindelijk eens drastisch omhoog moeten.

Nu de Republikeinen niet alleen de president leveren, maar ook over meerderheden in de Senaat en het Congres beschikken, bestaat het gevaar van een ultrarechtse machtspolitiek sterker dan voorheen. Dat Trump zal proberen de 'buitenlandse' kosten te beperken staat inmiddels ook vast. De arbeidersklasse in Europa dreigt in ieder geval te worden opgezadeld met een enorme verhoging van de kosten van het militair apparaat. De Trump-regering zal proberen een reeks voorzichtige stappen vooruit, die plaatsvonden onder Barack Obama, zo snel mogelijk terug te draaien. Het klimaat staat volop onder druk, de Cuba-politiek dreigt te worden teruggedraaid en nog veel meer.

Meer dan ooit geldt de leus: "weg met het kapitalisme, naar een socialistische samenleving." Stop het tegen elkaar uitspelen van delen van de arbeidersklasse. Stop de plundering door het Westen van Latijns-Amerikaanse, Aziatische, Afrikaanse en Arabische landen. Alleen door economische groei in die landen die ten goede komt aan de bevolkingen kan het asielvraagstuk worden opgelost.

Het kapitaal wil voor alles maatschappelijke rust en voorspelbaarheid en was om die reden niet erg blij met de solist Trump. Het kapitalisme verkeert mondiaal in crisis. De aanvallen op het levenspeil van de arbeidersklasse zullen toenemen. Om te voorkomen dat de onrust en onzekerheid linkse vormen aannemen wordt alles wat naar socialisme en communisme riekt in een kwaad daglicht gezet. De theorie en praktijk van de klassenstrijd gaan niet uit van allerlei opportunistische reacties op de ontwikkelingen en zijn bovendien doelgericht: zonder socialisme op de agenda heeft links de arbeidersklasse niets te bieden. Niet het individualisme, noch de graaizucht zijn de fundamentele tegenstanders van de arbeidersklasse. Het kapitalistische systeem zélf staat vooruitgang in de weg. De voortdurende aanvallen op het communisme bewijzen niets meer of minder dan dat zij door de heersende klasse wordt gezien als de grootste tegenstander, voor wie de 'elite' echt angst heeft. Alleen de organisatorische zwakte van veel communistische partijen, grotendeels het gevolg van misleiding en mediahetze, maakt dat de arbeidersklasse nog geen scherp zwaard ter beschikking heeft.

In deze krant zullen we weer een aantal belangwekkende achtergrondartikelen plaatsen. Het tweede deel van de speech op het Avante! festival van de secretaris-generaal van de PCP, met een 'algemene analyse over mondiale en nationale Portugese ontwikkelingen'. Een analyse van 'de uitslag van de verkiezingen in de VS' van de PSL, 'Vrijhandel als vluchtoorzaak' van Wolfgang Reinicke-Abel. Op de website 'Liberale verhalen', over de ideologische verwarring in de VS en een vergelijking met de opkomst van Hitler, van Zoltan Zigedy. Macht is gebaseerd op kennis.

De arbeidersklasse moet overal in de wereld de macht in handen zien te nemen om een socialistische wereld te kunnen opbouwen. Geen makkelijke taak, maar ook niet onmogelijk. Steun van de bevolking krijg je als je, zoals in Portugal, waar de PCP een politiek van herstel van het levenspeil voert door de regerende Socialistische Partij te 'dwingen' de eerdere bezuinigingen terug te spoelen, zonder medeplichtig te worden aan negatieve maatregelen van de huidige regering. Niet gemakkelijk, maar toch...

Niet gewillig meepolderen in allerlei overleggen, maar de basis organiseren in buurten en bedrijven, moet het parool zijn. Verzet organiseren tegen verdergaande flexibilisering en de algehele afbraak van ons sociaal stelsel. Dat zal zeker niet gemakkelijk zijn. Maar het is de enige weg. Alleen door strijd worden de ware bedoelingen van rechtse politici zichtbaar.

De ontwikkelingen in Turkije, waar Erdogan op dictatoriale wijze steeds meer macht naar zich toetrekt en (deels fysiek) afrekent met al zijn politieke tegenstanders en zich steeds meer ontpopt als een godsdienstige Ottomaanse Imperialist, leiden tot een uiterst gevaarlijke situatie in dat gebied. Het Europese antwoord laat op zich wachten. Wij wensen onze Turkse kameraden alle kracht in hun verzet tegen deze gevaarlijke dictator. Net nu voor het eerst in vierentwintig jaar de VS niet tegen een Cubaanse motie in de VN tegen de Amerikaanse blokkade hebben gestemd lijkt het er op dat een anti-Cubaan als Newt Gingrich minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest!

Lees de krant (of op de website: www.ncpn.nl) voor een beter inzicht in de veranderende krachtsverhoudingen en de mondiale kapitalistische crisis.

Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.

Deze keer op de website www.ncpn.nl

'Liberale verhalen', Zoltan Zigedy, vertaling J.Bernaven.

Manifest nr. 12/2016 verschijnt op donderdag 15-12-2016.