KORT BINNENLANDS NIEUWS

Nederlandse man worden extreem uitgebuit

Nederlandse mannen moeten lang werken, als wordt gekeken naar het aantal jaren dat een man in zijn leven werkt. Volgens Eurostat heeft de Nederlandse man gemiddeld het langste werkzame leven in vergelijking met andere landen in de EU. Nederlandse vrouwen staan met 37,2 jaar op de derde plaats na Zweden en Denemarken. Het gemiddeld aantal werkzame jaren neemt in de hele EU toe, van 32,9 jaar in 2000 naar 35,4 in 2015. Een verhoogde pensioenleeftijd is de voor de hand liggende oorzaak. Maar de verschillen zijn groot. In Zweden wordt gemiddeld 41,2 jaren in een leven gewerkt, voor Italianen is dat maar 30,7 jaren. (Bron: FD, 16-11-2016)

Na Duitsland heeft Nederland slechtste lucht

De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Dat stelt het Europees Milieu Agentschap (EMA) in een rapport over de luchtkwaliteit in Europa. Alleen in Duitsland is de hoeveelheid stikstofdioxide hoger. Een ongezonde lucht heeft naast economische gevolgen ook gevolgen voor de gezondheid. Het zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen, aldus het EMA. Het onderzoek, dat zich richt op alle 28 Europese lidstaten, verzamelt en analyseert elk jaar gegevens over luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten. Het is niet de eerste keer dat Nederland slecht scoort. Vorig jaar stond ons land op de vijfde plek van Europese landen waar de concentratie van stikstofdioxide hoog is. (Bron: AD, 23-11-2016)

10.000 Nederlanders krijgen longziekte op werk

Jaarlijks lopen tienduizend Nederlanders een longziekte op door hun werk. Dit leidt tot tweeduizend sterfgevallen als gevolg van een beroepslongziekte per jaar. Veel longziekten zijn te voorkomen als werkgevers, werknemers, de politiek, de gezondheidszorg en anderen de handen ineenslaan en werk maken van preventie. Dat zei voorzitter Aleid Wolfsen van de Long Alliantie Nederland dinsdag in de Tweede Kamer. In een petitie roept de lobbygroep van longartsen, patiënten, verzekeraars en farmabedrijven de politiek op om volgende week bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken extra geld vrij te maken voor preventie. (Bron: FD, 30-11-2016)

Hardleers, brutaal en ondemocratisch

Premier Mark Rutte (VVD) moet het associatie-akkoord met Oekraïne alsnog ondertekenen. Dat bepleit de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die daarmee zegt dat het kabinet de nee-stem van het referendum over Oekraïne terzijde moet schuiven. 'Als Nederland het verdrag verwerpt, dan wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren', zegt AIV-voorzitter (en en voormalig NAVO-secretaris-generaal) Jaap de Hoop Scheffer. [Wat kun je van oorlogshitsers anders verwachten?] (Bron: FD, 09-12-2016)

Forse stijging van zorgpremie, energienota en belastingen

Verzekeraars zetten dit jaar minder opzij om premiestijging te dempen. Op Prinsjesdag beweerde de regering nog dat er sprake zou zijn van 42 euro per jaar. Inmiddels is duidelijk dat dat een slag in de lucht is en dat de stijgingen enorm uiteenlopen en veelal hoger uitvallen. VGZ houdt de premiestijging op 27 euro voor de meest verkochte basisverzekering, Bij Menzis is er sprake van een stijging van 144 euro en bij CZ van 95 euro. Nederlanders gaan bovendien voor gas en licht in 2017 zeker 50 euro per jaar meer betalen. De belasting- en premiedruk is in 2015 met 37,8 procent van het bruto binnenlands product opgelopen. In deze eeuw nooit eerder voorgekomen. (Bron: AD, 22 en 23-11-2016/FD, 23-11-2016)

Marktwerking moet omdat het immers is ingevoerd!

De Raad van State is - net als VVD en D66 - tegen het initiatief-wetsvoorstel van PvdA, CDA en SP om permanent zorgverzekeraars te verbieden winst uit te keren. Volgens de Raad staat het plan op gespannen voet met het huidige private zorgverzekeringsstelsel, zoals dat in 2006 werd ingevoerd. (Bron: FD, 16-11-2016)

Staken, goed voor u!

Na drie dagen staken heeft Cargill een overeenkomst gesloten met de bonden over een cao voor de medewerkers. De ruim 600 Nederlandse werknemers van het Amerikaanse bedrijf krijgen een loonsverhoging van 3,35 procent. Op 17 november legden werknemers in de vijf grote Nederlandse Cargill-vestigingen het werk neer. In Sas van Gent, Rotterdam, Bergen op Zoom en twee vestigingen in Amsterdam werd gestaakt. 'De directie van Cargill heeft eerder een eindbod neergelegd dat door de werknemers is verworpen. Er stonden vooral verslechteringen in, terwijl het bedrijf veel meer winst maakt dan gemiddeld in Nederland', zegt Jos Hendriks, onderhandelaar FNV. En over de loonsverhoging: 'Dit toont weer eens dat actievoeren loont. (Bron: FD, 21-11-2016)

Hoog risico op burn-out

Bijna 2,7 miljoen Nederlanders kampen met een hoge werkdruk. Een miljoen werknemers heeft een verhoogd risico op een burn-out. Deze mensen ondervinden weinig steun van collega's en leidinggevenden. Dat is gebleken uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van kennisinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit de enquête blijkt dat van de werknemers met een hoge werkdruk die zich weinig gesteund voelen door collega's en leidinggevenden 45 procent burn-outklachten heeft, tegenover 18 procent van de werknemers die wel deze steun ervaren. Ook blijkt dat wie weinig kansen heeft om zelfstandig te werken of zich te ontwikkelen een verhoogde kans heeft op een burn-out. (Bron: FD, 15-11-2016)

Alarm FNV over flex en onzekere arbeidscontracten

Vakcentrale FNV heeft op verschillende fronten actiegevoerd om de strijd aan te gaan met het 'doorgeslagen' flexwerk en de onzekere arbeidscontracten in veel sectoren van de Nederlandse economie. Werknemers van scheepswerven, metaalwerkers, medewerkers op Schiphol en bij de IJmuidense staalfabriek Tata Steel slaan alarm over 'de race naar de bodem', zoals de vakcentrale het verwoordt. De komende tijd volgen ook acties in het streekvervoer, de technische groothandel, bij de post, energieconcern Shell, in de pluimveesector en in de schoonmaak. Bij sommige manifestaties was ook CNV Vakmensen van de partij. 'Werk moet tegenwoordig steeds goedkoper en sneller', stelt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn in een maandagmorgen verspreid persbericht. 'Met als gevolg: een te hoge werkdruk en onzekerheid of je mag blijven werken.' Voor de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen was het massaontslag in de scheepsbouw in de regio Alblasserwaard reden om in Alblasserdam de straat op te gaan. De afgelopen maanden zijn in deze regio meer dan duizend banen in de industrie verloren gegaan. Werknemers op Schiphol die zich bezighouden met passagiers inchecken en boarden, sloegen ook alarm omdat ook daar werk steeds sneller en goedkoper moet. (Bron: FD, 29-11-2016)

Ontslagen bankmedewerkers krijgen moeilijk weer werk

Mensen uit de financiële sector die hun baan kwijtgeraakt zijn, komen vaak moeilijk weer aan de slag: WW'ers uit de financiële dienstverlening zijn vaak relatief oud en hoog opgeleid. Circa vier van de tien komen binnen een jaar weer aan werk, aldus het UWV. Gemiddeld over alle sectoren gebeurt dit bij zes tot zeven op de tien WW'ers. Volgens het UWV gaan er bij banken en verzekeraars de komende jaren nog veel meer banen verloren, waardoor nieuwe functies niet voor het oprapen liggen. (Bron: NRC, 22-11-2016)

Stop verhoging AOW leeftijd

Er moet een einde komen aan de verdere verhoging van de AOW-leeftijd. Die oproep doet vakbond FNV in een brief aan de Tweede Kamer. Het verder optrekken van de AOW-leeftijd is volgens de FNV ongewenst omdat steeds meer werknemers moeite hebben om de eindstreep te halen die steeds verder opschuift. De eerstvolgende verhoging naar 67 jaar en drie maanden zou in 2022 moeten ingaan. 'Mensen komen in financiële problemen door het groeiende AOW-gat. De uitval vanwege werkloosheid en arbeidsongeschiktheid loopt op', aldus Han Busker, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioen en AOW. (Bron: FD, 23-11-2016)

Wat leeft er toch in de onderbuik?

Opiniepeilers willen hun onderzoeksmethodes aanpassen. Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst werken onderzoeksbureaus aan manieren om ook de 'emotie' van de kiezer in beeld te brengen en groepen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn in opiniepanels beter te betrekken. Aanleiding zijn de onverwachte verkiezingsuitslagen van de Amerikaanse verkiezingen en de brexit. Hoewel de situatie volgens de peilers hier nadrukkelijk anders is, omdat we hier ervaring hebben met anti-establishmentkiezers, moet ook in Nederland gekeken worden of de manier van peilen wel een scherp genoeg beeld oplevert. (Bron: FD, 23-11-2016)