De reorganisatie bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus zal 1164 werknemers hun baan kosten, maakte het bedrijf bekend. Bij de fusie tussen Airbus Group en diens commerciële dochteronderneming Airbus vallen 1164 ontslagen en vinden 325 herschikkingen plaats. Er komen bij de fusie ook 230 nieuwe functies beschikbaar, waardoor er netto 934 mensen moeten vertrekken. Het banenverlies valt lager uit dan een eerdere schatting: vakbond GFE-CGC was bang dat er 1357 banen zouden verdwijnen. (Bron: FD, 30-11-2016)
Het Duitse Siemens, een van de grootste technologiebedrijven van Europa, en de Europese Commissie maken zich zorgen over de economische gevolgen van de stakingen bij Lufthansa. Topman Joe Kaeser heeft de piloten in een interview met de Duitse krant Bild opgeroepen terug te gaan naar de onderhandelingstafel. Eurocommissaris Violeta Bulc (verkeer) deed dezelfde oproep.
De aanhoudende stakingen brengen volgens Kaeser schade toe aan de Duitse economie en aan de merknaam Duitsland, die staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit. [Volkswagen zeker ook, nvdr] De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft woensdag (30-11) circa 900 vluchten moeten schrappen, terwijl dinsdag (29-11) ook al honderden vluchten werden afgelast. Vorige week moest Lufthansa bijna 2800 vluchten schrappen toen er gedurende vier dagen sprake was van stakingen. (Bron, FD, 01-12-2016)
De voorzitter van de Braziliaanse senaat is door het hooggerechtshof maandag uit zijn functie ontheven. Vorige week besloot het hof Renan Calheiros al te vervolgen voor corruptie, omdat hij publieke middelen zou hebben gebruikt om een buitenechtelijke dochter te ondersteunen. De vervolging en afzetting van Calheiros zijn de zoveelste slag voor de regering van de Braziliaanse president Michel Temer. Sinds hij zes maanden geleden Dilma Rousseff opvolgde als president, na een impeachmentprocedure [zogenaamd wegens corruptie, nvdr], wordt zijn regering geplaagd door corruptie-schandalen. Zes van zijn ministers moesten al vertrekken. (Bron: NRC, 06-12-2016)
Het Pentagon, het centrum van de Amerikaanse defensie, heeft een onderzoek weggestopt waarin stond dat de organisatie in vijf jaar tijd 125 mrd dollar aan de bureaucratie kon bezuinigingen. Dit schrijft de Washington Post op basis van interne memo's en interviews met medewerkers. Het Pentagon zou de uitkomst stil hebben gehouden om te voorkomen dat het defensiebudget zou worden gekort. Het Pentagon had zelf het onderzoek in gang gezet om te zien of de interne werkwijze efficiënter kan. De besparingen zouden dan meer geld kunnen opleveren voor het leger. Maar toen bleek dat de mogelijke besparingen nog veel groter zijn dan vooraf was gedacht, besloten hooggeplaatste medewerkers het rapport weg te stoppen, zo schrijft de krant. (Bron: FD, 07-01-2016)
President Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft een opstand binnen het bestuur van zijn eigen ANC-partij overleefd. Een oproep van een groep partijbestuurders aan Zuma om terug te treden, kreeg geen steun van de meerderheid, zo verklaarde het ANC tijdens een persconferentie in Johannesburg. De kwestie illustreert niettemin de enorme verdeeldheid binnen de regeringspartij over de door corruptieschandalen omgeven Zuma. Ten minste drie ministers uit Zuma's kabinet hadden gepleit voor een vertrek van Zuma, die behalve president ook leider is van het ANC. Er wordt rekening mee gehouden dat Zuma binnenkort zijn kabinet herschikt. (Bron: FD, 30-11-2016)
De bouw van een omstreden pijpleiding in North Dakota in de VS mag niet doorgaan. De pijpleiding zou door grondgebied van een inheemse stam lopen. Het Amerikaanse leger, dat het project overziet, heeft bekendgemaakt dat er geen toestemming is voor de voorgestelde route. De pijpleiding zal een alternatieve route moeten krijgen. Bij het miljardenproject zijn de banken ING en ABN AMRO betrokken. ING is direct betrokken doordat de bank een lening verstrekte van $240 mln. ABN AMRO is indirect betrokken. De bank heeft geld zitten in het bedrijf Energy Transfer Equity, dat via Energie Transfer Partners een aandeel van 38 procent heeft in de pijpleiding. (Bron: FD, 06-12-2016)
Als de Fransen Marine Le Pen in het voorjaar kiezen tot president, kan er in de wereld een trio sterke leiders ontstaan met de presidenten van Rusland en de Verenigde Staten, Vladimir Poetin en Donald Trump, vindt Le Pen. 'En dat is een goede zaak voor de vrede in de wereld', verklaarde Marine Le Pen, leider van het rechts-populistische Front National, woensdag bij de aftrap van de campagne van haar partij voor de Franse presidentsverkiezingen. Het 48-jarige boegbeeld van het Front National was de enige leider van een politieke partij in Frankrijk die bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de kant van de Republikeinse kandidaat Trump stond. De partij, die zich contra Europa en migranten opstelt, hoopt te kunnen profiteren van een veranderd sentiment bij de Franse kiezers door de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten vorige week en van het referendum in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van de Europese Unie afgelopen juni. [Maar vooral door de failliete politiek van Hollande, nvdr] (Bron: FD, 17-11-2016)
De Chinese president Xi Jinping is van plan komende maand acte de présence te geven op het World Economic Forum in Davos. Dat meldt de Financial Times. Het zou voor het eerst zijn dat een Chinese president deelneemt aan de bijeenkomst in Zwitserland, waar de politieke en zakelijke wereldelite elkaar jaarlijks treffen. (Bron: FD, 07-12-2016)
Een private oplossing voor de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena wordt met de dag moeilijker. Volgens de Financial Times houden adviseurs van de bank er rekening mee dat de Italiaanse overheid dit weekend de oudste bank ter wereld zou moeten redden. Monte dei Paschi, dat gebukt gaat onder een berg slechte leningen, probeert een investering van 1 mrd euro op te halen bij het staatsfonds van Qatar. Dat moet deze week gebeuren, maar volgens de FT vrezen de adviseurs van de bank die deadline te missen. En zonder het miljard van Qatar is het ook onwaarschijnlijk dat het lukt de resterende 4 mrd euro die de bank probeert te verzamelen bijeen te krijgen. (Bron: FD, 07-12-2016)
François Hollande stelt zich niet nog eens kandidaat voor het Franse presidentschap. Dat maakte de socialistische bewindsman onverwachts bekend tijdens een korte tv-toespraak. Nog nooit sinds de creatie van de Vijfde Republiek in 1958 heeft een zittende Franse president afgezien van een kandidaatstelling. Hollande geldt met afstand als de minst gewaardeerde president sinds de Fransen een grondwet kregen met een gekozen staatshoofd, iets wat hij impliciet erkende in zijn toespraak. Ik ben mij bewust van het risico van het kiezen van een route zonder voldoende steun, en daarom heb ik besloten om me niet kandidaat te stellen in de presidentiële verkiezingen'. De voorverkiezingen voor de socialisten worden in januari gehouden. Er zijn reeds zes kandidaten op links, onder wie mogelijk de huidige premier Valls. (Bron: FD, 02-12-2016)
Volgens Vladimir Poetin heeft Rusland de buik vol van westerse 'zedenpreken, maar Moskou wil 'geen confrontatie' en is bereid tot samenwerking. Daarnaast kruipt de Russische economie uit het dal en voelt de Russische bevolking zich verenigd door patriottische gevoelens. Dat waren enkele kernpunten uit de ruim één uur durende jaarlijkse toespraak die de Russische president in het Kremlin hield voor het voltallige Russische parlement. (Bron: FD, 02-12-2016)
Het Poolse Lagerhuis heeft een verlaging van de pensioenleeftijd goedgekeurd. Economen zeggen dat de maatregel zal leiden tot een verhoging van het begrotingstekort en de economische groei zal doen afnemen. Verlaging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar voor vrouwen en tot 65 jaar voor mannen was een belangrijke verkiezingsbelofte van de conservatieve Partij voor Gerechtigheid en Recht (PiS), die nu met een absolute meerderheid regeert. De maatregel gaat in tegen de Europese trend de pensioenleeftijd te verhogen. De maatregel zou de komende jaren omgerekend in totaal bijna 9 mrd euro kosten. (Bron: FD, 17-11-2016)