KORT MONDIAAL

Gevaarlijke dictator

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet een oproep aan Europeanen om 'hun houding te veranderen'. 'Als Europa doorgaat op deze weg, dan zal geen Europeaan nog veilig over straat kunnen'. (Bron: FD, 23-03-2017)

Westerse beïnvloeding misschien eindelijk stopgezet

Het Hongaarse parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd, op grond waarvan de prestigieuze Central European University (CEU) mogelijk de deuren moet sluiten. De belegger en miljardair Soros ondersteunt met een deel van zijn vermogen mensenrechtenorganisaties en instellingen die zich inspannen voor democratie, burgerrechten en een humane vluchtelingenopvang. Maar de Hongaarse premier Viktor Orbán meent dat de door Soros gesteunde organisaties zich mengen in binnenlandse politieke aangelegenheden en daarom zo snel mogelijk Hongarije moeten verlaten. (Bron: FD, 05-04-2017)

Militairen willen gewoon samen oorlog blijven voeren

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan op het punt een nieuw samenwerkingspact op het terrein van defensie te ondertekenen. De samenwerking zou onder meer op de terreinen van cybersecurity en patrouilles op zee liggen. Met het pact willen de Britten bewijzen dat ze Europa niet de rug toekeren, ondanks de brexit. Duitsland hoopt met de samenwerking goede sier te maken jegens de VS, waar president Trump herhaaldelijk heeft laten weten dat de Duitsers te weinig doen aan defensie. FT haalt de Britse minister van defensie aan, die spreekt van een gezamenlijk visiedocument over toekomstige samenwerking'. De timing van de coöperatie is opvallend, aangezien de Britse premier, Theresa May, de procedure tot een vertrek uit de Europese Unie heeft opgestart. Daarna breekt een periode aan van in principe maximaal twee jaar waarin de Britten met de 27 overblijvende EU-lidstaten - Duitsland voorop - overeenstemming hopen te bereiken over een vertrekregeling en nieuwe handelsafspraken. May zal er veel aan gelegen zijn tijdens de gesprekken te benadrukken dat haar land ook na de brexit nog veel kan betekenen voor de EU en 's lands expertise op defensie en terrorismebestrijding daarbij naar voren schuiven. (Bron: FD, 21-03-2017)

Rode ster doorn in het oog van Hongaarse regering

Heineken moet de etiketten op zijn Hongaarse bierflesjes mogelijk aanpassen. De rode ster refereert volgens de regering van Viktor Orbán te veel aan het communisme. Het Hongaarse parlement behandelt een wetsvoorstel dat symbolen verbiedt die aan communisme en nationaal-socialisme herinneren.

De ster was ook in de jaren vijftig al omstreden door associatie met het communisme. Heineken maakte de ster toen wit. Sinds 1991 wordt op de etiketten weer de rode ster gebruikt. De regering-Orbán ziet het als een 'morele plicht' om het commerciële gebruik van symbolen als het hakenkruis, de hamer en sikkel en de rode ster te verbieden [het op één lijn plaatsen van die symbolen is onjuist en levensgevaarlijk, nvdr]. Heineken zegt de 'kwestie nauwlettend in de gaten te houden' en heeft alle vertrouwen in een goede afloop. De ster heeft volgens de brouwer 'geen enkele politieke connotatie', maar is een brouwerssymbool. (Bron: FD, 21-03-2017)

VS blijven oorlogszuchtig

De Amerikaanse regering trekt miljarden extra uit voor defensie en binnenlandse veiligheid. President Donald Trump zal de uitgaven compenseren door te snoeien in gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking, milieu, ruimtevaart en andere federale overheidsprogramma's. Ook zal er flink gekort worden op subsidies voor kunst en de publieke omroep en op programma's die biomedisch onderzoek faciliteren. Negen ministeries zullen het met 11 tot 29 procent minder moeten doen. Dat blijkt uit de voorlopige begrotingsplannen die het Witte Huis heeft vrijgegeven. Trump trekt 52,3 mrd dollar extra uit voor defensie en 3 mrd dollar voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid - verhogingen van respectievelijk 10 procent en 7 procent vergeleken met Obama's budget. 'Om Amerika weer veilig te maken, hebben we stevige keuzes gemaakt die allang geleden gemaakt hadden moeten zijn', zei Trump. De begrotingsplannen van de president moeten vooral gezien worden als een wensenlijst, voorstellen die het Congres over kan nemen. (Bron: FD,17-03-2017)

Olieprijs weer onder druk

De Amerikaanse olievoorraad is vorige week met 1,6 miljoen vaten gestegen, tot een totaal van 535,5 miljoen vaten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Energie woensdag bekendgemaakt. Vlak na de publicatie van het wekelijkse rapport zakte de prijs voor een vat Brent-olie naar 54,45 dollar per vat, nog altijd een half procent meer dan dinsdag. Een stijging van de Amerikaanse olievoorraad wordt door oliehandelaren doorgaans opgevat als een teken van aanhoudend overaanbod en dus lagere prijzen in de toekomst. Een lichtpuntje voor de olieprijs is de daling van de import uit Saoedi-Arabië. Dat duidt erop dat dat land zich houdt aan de zelfopgelegde productiebeperking. (Bron: FD, 06-04-2017)

Brits wereldimperium takelt af, maar is nog groot

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is pas een week geleden opgestart en is nu al omgeven door geopolitieke spanningen. De Britten hebben in de afgelopen eeuwen een bonte verzameling gebiedsdelen in de wereld in beslaggenomen. Ook na de dekolonisatie zijn er daar nog veel van over, in verschillende staatsverbanden. Om te beginnen is het VK zelf een unie tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, waarvan de laatste drie over een eigen volksvertegenwoordiging beschikken. Staatshoofd is koningin Elizabeth II, die tevens de scepter zwaait over de veertien Britse overzeese gebiedsdelen die vallen onder de soevereiniteit van het VK. Hiertoe behoren de Caraïbische belastingparadijzen Bermuda en de Kaaimaneilanden. Elizabeth II is verder staatshoofd in gebieden in de wereld die niet tot het Verenigd Koninkrijk behoren, zoals de twee Kanaaleilanden Guernsey en Jersey en het Isle of Man. Deze vallen onder het Brits kroonbezit. Elizabeth II is daarnaast hoofd van het Gemenebest van Naties waartoe naast het VK 51 Britse oud-koloniën behoren. De meeste landen in het Gemenebest erkennen de Britste vorstin echter niet meer als staatshoofd. Zij zijn een republiek met een president. (Bron: FD, 05-04-2017)

Meer en rijkere miljardairs!!!

Voor de vierde keer op rij mag Bill Gates zich de rijkste man op aarde noemen. De oprichter van Microsoft beschikt over een vermogen van 86 mrd dollar, volgens de jongste rijkenlijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. In de top 3 staan ook investeerder Warren Buffett ($75,6 mrd) en Amazon-oprichter Jeff Bezos ($72,8 mrd). Het aantal miljardairs is dit jaar met 233 opgelopen tot 2043. Beide getallen zijn het hoogste aantal dat Forbes ooit heeft gemeten. Het totale vermogen van alle miljardairs op de lijst komt uit op 7668 mrd dollar, 18 procent meer dan vorig jaar. De rijkste Nederlander op de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken: 12,6 mrd dollar. (Bron: FD, 22-03-2017)