Duitsers en Nederlanders bereiden in Münster samen oorlog voor

i-010-022.jpg
Koning Willem Alexander aanwezig bij viering 20 jarig bestaan Duits-Nederlandse NAVO-legerkorps op 27 augustus 2015. (Foto: www.noventas.nl)
i-010-020.jpg
Manifestatie tegen de militarisering van de EU voor het beroemde Raadhuis in Münster, waar de Vrede van Münster werd getekend. Een paar jaar eerder vierde Willem Alexander hier het feit dat het Duits-Nederlandse legerkorps 20 jaar bestond. Nu demonstreerden ermeer dan 200 mensen, uit vijf landen tegen de toenemende oorlogsdreiging. (Foto: Thomas Brenner)

Van de redactie

In 1995 is de staf van het Duits-Nederlandse Legerkorps als één van de NAVO-hoofdkwartieren opgericht in Münster. Koning Willem-Alexander woonde in 2015 in Münster de viering van het twintigjarig bestaan van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps bij. Een grotere slagkracht, extra capaciteit en meer bang for the buck willen de militairen. Internationale militaire samenwerking vinden ze voor de Nederlandse krijgsmacht van levensbelang. De coöperatie met de Duitse Bundeswehr behoort tot de belangrijkste.

Voor het historische stadhuis van Münster, waar vorige week de samenwerkende communistische partijen demonstreerden tegen het legerkorps en de toenemende oorlogshandelingen, stonden de ondersteunende bataljons van het Legerkorps aangetreden, dat in de Duitse stad zijn hoofdkwartier heeft.

Het hoofdkwartier van het Legerkorps is onderdeel van de zogeheten snelle reactiemacht van de NAVO. De Duits-Nederlandse samenwerking is uniek in Europa en wordt binnen de NAVO gezien als een voorbeeld of blauwdruk. Er zijn zo'n 450 Nederlandse militairen gelegerd in Duitsland, waarvan de meesten in Münster. De samenwerking wordt steeds intensiever. Zo is in 2014 de Nederlandse Luchtmobiele Brigade geïntegreerd in de Duitse Division Schnelle Kräfte. In februari 2016 hebben de beide ministers van Defensie Hennis Plasschaert en Von der Leyen afgesproken dat gezamenlijk gebruikgemaakt wordt van het nieuwe logistieke marineschip, de Karel Doorman. Bovendien is de 43e Nederlandse Gemechaniseerde Brigade uit Havelte in maart 2016 geïntegreerd in de Duitse eerste Panzerdivision uit Oldenburg.

"Nederland heeft behoefte aan een sterke NAVO en Europese Unie. Daarom zijn binationale relaties cruciaal voor onze 'Defensie'", beweerde brigadegeneraal Roland de Jong. Als souschef internationale militaire samenwerking (IMS) adviseert hij de Commandant der Strijdkrachten over bi- en multinationale coöperatie. Daaronder vallen grofweg 120 projecten die Nederland en Duitsland gezamenlijk uitvoeren. "Zowel geografisch als politiek liggen we dicht bij elkaar. Daarom is onze samenwerking een logische match."

De integratie van de beide legers krijgt met deze politiek-ideologische achtergrond snel vorm. De genoemde staf is de afgelopen jaren regelmatig ingezet als hoofdkwartier voor de NAVO-troepen in Afghanistan en werkt nu samen in de gemeenschappelijke acties in Litouwen. Een gevaarlijke ontwikkeling die om grensoverschrijdende gezamenlijke tegenactie vraagt.