Ingezonden: Hoogtezonbanen en ladelichters

Nieuws van Marco Florijn. Van wie? van Florijn, ooit wethouder in Leeuwarden, later in Rotterdam, waar hij het bijltje er bij neer gooide, voor hij ál te publiekelijk op zijn bek ging. Het succes dat hem altijd vooruitging, verliet hem daar. Zijn arbeiders naar de Westlandse kassen brengen bleek een sof. Nu na een paar jaar stilte blijkt hij Ger Jaarsma (VVD) te hebben opgevolgd als voorzitter van de NVVK. De Nederlandse Vereniging Van Kredietbanken of zo iets. Wat me altijd verwondert van ex-politici is, dat ze nadat ze onder de schelle lichten van de politiek snel verlept zijn, ze opduiken op allerlei plaatsen en in allerlei instituten, die nooit door problemen van bezuinigingen of opheffing zullen worden getroffen. Van het schelle licht naar het gespreide bed, via de politieke draaideur. Draaideur crimineel? Beddesprei-politici? Het verschijnsel dat politici herplaatst worden in een zandbak waar de hoogtezon altijd schijnt en waar het inkomen altijd binnenstroomt is zo algemeen, terwijl er geen woord voor is uitgevonden. Wacht ik heb nog een term, hoogtezon-banen. Zie bijvoorbeeld Loek Hermans met 50 bijbanen, een echte baan heeft hij niet, maar hij heeft wel meer macht dan de hele Tweede Kamer bij elkaar. En zo nog een paar honderd ex-politici die je de 200 zombies van Mertens zou kunnen noemen. De ex KVP-er, vakbondsman die in zijn tijd een lijst van de 200 machtigste personen van Nederland opstelde.

Terug naar Florijn. Wat zegt hij nu? Hij zegt wat we allang wisten. Dat de armoede toeneemt, vooral onder mensen met een uitkering. En hij somt op dat dat komt omdat de problemen zo hoog zijn dat men bij de dag gaat leven. Dat de angst voor de deurwaarder en incassobureau's de kosten praktisch verdubbelen en des te sneller wanneer je als die aanbelt achter de bank kruipt. Hij heeft er een nieuw woord voor: er is een onderklasse ontstaan. De eerste erkenning van iemand, dat de klassenmaatschappij steeds zichtbaarder is geworden. En niet alleen een klasse van bovenbazen, kleine baasjes en burgers maar ook van on-burgers. Wijlen Marx zou je voor dit kopje in dagblad Trouw nog postuum willen bedanken.

Afzender: Jan Post, 15-05-17.