KORT MONDIAAL NIEUWS

Couppleger Temer blijkt grote fraudeur

President Michel Temer van Brazilië is officieel aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen door de hoogste openbare aanklager van Brazilië, Rodrigo Janot. De beschuldiging kan leiden tot het afzetten van de president en een gevangenisstraf voor Temer. Het Braziliaanse parlement moet nu bepalen of de zittende president kan worden vervolgd door het tribunaal. Pas bij een twee derde meerderheid kan de procedure in gang worden gezet. De corruptie zou zijn gebleken rondom de grote vleesverwerker JBS SA. Uit geheime opnames tussen Temer en de vorige bestuursvoorzitter van JBS zou blijken dat de president 135.000 euro smeergeld ontving. (Bron: FD, 28-06-2017)

Werknemers Volkswagen in Slowakije doorbreken stilte

De 12.300 Slowaakse werknemers van de Volkswagen Groep hebben een grote overwinning geboekt op hun werkgever. Na zes dagen staken hebben ze een loonsverhoging gekregen van 14,2 procent verdeeld over twee jaar. Vakbondsvoorzitter Zoroslav Smolinsky sprak op Facebook van 'zeer geslaagde onderhandelingen'. Het was de eerste keer in 25 jaar dat het werk werd neergelegd in de Volkswagenfabriek in Bratislava. Stakingen zijn sowieso zeldzaam in het land dat zichzelf na de coup altijd heeft proberen te verkopen als lagelonenland. (Bron: FD, 22-06-2017)

Kapitalisme is onmenselijk

Bijna 2000 bankmedewerkers van ING België moeten de komende maanden op hun eigen baan solliciteren. Dat schreef de Belgische zakenkrant De Tijd. De sollicitatieprocedure is onderdeel van een grote reorganisatie bij ING België, waar voor 2021 bijna een derde van de 9400 fulltime-banen verdwijnt.

De bank hoopt dat veel werknemers kiezen voor een vrijwillig vertrek, maar desondanks zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Er blijven te weinig werkplekken over op hun afdeling of ING vindt medewerkers niet passen bij 'de bank van de toekomst'. Om de reorganisatie in goede banen te leiden, moet personeel dat niet van plan is ING vrijwillig te verlaten, op de eigen functie solliciteren. Na drie maanden krijgt een werknemer te horen of hij of zij mag blijven. 'Voor werknemers die al twintig jaar bij ons aan de slag zijn, is de procedure misschien confronterend', erkent Erik van den Eynden, ceo van ING België. (Bron: FD, 24-06-2017)

Neoliberale afbraakpolitiek is dodelijk

Enkele honderden burgers die woedend zijn over de brand in de Grenfell Tower in Londen, hebben het gemeentehuis van de deelgemeente Kensington en Chelsea bestormd. De betogers wilden verhaal halen bij bestuurders van de deelgemeente. Ook buiten het gebouw protesteerden mensen. Volgens de betogers is er niets gedaan met eerdere verzoeken om het gebouw brandveiliger te maken. Bij de brand in de torenflat kwamen zeker dertig [nu al meer dan 60, nvdr] mensen om het leven. Enkele tientallen bewoners worden nog vermist. Ook bij een bijeenkomst met de Britse premier Theresa May was er protest te horen. (Bron: FD, 17-06-2017)

VS draaien ontspanningspolitiek met Cuba terug

President Donald Trump zal in een toespraak in Miami aankondigen dat hij een deel van de ontspanning van de relaties met Cuba ongedaan zal maken. Dit heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De ontspanning was ingezet onder Trumps voorganger Obama. Die herstelde bijna twee jaar geleden de diplomatieke betrekkingen met het buurland. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg is de president van plan om de commerciële betrekkingen opnieuw te beperken. Met het minder gemakkelijk maken van de handel met en het reizen naar Cuba komt Trump een verkiezingsbelofte na. (Bron: FD, 16-06-2017)

VS knijpen alle progressie uit VN-organisaties

De VN-mensenrechtenraad is volgens de VS 'chronisch tegen Israël gekant' en als dat niet verandert, verlaten de Amerikanen het orgaan. Dat zei de ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN, Nikki Haley, dinsdag in Genève. Ook heeft Haley er kritiek op dat landen in de raad zitten die [volgens de VS, nvdr] mensenrechten schenden. Haley verklaarde bij de opening van de drieweekse sessie van de Mensenrechtenraad: 'De Verenigde Staten kijken zorgvuldig naar de raad en naar onze positie daarin.' Ze verwees vooral naar de kritische houding van de leden ten opzichte van het conflict in Israël en Palestina. Volgens Haley is het onterecht dat er vijf resoluties tegen Israël zijn aangenomen, terwijl er geen enkele tegen Venezuela was ingediend, dat al langere tijd politieke protesten kent. Volgens Haley moet de procedure waarmee nieuwe leden worden toegelaten veranderen. In een opiniestuk in de Washington Post uitte ze vrijdag ook al kritiek op het feit dat Cuba en Venezuela in de raad zitting hebben. (Bron: FD, 07-06-2017)

Erdogan wil terug naar donkere middeleeuwen

Plannen van de Turkse regering om de evolutieleer van Darwin niet langer te onderwijzen, stuiten op grote tegenstand. 'Een bewezen theorie uit het onderwijsprogramma schrappen is het minachten van kennis en wetenschap', zei Baris Yarkadas van de grootste oppositiepartij CHP. Het door president Erdogan goedgekeurde ontwerp van het nieuwe lesprogramma kan pas van kracht worden als het in het Turkse staatsblad is gepubliceerd. De CHP stapt in dat geval naar de rechter. (Bron: AD, 24-06-2017)

Economische groei hapert

De economische dynamiek in de eurozone lijkt iets van zijn kracht te verliezen. Het groeitempo blijft hoog, maar is minder florissant. Dat bleek uit cijfers van bureau Markit over de activiteiten van de inkoopmanagers. Door een minder gunstige gang van zaken in de dienstensector daalde de zogeheten Purchasing Managers Index (PMI) van 56,8 in mei naar 55,7 in juni, volgens voorlopige cijfers. Een waarde boven de 50 duidt op expansie.

Door persbureau Bloomberg bevraagde analisten hadden gerekend op een hoger cijfer. Zij veronderstelden dat de PMI ongeveer gelijk zou blijven ten opzichte van mei, met een waarde van 56,6. (Bron: FD, 24-06-2017)

Topvoetbal en belastingontduiking gaan hand in hand

Cristiano Ronaldo moet zich voor de rechter verantwoorden voor belastingfraude. De Spaanse belastingdienst lanceerde een zaak tegen de voetballer van Real Madrid, die tussen 2011 en 2014 14,7 mln euro te weinig zou hebben afgedragen. De zaak draait om de beeldrechten van de Portugese voetballer. Volgens de aanklager bracht Ronaldo die in 2008 onder bij een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, dat de rechten vervolgens weer overdeed aan een Iers bedrijf. De beslissing 'diende alleen om een rookgordijn op te werpen voor de belastingautoriteiten', aldus een verklaring van het Spaanse bureau voor economische vergrijpen. (Bron: FD, 14-06-2017)