Factsheet: Recente ontwikkelingen in Venezuela, opgesteld door de Ambassade van Venezuela

i-010-021.jpg
President Nicolas Maduro brengt uitslagen verkiezingen naar buiten op 15 oktober. (Foto: Miraflores Palace Press)

In de maanden van april tot en met juli dit jaar maakte Venezuela een moeilijke periode door, met gewelddadige protesten van de oppositie met als doel het bewerkstelligen van een gewelddadige 'regime verandering'. Terwijl de financiële steun voor gewelddadige oppositiegroepen vooral afkomstig is van de regering van de Verenigde Staten, hebben de antagonistische en ondemocratische stellingname van OAS-secretaris Luis Almagro en sommige van de OAS-lidstaten [1], en een opzettelijk gecreëerde economische oorlog tegen ons land de situatie in Venezuela alleen maar verergerd.

Desondanks is er sprake van veel positieve veranderingen in Venezuela sinds het instellen van de Grondwetgevende Vergadering in juli van dit jaar [nvdr: als uitkomst van een referendum op 30 juli, zie o.a. artikel in Manifest nr. 8, 31-8-2017] . Helaas zijn bijna al die ontwikkelingen onopgemerkt gebleven of gelaten door politieke analisten en burgerlijke massamedia. Zij leverden meestal onjuiste verslaggeving of deden helemaal geen verslag van die veranderingen.

Het is onvoorstelbaar dat de VS Venezuela met oorlog hebben bedreigd en dat, ondanks de vooruitgang die in de afgelopen maanden is geboekt, de VS besloten hebben economische en andere sancties tegen ons land in te stellen, die echt schadelijk zullen zijn voor onze bevolking.

Hieronder enkele feiten die gewoonlijk genegeerd worden door de burgerlijke media.

  1. De Grondwetgevende Vergadering
    Op 30 juli gingen de Venezolanen naar de stembureaus voor het kiezen van de leden van de nieuwe Grondwetgevende Vergadering, die het mandaat heeft om de grondwet van Venezuela te hervormen of een nieuwe grondwet op te stellen. Met een veel hogere opkomst dan verwacht, 41 procent, hebben meer dan 8 miljoen mensen hun stem uitgebracht op één van de vertegenwoordigers van hun voorkeur.

    Door de overweldigende opkomst was het nodig de openingstijden van de stembureaus te verlengen. Honderdduizenden Venezolanen vanuit het hele land stonden al voor zonsopgang klaar om hun stem uit te brengen op de 545 kandidaten. De verkiezingen zijn weliswaar grotendeels vreedzaam verlopen maar het is wel van belang om te vermelden dat er ook incidenten met geweld hebben plaatsgevonden, geënsceneerd door aanhangers van de oppositie die probeerden te voorkomen dat mensen gingen stemmen.

  2. Het geweld is gestopt
    Ondanks die incidenten is het geweld bijna volledig gestopt sinds de verkiezingen op 30 juli, en zijn er geen doden meer gevallen. Sindsdien zijn er alleen nog maar incidenteel gewelddadige demonstraties geweest, doordat de Venezolaanse oppositie heeft besloten om weer terug te keren naar de politiek en het democratische pad te volgen, zoals vastgelegd in onze wetten en onze grondwet. We kunnen niet genoeg herhalen hoe zeer wij het verlies betreuren van de meer dan 170 mensen die tijdens de protesten zijn overleden en hoezeer wij het betreuren dat er honderden burgers en veiligheidsofficieren op straat gewond zijn geraakt of tijdens de gewelddadige aanvallen op scholen, crèches, ziekenhuizen, voedsel-distributiecentra, dierenasiels en andere instituten. President Maduro heeft steeds opnieuw opgeroepen tot dialoog en vrede, als de enige manier om een einde te maken aan het geweld. In dat licht bezien zijn de recente gesprekken die plaatsvinden in de Dominicaanse Republiek een positieve stap vooruit.
  3. Gesprekken in de Dominicaanse Republiek
    De oppositie heeft ingestemd om een dialoog te voeren in de Dominicaanse Republiek. Vertegenwoordigers van de regering en de oppositie zijn verder overeengekomen dat een commissie van 'bevriende landen' (Bolivia, Nicaragua, Mexico en Chili) de crisisonderhandelingen begeleidt. Tot nu toe is er vooral vooruitgang geboekt in het samenstellen van een agenda om de problemen van Venezuela aan te pakken. De volgende ontmoeting zou plaatsvinden op 27 september, alhoewel sinds die dag de oppositieleiders hebben aangegeven dat zij toch niet willen participeren in gesprekken met de Venezolaanse regering in de Dominicaanse Republiek.
  4. Regionale verkiezingen
    Voor 15 oktober waren er in Venezuela regionale verkiezingen gepland. De oppositie heeft geaccepteerd dat zij daaraan deelnemen op een vreedzame wijze. De voorverkiezingen van de oppositie [nvdr: waarbij de kandidaten van de oppositie werden verkozen] hebben plaatsgevonden op 10 september en zijn rustig verlopen. [nvdr: Inmiddels vonden deze verkiezingen plaats en behaalde de partij van Maduro de PSUV (in veel deelstaten gesteund door de PCV) een ruime overwinning (17 van de 23 deelstaten). Hierna werd door de gezamenlijke oppositie (MUD) weer gedreigd met nieuwe protesten].
  5. Agressie tegen Venezuela
    Ondanks deze recente positieve ontwikkelingen heeft Venezuela te maken met agressie vanuit verschillende landen en instituties, waaronder de Europese Unie, die voortdurend beraadslagen over economische en andere sancties tegen Venezuela. Op 22 september legde Canada nieuwe sancties op aan Venezuela, waarbij het land zich richt tegen hoge regeringsvertegenwoordigers. Op 11 augustus dreigde president Trump om met militair geweld te interveniëren in Venezuela [nvdr: zoals bekend vooralsnog niet uitgevoerd, o.a. door weerstand daartegen in Zuid-Amerika]. Op 25 augustus legde Washington de tot nu toe zwaarste sancties op aan Venezuela: banken mogen geen nieuwe financiële deals meer sluiten met de Venezolaanse regering of met het staatsoliebedrijf PDVSA. Op 25 september maakte Trump bekend dat zijn regering Venezuela toevoegt aan de beruchte lijst van landen waarvoor een Amerikaans inreisverbod geldt, waardoor een enorm aantal regeringsvertegenwoordigers van Venezuela niet meer op VS grondgebied kan komen.

    En dan is er ook nog het recent verschenen VN Mensenrechten Rapport dat buitensporig bevooroordeeld is over de Venezolaanse regering. Het rapport negeert in ernstige mate het feit dat de meerderheid van de doden bij de referenda slachtoffers zijn van gewelddadige acties van demonstranten van de oppositie, gericht tegen aanhangers van de regering. Aanhangers van de oppositie hebben onder meer aanhangers van de regering levend verbrand en kinderen gebruikt om bommen op scherp te zetten.

  6. Steun voor Venezuela
    Ondanks deze agressies heeft president Maduro zijn verbintenis tot de opbouw van de sociale democratie in Venezuela herhaald. Onze minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, die op 11 september de Veiligheidsraad van de VN in Genève en op 25 september de Algemene Vergadering van de VN in New York heeft toegesproken, heeft de unilaterale sancties tegen ons land scherp veroordeeld, omdat zij duidelijk in strijd zijn met het internationale recht en de mensenrechten van onze bevolking.

    Venezuela heeft steun gekregen van de 121 landen van de Organisatie van Niet gebonden Landen [2] die, zoals Arreaza noemde, "zich hebben verbonden aan het verlenen van wederzijdse hulp in het geval van eenzijdige sancties en de dreiging van het gebruik van geweld van een staat tegenover een andere staat". De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, die de voortdurende veroordeling van Venezuela door de EU en de VS verwerpt, heeft ook zijn steun voor Venezuela uitgesproken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, verklaarde tijdens zijn recente toespraak voor de VN dat het "onacceptabel is om rellen en de dreiging van geweld" te gebruiken om politieke veranderingen in Venezuela te bewerkstelligen. Terwijl de beruchte 'Lima-groep' [3] in Peru overleg pleegde over het besluit om de Grondwetgevende Vergadering van Venezuela niet te aanvaarden, herhaalden ALBA-landen [3] hun "onvoorwaardelijke steun voor de democratie van Venezuela, de democratisch verkozen president en de mensen die hun rechten en soevereiniteit dapper hebben verdedigd", aldus ALBA secretaris-generaal David Choquehuanca.

Het is heel jammer dat veel van de positieve ontwikkelingen die in Venezuela hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren nauwelijks benoemd worden in de media, zoals:

Zoals de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, verklaarde in een van zijn brieven aan de parlementariërs in juni van dit jaar, moet Venezuela zelf oplossingen zoeken voor onze problemen. In dat licht vragen we het volgende:

Wij zijn graag bereid om meer informatie en bewijs aan te leveren voor ieder punt dat wij hierboven hebben beschreven. Aarzel niet en neem contact op via: alvaro.sanchez517@mppre.gob.ve of 070-363 3805.

VOETNOTEN

Den Haag, 27 september 2017, vertaling J. Bernaven.