Skip navigation

Filmavond: Operatie Gladio | NCPN Noord-Holland

Wanneer: 18 april 2024 @ 19:00 -

Waar: Haarlemmerweg 177, 1051 LB Amsterdam

Dit jaar viert de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) haar 75-jarige bestaan. Maar valt er wel wat te vieren? Vanaf het begin was deze organisatie gericht op oorlog met de Sovjet-Unie en de socialistische landen in Oost-Europa. Geclaimd werd dat deze landen West-Europa zouden willen binnenvallen. Die invasie kwam er nooit, maar de NAVO heeft wel zelf oorlogen gevochten, zoals in Joegoslavië en Libië.

Een onderbelicht gedeelte van de geschiedenis van de NAVO is Operatie Gladio. Dit ‘stay-behindnetwerk’ zou moeten helpen met het vechten tegen de communistische legers, als die daadwerkelijk aan zouden vallen. Wapens werden op geheime plekken verstopt in veel Europese landen, en de locaties werden aan extreemrechtse, anti-communistische groepen doorgegeven. Dit alles gebeurde ver buiten het zicht van de bevolking. Dat deze wapens ook gebruikt werden voor terreuraanslagen, was voor de NAVO niet een probleem.

Op deze filmavond toont de NCPN Noord-Holland een documentaire over Gladio. We duiken in de wereld van deze stay-behind terreurnetwerken, en laten zien dat de geschiedenis van deze organisatie tot op de dag van vandaag belangrijk is.

Inloop: 18:30

Toegang en consumptie is gratis, aanmelden is niet nodig.