Skip navigation

Artikelen

De dwaasheid van de eenzame schutter

De dwaasheid van de eenzame schutter

Over individualisme en avonturisme

15 juli 2024 17:22 • Cóir Cúis

Terwijl verschillende mensen toekeken, beklom Thomas Matthew Crooks een dak met een geweer over zijn schouder. Nadat hij naar de rand van het dak was gekropen, richtte hij zijn AR-15 – een wapen zo iconisch dat die het ideaal van een Amerikaans geweer vertegenwoordigt – en haalde acht keer de trekker over. Zijn doelwit? Voormalig president Donald J. Trump. Aan de andere kant van het veld was het geluid nauwelijks hoorbaar in de hectiek van de politieke bijeenkomst in Butler, Pennsylvania. De geheime dienst stort zich op de voormalige president en huidige presidentskandidaat. Een ogenblik later is het allemaal voorbij. Er is een dode, twee gewonden, en foto’s van Trump – die uitdagend zijn vuist omhoog houd met een bebloede wang, gestaalde blik, en een wapperende Amerikaanse vlag op de achtergrond – overspoelen sociale media bijna sneller dan de kogels de loop verlieten.


Over de Europese verkiezingen, de opkomst van extreemrechts en de ‘Volksfronten’

Over de Europese verkiezingen, de opkomst van extreemrechts en de ‘Volksfronten’

5 juli 2024 11:24 • Redactie

Na de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement is de stoelendans begonnen voor de topposities in de EU. Er is veel gesproken over de opkomst van extreemrechts. In Frankrijk ontbond president Macron het nationale parlement na de forse stijging van het extreemrechtse Front National in de Europese verkiezingen, en worden nu oproepen gedaan voor een ‘Nieuw Volksfront’.


Nieuwe poppetjes, dezelfde afbraakpolitiek

Nieuwe poppetjes, dezelfde afbraakpolitiek

2 juli 2024 12:00 • Heiko

De nieuwe regering wordt geïnstalleerd. Over het algemeen zijn de poppetjes die het beleid uitvoeren van minder belang. Toch zien we bij het komende kabinet dat er wat bijzondere bestuurders de kop opsteken.


Rutte nieuwe secretaris-generaal NAVO

Rutte nieuwe secretaris-generaal NAVO

28 juni 2024 19:43 • Commissie Internationaal

Het grote, internationale getouwtrek is voorbij en de kogel is door de kerk: Mark Rutte is benoemd tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij flirtte al maanden met de baan door de oorlogsmisdaden van Israël te vergoelijken en olie op het vuur te gooien van de oorlog in Oekraïne, maar heeft nu uiteindelijk de volgende stap van zijn carrière verzekerd. Hiermee wordt hij de vierde secretaris-generaal die Nederland levert en is Nederland het land dat het vaakst de secretaris-generaal heeft geleverd. Dit onderstreept de innige band tussen het Nederlands kapitaal en de NAVO. Rutte stapt hiermee ook in een lange rij van politici die zich hard maken voor de belangen van het kapitaal in Nederland en daarbuiten.


De tijd is op!

De tijd is op!

De studenten gaan door met actievoeren

14 juni 2024 15:14 • Redactie

Afgelopen week werd in de krant Trouw een brief ingezonden door de besturen van 15 universiteiten in Nederland. Daarin werd op provocerende manier gesteld dat zij de genocide op de Palestijnse zouden blijven ondersteunen door banden met Israëlische instellingen aan te houden. Vertegenwoordigers uit de grote en brede beweging die de afgelopen weken actie heeft gevoerd ontkrachten in een ingezonden brief de argumenten van de universiteitsbesturen en geven aan dat ze niet zullen stoppen met actievoeren totdat hun eisen waar worden gemaakt. Wij publiceren hieronder de volledige brief.


Hoofdlijnenakkoord af; stoelendans EU begint

Hoofdlijnenakkoord af; stoelendans EU begint

4 juni 2024 12:00 • Redactie

Terwijl de formatie van de nieuwe regering in Nederland wordt afgerond, gaat de stoelendans in Europa nu beginnen. Deze ontwikkelingen zijn nauwer aan elkaar gerelateerd dan vaak wordt gedacht. De vorming van de nieuwe regering en het hoofdlijnenakkoord signaleren bepaalde wijzigingen in het Nederlandse beleid. Ondanks bepaalde spanningen, die wel bestaan maar in de media flink worden uitvergroot, liggen die wijzigingen grotendeels juist in lijn met de richtlijnen vanuit de EU. ‘Bestaanszekerheid’ beloven de partijen die de nieuwe regering vormen. En wordt ook beloofd in aanloop naar de Europese verkiezingen. Maar is dat werkelijk wat de nieuwe regering in Nederland en de nieuwe Europese Commissie in Europa ons de komende jaren gaan bieden?


Over de studentenprotesten

Over de studentenprotesten

Verklaring Partijbestuur NCPN over de studentenprotesten in solidariteit met Palestina en het politiegeweld daartegen

19 mei 2024 18:46 • Partijbestuur NCPN

Sinds maandag 6 mei heeft een golf van protesten de Nederlandse onderwijsinstellingen overspoeld in solidariteit met Palestina en tegen de samenwerking van Nederlandse onderwijsinstellingen met Israël. De NCPN steunt de eisen van de studenten en medewerkers, en veroordeelt het wrede politiegeweld dat tegen hen is ingezet.


Tegen de EU van imperialistische oorlogen en kapitalistische uitbuiting

Tegen de EU van imperialistische oorlogen en kapitalistische uitbuiting

Voor een Europa van vrede, welvaart en socialisme!

17 mei 2024 15:41 • Europese Communistische Actie

De Communistische en Arbeiderspartijen van EU-lidstaten, geassocieerde staten en andere Europese landen, die deze verklaring mede ondertekenen in de aanloop naar de Europese verkiezingen van juni 2024, richten zich tot de arbeiders, de zelfstandigen, de zwoegende boeren, de vrouwen en de jongeren van de volkslagen, de gepensioneerden, en de migranten. De volkeren van Europa hebben negatieve en pijnlijke ervaringen opgedaan met de EU, haar strategie en het afbraakbeleid van de regeringen en de partijen die de EU dienen. De mensen worden voortdurend aangevallen door het kapitaal. Daarom zijn ze geroepen om hun eigen antwoord te geven; om de strijd te versterken voor hun rechten en tegen het uitbuitende kapitalistische systeem en haar steunpilaren.


Strijdbare acties bij universiteiten over het hele land

Strijdbare acties bij universiteiten over het hele land

Ondanks repressie laten studenten en medewerkers hun stem horen

13 mei 2024 23:08 • Redactie

Meerdere strijdbare acties vonden vandaag plaats aan universiteiten over het hele land. Studenten en medewerkers van universiteiten protesteren de banden hun onderwijsinstellingen onderhouden met Israël, maar ook de zware repressie en het politiegeweld dat gebruikt is tegen studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam afgelopen week . Met als achtergrond de wrede inval van het Israëlische leger in Rafah en de gaande genocide van het Palestijnse volk door Israël laten studenten en medewerkers hun stem horen tegen de steun van Nederland hieraan!


Politie mept erop los: ‘Mensen werden aan hun haren meegesleurd’

Politie mept erop los: ‘Mensen werden aan hun haren meegesleurd’

Horrorverhalen en beelden van politiegeweld tijdens Pro-Palestina demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam

10 mei 2024 16:00 • Rafael

Het kan de lezer niet ontgaan zijn dat er inmiddels een golf van bezettingen en protesten tegen de genocide in Palestina door Nederland spoelt. Deze begon op maandag met een klein tentenkamp bij een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), maar is inmiddels steeds groter geworden en krijgt daardoor ook steeds meer aandacht van de media en de bevolking in het algemeen. De demonstranten eisen een einde aan de banden van de universiteiten met Israëlische instellingen en monopolies die profiteren van genocide en apartheid in de bezette Palestijnse gebieden. Meer dan redelijke standpunten, echter zijn de eisen van de studenten en medewerkers (voorlopig) aan dovemansoren gericht. Sterker nog, demonstranten worden geconfronteerd met bizar politiegeweld. Hieronder publiceren we een verslag van CJB’er Rafael, die meerdere dagen meeliep met de demonstranten en ooggetuigenverslagen van verschillende kameraden optekende.