Skip navigation
Regering

Nieuwe poppetjes, dezelfde afbraakpolitiek

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 2 juli 2024

Foto: Prachatai / CC BY-ND 2.0

De nieuwe regering wordt geïnstalleerd. Over het algemeen zijn de poppetjes die het beleid uitvoeren van minder belang. Toch zien we bij het komende kabinet dat er wat bijzondere bestuurders de kop opsteken.

De nieuwe poppetjes…

Zo is de nieuwe premier Dick Schoof de voormalige chef van de geheime dienst, de AIVD, die groot voorstander was van de sleepwet die grootschalig gegevens van burgers verzamelt. Ook vroeg de AIVD onder zijn leiding om steeds verdergaande bevoegdheden om burgers in de gaten te houden. Later in zijn rol als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding spoorde hij gemeentes aan om organisaties te laten infiltreren. Met volledige naam werd er beschreven wie wat deed, wat de onderlinge relaties waren en wat mensen geloofden. Hiernaast werden er ook mensen illegaal via sociale media in de gaten gehouden via nepaccounts van de NCTV. Ook is Schoof tegen encryptie (wat ervoor zorgt dat de overheid niet kan meekijken op Whatsapp). Het is zorgwekkend dat een oude baas van de inlichtingendiensten die het niet nauw neemt met de wet, de nieuwe minister-president van Nederland wordt.1

Daarnaast zagen we dat verschillende beoogde kopstukken uit dit kabinet al het veld (bijna) moesten ruimen omdat ze in opspraak raakten. Zo kwam Gidi Markuszower niet door de screening van de AIVD heen omdat hij banden had met de Israëlische geheime dienst, de Mossad.2 Marjolein Faber kwam onder vuur te liggen omdat ze de omvolkingstheorie propageerde. Een racistische theorie die stamt uit de tijd van de nazi’s en beweert dat de inheemse (Nederlandse) bevolking doelbewust ‘omgevolkt’ wordt door andere volkeren. Alleen door officieel afstand te doen van die term kon ze minister worden. Dit zeggen is hier natuurlijk één ding, het daadwerkelijk geloven is iets anders.3 Stuk voor stuk zijn het in ieder geval zorgelijke ontwikkelingen die niet veel goeds zullen betekenen voor de werkende klasse van Nederland.

…dezelfde afbraakpolitiek

Vooral de PVV, NSC en BBB zijn afgelopen november verkozen in de hoop dat er iets fundamenteels zou veranderen in Nederland ter behoeve van de werkende, werkloze en studerende bevolking. Inmiddels kunnen we, meer dan een halfjaar later, zien dat er bar weinig gaat veranderen. Zo wordt er niks gedaan aan het feit dat de allerrijksten structureel minder belasting betalen dan de rest van Nederland. Sterker nog, dit aankomende kabinet wil zelfs de belastingen verlagen voor deze groep.4 Ook wordt de WW verkort van twee- naar anderhalfjaar. Daarnaast zien we dat de allerarmsten in Nederland financieel het minste op vooruitgaan en er feitelijk dus niks aan (kinder-)armoede wordt gedaan. Zelfs het eigen risico, dat afgeschaft zou worden, wordt slechts met de helft verlaagd in 2027 en moet betaald worden met verhoogde zorgpremies en bezuinigingen in de zorg, een sigaar uit eigen doos.5 Ook studenten zijn de dupe van de plannen van dit nieuwe kabinet door het invoeren van een langstudeerboete waardoor studenten die meer dan een jaar uitlopen €3000 bovenop hun collegegeld (€2530) moeten betalen. Dit werpt een drempel op voor mensen die willen doorstuderen en zorgt voor onnodige stress en prestatiedruk.6

Migratie en wooncrisis

Eén van de hoofdpunten van het regeerakkoord is migratie. De partijen kondigen zoals ze zelf zeggen het strengste asielbeleid ooit aan. Dat er een wereld te winnen is op het gebied van asiel, migratie en integratie staat vast. Van gesegregeerde wijken en zwarte scholen tot overvolle inhumane asielcentra en uitgebuite arbeidsmigranten. Het is echter duidelijk dat geen één van deze problemen opgelost gaan worden door de partijen die dit akkoord hebben getekend. Zo wordt de spreidingswet ingetrokken waardoor de druk op asielzoekerscenta zoals in Ter Apel en de directe woonomgeving niet wordt verlaagd. Sterker nog, rijkere gemeentes die geen bijdrage willen leveren aan het verlichten van de problematiek worden beloond.

Ook de link die tussen de opvang van oorlogsvluchtelingen en de woningcrisis is barbaars. Met gepolder met woningcorporaties, discriminerend beleid tegen asielzoekers en meer macht geven aan vastgoedcowboys wil het komende kabinet de woningcrisis beteugelen. In plaats van dat de overheid planmatig zelf nieuwe betaalbare woningen en wijken bouwt voor de toekomst, wordt de werkende klasse nu overgelaten aan de markt en semi-private woningcorporaties. Het mag duidelijk zijn dat de woningcrisis niet veroorzaakt is door mensen die vluchten voor oorlog en geweld maar door de afbraak van de woningsector door de afgelopen kabinetten.

Cultuur

Ook cultuur moet het ontgelden. Voor een partij zoals de PVV die de mond vol heeft7 over ‘de Nederlandse cultuur’ zien we dat cultuur juist nu als melkkoe van de staat gaat dienen. Boeken, concerten, theaters en musea worden door dit nieuwe kabinet 11 procent duurder door de btw te verhogen van 9 naar 21 procent. Cultuur wordt op deze manier een hobby voor de elite. Zaken die ons land, onze cultuur en onze levens verreiken zoals concerten van Nederlandse artiesten, Nederlandse kunst in het Rijksmuseum en boeken van Nederlandse bodem worden nu in één keer onbetaalbaar voor veel mensen. Dit staat nog los van alle andere cultuur die ontoegankelijk wordt. Houden van (Nederlandse) cultuur is in het geval van de grootste partij van deze coalitie dus niets meer dan een zinnetje in een verkiezingsprogramma.

Imperialisme

Op internationaal gebied is het ook ‘business as usual’: Nederland blijft een trouw onderdeel van de imperialistische politiek van de EU en NAVO en trekt zelfs de portemonnee om de NAVO-norm te halen. Het kabinet wil meer olie op het vuur gooien in Oekraïne door wapens en geld te blijven sturen en werkt hiermee verdere escalatie van het conflict in de hand, met alle potentiële catastrofale gevolgen van dien. De NCPN veroordeelt ook met klem de intentie van het kabinet om de ambassade van Nederland in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem en eist de onmiddellijke stopzetting van wapenleveranties die bijdragen aan de genocide van Palestijnen in Gaza.

Strijd is de enige weg

Dit kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB heeft de werkende klasse niets te bieden. Wij roepen iedereen die zich wil verzetten tegen dit kabinet en haar kapitalistische beleid op om zich te organiseren en lid te worden van de NCPN en CJB. Dit kabinet komt niet op voor onze belangen maar voert enkel de agenda van het kapitaal uit. Winsten zullen stijgen, de rijken worden rijker en wij krijgen de kruimels. Wij laten ons niet uit elkaar spelen met xenofobische retoriek of ons zoethouden met kruimels. Wij eisen de hele bakkerij, sluit je aan!


  1. https://www.bitsoffreedom.nl/2024/05/28/dick-schoof-een-premier-voor-alle-nederlanders/
  2. https://www.bnr.nl/nieuws/nieuws-politiek/10550117/nauwe-band-inlichtingendienst-kon-lastig-verhaal-zijn-voor-markuszower
  3. https://nos.nl/artikel/2525972-faber-pvv-neemt-afstand-van-term-omvolking-maar-ziet-wel-zorgelijke-demografische-ontwikkeling
  4. https://www.telegraaf.nl/financieel/1106004616/mensen-met-hoogste-inkomens-betalen-al-jaren-het-minste-belasting
  5. https://zorgkrant.nl/management-en-beleid/18570-vooral-verkapte-bezuinigingen-met-betrekking-tot-zorg-in-hoofdlijnenakkoord
  6. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2521481-kritiek-op-terugkeer-langstudeerboete-keiharde-boodschap-aan-studenten
  7. https://www.pvv.nl/images/2023/PVV-Verkiezingsprogramma-2023.pdf

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!