Skip navigation
Je kan me nog meer vertellen

Topambtenaar

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 4 juni 2024

Foto: publiek domein

De formerende partijen zijn eruit. Er ligt een nieuw regeerakkoord met een naam die klinkt als de nieuwste single van BLØF: ‘Hoop, Lef en Trots’. Een kleine greep uit de plannen: hogere btw op cultuur, kleinere meetradius van stikstof, minder regel- en belastingdruk voor private verhuurders, de verhoogde CO2-heffing wordt teruggedraaid (en vissers zijn cool). Ook wil het nieuwe kabinet een asielcrisis uitroepen. Dat zorgt er namelijk voor dat je je niet aan die lastige wetjes hoeft te houden. Nuttig tijdens een daadwerkelijke crisissituatie, zoals met de avondklok in de coronatijd, maar deze juridische vrijheid wil het komende kabinet nu ook op het gebied van asiel. Terwijl er geen asielcrisis is, maar een opvangprobleem. Dit opvangprobleem vergroten ze juist door de spreidingswet per direct terug te draaien. In plaats daarvan komen er plannen voor meer structureel mobiel toezicht, grenscontroles en grensbewaking. Als asielzoekers in aanraking komen met de politie kunnen ze hun verblijfsvergunning per direct kwijtraken. Tegelijkertijd wordt de rechtsbijstand voor asielzoekers zo veel mogelijk beperkt. Dit kabinet wil ook investeren in politie. Ze moeten gemakkelijker anoniem kunnen werken, er komen meer politieposten in alle wijken en buurten en ze gaan “keihard optreden tegen grensoverschrijdend gedrag en tegen intimidatie ten opzichte van eenieder, en tegen alle vormen van straatterreur. Aanhouden, berechten, straffen, met inbegrip van mogelijke detentie, en mogelijke gevolgen voor een verblijfstitel nagaan: alle middelen op ‘gepaste wijze inzetten”. Als je kijkt naar het geweld van de ME bij pro-Palestina demonstraties en naar het feit dat Amnesty International ons op een lijst heeft gezet van landen waar het demonstratierecht in geding is, dan kan je alleen maar concluderen dat dit he-le-maal goed gaat komen. Laat het duidelijk zijn, dit hoofdlijnenakkoord is een hoofdpijndossier, tjokvol racisme, bescherming van huisjesmelkers en keiharde repressie vanuit het politieapparaat.

En wie is naar voren geschoven om als minister-president verantwoordelijk te zijn voor deze plannen? Dick Schoof. De topambtenaar. Het is momenteel een regel in de Nederlandse journalistiek om elke keer als je de naam Dick Schoof noemt, dat je daar direct het woord topambtenaar aan moet toevoegen. Zeg je Dick Schoof, dan zeg je topambtenaar en zeg je topambtenaar, dan zeg je Dick Schoof. We kennen hem als de man die de beveiliging van Geert Wilders regelt. Of eerder gezegd: Wilders kent hem op die manier. Maar Dick Schoof (topambtenaar) is ook bekend van zijn functie bij de NCTV en de AIVD, waarin hij de resultaten van het MH17-onderzoek beïnvloedde en hij persoonlijk verantwoordelijk is voor het met nepaccounts bespieden van Nederlandse burgers op sociale media. Iets wat, uiteraard, illegaal is. Dit wist Dick Schoof (topambtenaar), hij werd hiervoor gewaarschuwd, maar ging toch door. Jarenlang heeft Dick (topambtenaar) ons als een soort jaloerse ex gestalkt op sociale media en heeft hij onbevoegd privacygevoelige informatie verzameld van onder meer politieke campagneleiders, religieuze leiders (Schoof heeft zich al verschillende malen racistisch uitgelaten over de islam), en linkse- en rechtse activisten. Hierbij werden mensen op voorhand als criminelen behandeld en van sommigen beschreef de NCTV zelfs met wie ze waren getrouwd, hoeveel kinderen ze hadden of met wie ze omgingen, soms ook vergezeld van foto’s. Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid ook wel bekend als Dickpics. Ik merk bij mezelf gelijk de neiging om hier flauwe grapjes over te maken. Vooral omdat ik de realiteit hiervan liever niet op mij wil laten inwerken. Maar we moeten dit onder ogen zien: ben jij politiek actief? Dan bewaart de staat misschien persoonlijke gegevens van jou. Ze noteren alles van je mening tot aan je vakantiefoto’s op Instagram. Ik zeg dit niet om demonstreren te ontmoedigen, integendeel, ik denk dat dit des te meer reden is om juist de straat op te gaan. Ze krijgen ons niet klein! Maar we hebben dus wel straks een minister-president die, in theorie, misschien wel beter op de hoogte is van de werkzaamheden op onze redactie dan ik die met mijn stomme kop de afgelopen redactievergadering heb gemist (sorry kameraden). Een premier die als doorgewinterde spion toegang kan krijgen tot de adressen, BSN-nummers en creditcardgegevens van de voltallige redactie. Want zijn naam is Schoof, Dick Schoof (topambtenaar).

Daarom wil ik mij bij deze even tot u richten, topambtenaar Dick Schoof. Ik wil namelijk dat u weet dat ik… echt dol op u ben. Ik ben een echte Dick Schoof (topambtenaar) fan, of zoals wij fans onszelf noemen: Dickheads. Dick (topambtenaar), je bent niet alleen een topambtenaar, maar je bent ook een topkerel. Aardig, charismatisch, en vooral ook heel erg knap. Ik ben het dan ook helemaal niet eens met de mensen die zeggen dat je lijkt op de Aldi-versie van Jordan Peterson. Dat zou ik nooit zeggen, wie zegt nou zoiets? En daarnaast: echte schoonheid zit van binnen. ‘Binnen’, of ‘intern’ zoals jij dat liever hebt. Zoals bijvoorbeeld dat onafhankelijke onderzoek naar het functioneren van de NCTV bij de MH17-ramp. Dat was eigenlijk geen intern onderzoek, maar dat heb jij er wel van gemaakt, hè Dick (topambtenaar)? Een onafhankelijk onderzoek is namelijk alleen leuk als jij je er van het begin tot het eind mee kan bemoeien en de onderzoeksresultaten zoveel mogelijk naar je eigen hand kan zetten. Niemand kan zo mooi een groep onderzoekers in Twente onder druk zetten als jij, topambtenaar Dick Schoof.

Nu ben jij, Dick Schoof (topambtenaar), straks minister-president. Jij de top en wij the bottom, waarin jij gaat laten zien dat die bodem nog zoveel lager kan. Je kan een hoop zeggen, maar we hebben nu wel een minister-president die écht naar ons luistert. Je mag het land gaan leiden met in je hand Nederlands meest extreem-rechtse ideeënlijstje sinds het sinterklaas verlanglijstje van Anton Mussert. En ik twijfel er niet aan dat jij, als iemand die het demonstratierecht in gevaar brengt door illegaal burgergegevens te verzamelen, een hele goede match bent met de politiestaat-ideeën in het regeerakkoord. Dus Dick Schoof (topambtenaar), geniet van je premierschap. Het is je gegund, en als je nog vragen hebt, je weet mij te vinden.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!