Skip navigation

Over ons

Manifest_logo.svg

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Onze krant belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Manifest verschijnt sinds 1983.

Het doel van Manifest

Als krant van de communistische partij, heeft Manifest als doel om te dienen als wapen in de strijd voor een betere maatschappij. Manifest informeert over en biedt inzichten in de actuele ontwikkelingen. Daarbij benaderen wij de werkelijkheid altijd vanuit het standpunt en de belangen van de werkende klasse, in tegenstelling tot andere media die veelal berichten vanuit het perspectief van de heersende klasse.

Bovendien dient Manifest als collectieve organisator: onze krant mobiliseert en agiteert voor acties van de beweging, alsmede voor acties en evenementen van de NCPN en van de Communistische Jongerenbeweging (CJB). Manifest doet verslag van strijdervaringen uit verschillende regio’s en sectoren, met als doel die collectief te maken en daar lessen uit te trekken.

Manifest biedt ruimte voor columns en discussiestukken die passen in het redactioneel beleid en onze wereldbeschouwing. Daarom weerspiegelen de standpunten die worden ingenomen in ingezonden stukken, columns en andere artikelen niet altijd de standpunten van de NCPN.

Manifest is een orgaan van het Partijbestuur van de NCPN. De hoofdredacteur van Manifest is altijd een lid van het Partijbestuur, dat collectief leiding geeft aan de redactie. Manifest faciliteert de inspanningen voor de opbouw van de communistische partij, de NCPN, die als voorhoede van de arbeidersbeweging een cruciale rol speelt in de strijd voor de inkomens en rechten van de arbeidersklasse en voor sociale rechtvaardigheid. Onze krant staat in dienst van de arbeidersklasse, in de strijd tegen het kapitalisme en voor een socialistische maatschappij zonder uitbuiting, armoede, discriminatie en oorlog.

Geschiedenis

De directe aanleiding voor het ontstaan van Manifest in 1983 lag in de ontwikkeling van de Communistische Partij van Nederland (CPN) en haar krant De Waarheid. In de loop van de jaren zeventig kreeg het reformisme steeds meer de overhand in de CPN en haar communistische beginselen werden overboord gegooid. Dit was ook zichtbaar in De Waarheid, die inhoudelijk verwaterde en steeds minder ruimte bood voor een communistische visie op de strijd en de ontwikkelingen.

Als reactie op deze trend, organiseerden de communisten in de CPN zich in 1982 in het Horizontaal Overleg van Communisten (HOC). Het HOC verzette zich tegen de georganiseerde poging van de meerderheid van de partijleiding om de CPN om te vormen tot een sociaaldemocratische partij. Vanaf februari 1983 gaf het HOC Manifest uit. Deze raakte vervolgens verbonden aan het Verbond van Communisten in Nederland (VCN). Na de opheffing van de CPN en de oprichting van de NCPN door het VCN en groepen oud-CPN’ers, werd Manifest de krant van de NCPN.

Manifest staat in de traditie van de persorganen die de revolutionaire arbeidersbeweging in Nederland gekend heeft, zoals De Tribune (1909-1937), Het Volksdagblad (1937-1940), De Vonk (vanaf 1940), De Waarheid (vanaf 1940) en het theoretisch tijdschrift Politiek en Cultuur (vanaf 1935).

Lees De Waarheid in Manifest!

Handen_krant

Manifest zoekt correspondenten

Manifest wil de lezers zo actueel mogelijk voorlichten over wat er in Nederland en in de wereld gebeurt. Om dat beter te doen, kunnen we vrijwillige correspondenten goed gebruiken. Leden en sympathisanten kunnen artikelen insturen over acties in hun buurt of op hun werk, of over maatschappelijke en politieke thema’s. Ingezonden stukken die passen in het redactioneel beleid plaatsen we graag. Stuur jouw bijdrage op en dan werken we samen aan een mooi stuk om te plaatsen in de krant of op onze website. Twijfel niet langer, en pak de pen!

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Email: redactie@ncpn.nl