Skip navigation

Artikelen

De actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland

De actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland

Politieke inleiding namens het Partijbestuur voor de Partijconferentie van 24 februari

9 maart 2024 07:00 • Aris

Op 24 februari 2024 organiseerde het Partijbestuur (PB) van de NCPN een Partijconferentie, met als voornaamste agendapunt de financiën van de partij. We publiceren de politieke inleiding die namens het PB werd gehouden op de Conferentie. Deze gaat uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen, zoals de formatie, de plannen die de kapitalistenklasse uitstippelt voor de nieuwe regering, de boerenprotesten, maar ook de internationale ontwikkelingen en de strijd voor vrijheid voor Palestina.


Driemaal staakt, juist vandaag

Driemaal staakt, juist vandaag

NCPN en CJB herdenken Februaristaking

5 maart 2024 19:46 • Meindert

Op zaterdag 24 februari 2024 verzamelden Amsterdammers en mensen uit alle windstreken zich op het Jonas Daniël Meijerplein te Amsterdam, om samen met de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) de Februaristaking van 1941 te herdenken. Een inspirerende middag vol speeches, muziek en verbroedering. Gezamenlijk trokken ze in een mars door de straten van onze hoofdstad om zich uit te spreken tegen de springlevende grillen van het kapitalisme, imperialisme en fascisme.


Het Nederlandse grootkapitaal profiteert van de slachtpartij in Palestina

Het Nederlandse grootkapitaal profiteert van de slachtpartij in Palestina

Stop de levering van F-35 onderdelen uit Woensdrecht!

6 februari 2024 10:20 • Meindert

Op zondag 4 februari organiseerden de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) een demonstratie bij vliegbasis Woensdrecht. De actie werd georganiseerd in het kader van de Nederlandse bijdrage aan de Israëlische oorlog in Palestina. Tijdens de demonstratie werden er speeches gehouden en leuzen gescandeerd om aandacht te vragen voor de penibele situatie waar de Palestijnse bevolking zich nog dagelijks in bevindt door het buitensporige geweld van het Israëlische leger. De NCPN en de CJB eisen dat Nederland alle banden met Israël breekt, en roept arbeiders van alle landen op om verenigd een vuist te maken tegen een reeks aan nodeloze imperialistische oorlogen die uitsluitend de belangen van het grootkapitaal dienen. Het socialisme-communisme is de hoofdvoorwaarde voor een toekomst vrij van bloedvergieten om winstbejag. Daarom herhalen wij: “Tegen oorlog en imperialisme, voor vrede en socialisme!”


Zet onvrede om in actie!

Zet onvrede om in actie!

Verklaring Partijbestuur NCPN over de verkiezingsuitslag

19 december 2023 13:00 • Partijbestuur NCPN

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen toont enerzijds de terechte onvrede en woede onder grote delen van de werkende klasse over het afbraakbeleid dat de afgelopen jaren is gevoerd door de opeenvolgende kabinetten. Maar anderzijds toont de uitslag dat er nog veel illusies zijn over partijen die zich op diverse manieren voordoen als een ‘alternatief’, terwijl zij in wezen dezelfde politiek dienen. Dat geldt ook voor de extreemrechtse PVV, die als grootste uit de bus kwam en dezelfde politiek dient die de afgelopen jaren het levenspeil van de mensen heeft aangetast. Niet alleen kunnen zulke partijen geen alternatief bieden, maar het betreft een gevaarlijke, racistische en antidemocratische politieke kracht. De enige kracht die daadwerkelijk de achteruitgang kan stoppen, bestaanszekerheid kan garanderen en verbeteringen kan afdwingen is de werkende klasse. Het is tijd voor de arbeidersklasse om zich te organiseren tegen de politiek van het kapitaal! Nu is de tijd om de NCPN verder te versterken!


10e CJB-Congres afgerond: strijden aan de basis voor onze belangen en voor het socialisme!

10e CJB-Congres afgerond: strijden aan de basis voor onze belangen en voor het socialisme!

21 november 2023 12:00 • Redactie Voorwaarts

Recent organiseerde de Communistische Jongerenbeweging (CJB) haar 10e Congres, waarop de activiteit van de afgelopen periode werd geëvalueerd en besluiten zijn genomen voor de komende jaren.


Strijd is de uitweg!

Strijd is de uitweg!

16 mei 2023 21:58 • Redactie

Als er iets opviel aan de 1 mei viering van dit jaar, is het wel het grote aantal voorbeelden van succesvolle acties en stakingen in uiteenlopende sectoren. Met hun strijd, hebben werkers in verschillende sectoren betere lonen en arbeidsvoorwaarden kunnen afdwingen. Al deze voorbeelden, die werden uitgelicht tijdens de manifestatie, tonen dat er iets aan het veranderen is. De werkende klasse vindt langzaam maar zeker weer de weg naar de collectieve, georganiseerde strijd.


Strijd is het antwoord op de prijsstijgingen, werkdruk, ongelijkheid en uitbuiting!

Strijd is het antwoord op de prijsstijgingen, werkdruk, ongelijkheid en uitbuiting!

22 april 2023 20:48 • Redactie

Op 1 mei laten we van ons horen op de FNV-manifestatie in Amsterdam en lokale 1-mei initiatieven. Centraal staat de eis voor hoger inkomen tegenover de eindeloze prijsstijgingen. Maar ook maatregelen voor lagere werkdruk en werkstress, veilige en goede arbeidsomstandigheden, en vaste banen met een goed loon. We zullen demonstreren tegen het afbraakbeleid van de regering en de Europese Unie. We vragen aandacht voor de ongelijkheid en het onrecht dat het kapitalistische systeem creëert in Nederland en wereldwijd.


Onze koopkracht omlaag, hun winsten omhoog?

Onze koopkracht omlaag, hun winsten omhoog?

Door het kapitaal te breken, kunnen we het tij keren!

2 april 2023 11:25 • Redactie

De verkiezingen van de provinciale staten en waterschappen zijn voorbij. Ruim 40% van de kiesgerechtigden hebben niet gestemd. Veel mensen zien de eindeloze lijst met partijen en kandidaten, maar zien niets dat ze vertegenwoordigt.


‘STAAKT! STAAKT! STAAKT!’

‘STAAKT! STAAKT! STAAKT!’

Inspirerende herdenking Februaristaking biedt kracht voor de strijd vandaag

23 februari 2023 17:35 • Redactie

Afgelopen weekend organiseerden de NCPN en CJB voor de 5e keer een herdenking van de heldhaftige Februaristaking in 1941, georganiseerd door de toen illegale Communistische Partij van Nederland (CPN). Meer dan 100 mensen kwamen samen in buurtcentrum Ru Paré om de moedige daden van de arbeidersklasse tijdens de fascistische bezetting te herdenken, maar ook om te kijken naar de lessen voor vandaag de dag die we uit de staking kunnen halen. Het was een zeer geslaagde middag, waar iedereen na een mooi maar ook leerzaam programma met hernieuwde inspiratie naar huis kon.


De krant als onmisbaar wapen in de revolutionaire strijd voor een andere maatschappij

De krant als onmisbaar wapen in de revolutionaire strijd voor een andere maatschappij

40 jaar manifest

23 februari 2023 17:00 • Redactie

In februari 1983 kwam het eerste nummer van de eerste jaargang van Manifest uit. Dat betekent dat Manifest 40 jaar bestaat. Naar aanleiding van dit jubileum gaan we in dit artikel in op bepaalde vraagstukken rondom de krant. Hoe is Manifest ontstaan? Wat maakt Manifest bijzonder, ten opzichte van alle andere kranten in Nederland? Wat is het belang van de krant Manifest als krant van de NCPN? Wat zijn de toekomstperspectieven? Hoe hangt de papieren krant samen met internet en sociale media?