Skip navigation

Artikelen

Regeerprogramma: oude wijn, nieuwe zakken

7 oktober 2024

In de juli-editie van Manifest schreven we al dat "meer dan een halfjaar later, [we] zien dat er bar weinig gaat veranderen" op het gebied van het beleid van de Nederlandse regering. De kaarten zijn inmiddels geschud, de posten verdeeld en we hebben Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen achter de rug. Wat is de balans tot nu toe voor de PVV, VVD, NSC en BBB onder leiding van minister-president Schoof en wat kunnen we verder verwachten van deze regeringsploeg?

Ervaren

6 oktober 2024

Het was een leuke maand voor Kabinet Schoof 1. Ze hebben hun regeerprogramma gepresenteerd en op hun eerste Prinsjesdag de koning een speech laten voorlezen waarvan de prinsessen met hun ogen moesten rollen. Met welke plannen gaan ze de komende jaren in? Nou, een van de paradepaardjes van dit nieuwe kabinet is de asielcrisis en de daarbij behorende ‘noodwetten’ voor deze ‘noodsituatie’.

Minister toch aan tafel na succesvolle rvu-acties

FNV eist hoger loon en vierdaagse werkweek

4 oktober 2024

Na verschillende acties in meerdere sectoren lijken ook burgerlijke politici langzaam de noodzaak voor een vernieuwde, verbeterde en permanente regeling vervroegde uittreding (rvu) te begrijpen. Kort na de aankondiging van de FNV om in de derde week van oktober de ‘economie plat te leggen’ met nieuwe acties, is minister Eddy van Hijum van sociale zaken opeens wel happig op een nieuw gesprek met de vakbond. Organiseren en agiteren voor je arbeidsrechten lijkt wederom te werken.

Duitse, Luxemburgse en Nederlandse communisten bespreken het werk in de beweging

3 oktober 2024

In het weekend van 28-29 september kwamen delegaties van de Duitse Communistische Partij (DKP), de Communistische Partij van Luxemburg (KPL) en de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) bijeen voor de jaarlijkse driepartijenconferentie. Het thema dit jaar was het werk in de beweging.

Kandidering Ledenparlementverkiezingen en aantal sectorraden vandaag van start

2 oktober 2024

Vanaf 2 tot en met 14 oktober is de kandidering open voor de verkiezingen van ledenparlement van de FNV en het bestuur die in februari 2025 plaats gaan vinden. Ook staat de kandidering open voor een aantal sectoren, namelijk Bouwen & Wonen, Diensten, Handel, Industrie & Agrarisch, Overheid, Senioren, Uitkeringsgerechtigden en Zorg & Welzijn. Voor deze sectoren staan alleen de vacante zetels van de sectorraad op het spel. Voor de sector Jong wordt een volledig nieuwe sectorraad en sectorbestuur gekozen. De sectorale verkiezingen vinden ook plaats in februari 2025.

75 jaar sinds de oprichting van de Volksrepubliek China

1 oktober 2024

Op 1 oktober 1949 werd in Beijing de Volksrepubliek China uitgeroepen door Mao Zedong, destijds voorzitter van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC). Na de burgerlijke revolutie van 1911 waarmee het Chinese Keizerrijk omver werd geworpen, de misdadige invasie van Japan, en de Chinese Burgeroorlog, besloten de Chinese arbeiders en boeren een einde te maken aan de onderdrukking van de imperialisten en de binnenlandse uitbuiters, en de weg van de socialistische opbouw te bewandelen.

FNV-bestuurslid over zwaarwerkregeling: 'De stakersraad beslist'

1 oktober 2024

Het zal de meeste mensen de afgelopen maand niet zijn ontgaan dat het openbaar vervoer stilstond, grote voetbalwedstrijden werden afgelast en mensen in vele andere sectoren het werk neerlegden. Manifest sprak met Piet Rietman, als lid van het dagelijks bestuur van de FNV hoofdverantwoordelijk voor de stakingen en onderhandelingen rondom de regeling voor vervroegd uittreden (rvu).

Hoe (en waarom) de nazi’s een half dorp vernietigden

De Razzia van Putten: 80 jaar geleden

1 oktober 2024

Dit jaar vond het zomerkamp van de CJB plaats in het Veluwse Putten, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een verschrikkelijke vergeldingsactie werd uitgevoerd door de fascistische bezetter. Hieronder publiceren we de toespraak die aan het einde van het kamp werd gegeven, om de slachtoffers te herdenken en belangrijke lessen mee te nemen naar de toekomst.

Over de hersens van de mensen

29 september 2024

Waarom gaat het gevecht voor ‘een betere wereld’ – voor communisten naar socialisme – zo moeizaam? Het is zeker niet de bedoeling om met deze vraag reacties als ‘het is vechten tegen de bierkaai’ op te roepen, want die bierkaai kan verbrijzeld worden, zo heeft de geschiedenis bewezen. Dat moeizame is vooral te verklaren uit de macht en kracht van de tegenstander en vooral door de socialistische nederlagen toegenomen. Alhoewel de laatste jaren de kritiek op het kapitalisme is toegenomen, vooral in de vorm die meestal neoliberalisme wordt genoemd, is die kritiek van de niet-communisten niet fundamenteel en blijft hangen in het aan de kaak stellen van ‘uitwassen’. Het systeem is op velerlei terreinen doorgeschoten. We kennen dat allemaal wel: de puissante rijkdommen van enkelen en de armoede van zeer velen, de marktwerking die veel slechts heeft veroorzaakt, de verrechtsing van de politiek met fascistoïde verschijnselen en de toegenomen afkeer van kolonialisme en zelfs van imperialisme. Waarbij wat het laatste betreft men daar een heel eigen politieke betekenis aan geeft. Het zijn niet alleen de heersende klassen die de tijd van hun leven hebben, maar ook allen die zich als moreel deugend mens profileren.

50 jaar burgerlijke democratie in Griekenland

22 september 2024

In juli was het vijftig jaar geleden dat in Griekenland het herstel van de (burgerlijke) parlementaire democratie bekokstoofd werd waarmee een einde kwam aan de militaire dictatuur, die sinds de staatsgreep van 21 april 1967 in Griekenland had geheerst. Aan dit herstel waren een paar belangrijke gebeurtenissen voorafgegaan: de mislukte staatsgreep van het dictatoriale regime om aartsbisschop Makarios, president van de Republiek Cyprus, ten val te brengen (15 juli), de Turkse invasie in Cyprus die daarop volgde (20 juli) en de inschatting van de vier leiders van de Griekse strijdkrachten dat Griekenland niet in staat was Turkije de oorlog te verklaren, ondanks de algehele mobilisatie (21 juli). Het militaire bewind accepteerde de bemiddeling van de VS voor een staakt-het-vuren in Cyprus (22 juli) en op 23 juli sprak de minister van buitenlandse zaken van de VS, Henry Kissinger, over een op handen zijnde politieke omwenteling in Griekenland. Het was sowieso duidelijk dat de dictatuur niet meer in staat was effectief de belangen van de binnenlandse bourgeoisie en haar internationale bondgenoten te behartigen.