Skip navigation
Strijd tegen racisme, Geschiedenis

Erkenning voor Anton de Kom

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van zondag 21 juni 2020

Placeholder

Anton de Kom (1898-1945) kreeg eindelijk de erkenning die hij verdient. Hij kreeg een plaats in de de canon van de Nederlandse geschiedenis. Hij schreef in 1934 'Wij slaven van Suriname', Zijn bekendste werk over het koloniale schrikbewind in Suriname. In Suriname maakte hij al langer deel uit van de culturele opvoeding.

Minder aandacht kreeg hij als verzetsheld, intellectueel en communist. De komende periode zal naast zijn geweldig belangrijke rol als activist en steun aan de arbeidersklasse in Suriname aandacht moeten worden besteed aan zijn politieke werkzaamheden in Europa en Nederland.

De Kom was niet alleen belangrijk voor zijn Surinaamse landgenoten, maar speelde ook een - minder bekende - politieke rol in Nederland. Hij streefde in koloniaal Suriname naar een rechtvaardiger, menselijker bestuur en wilde de sociale en economische misstanden veranderen voor alle etnische groepen in Suriname. Maar hij verrichtte zijn werkzaamheden vertrekkend vanuit zijn communistische opvattingen. Hij behoorde tot een internationaal gezelschap van arbeiders die ook streefden naar een ander - socialistisch - maatschappelijk stelsel. Zijn activistische en poëtische gaven gingen hand in hand met zijn strijd tegen het kapitalisme.

Manifest besteedde al eerder veel aandacht aan deze revolutionair die door de toenmalige heersers op de meest verschrikkelijke wijze werd vervolgd en vernederd. Waaronder ook zijn gezin erg had te lijden. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Den Haag. Dat hij door de Duitsers is omgebracht past geheel in de talloze represailles tegen zijn onverbiddelijke strijd tegen onrecht en politieke willekeur. Zijn erkenning past in de groeiende strijd tegen koloniale uitbuiting, kapitalistische roofstaten, en racistische vormen van uitsluiting. Manifest zal de komende periode weer stelselmatiger aandacht schenken aan deze Nederlands/Surinaamse gekleurde volksheld die vond dat "Geen volk tot volle wasdom kan komen dat erfelijk met een minderwaardigheidscomplex belast blijft."

Partij en krant zullen zich, naast het verspreiden van zijn ideeën, ook moeten beraden op het nemen van concrete en materiële stappen die zijn nagedachtenis kunnen versterken.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!