Skip navigation
Je kan me nog meer vertellen

Fijne kerst

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 3 december 2024

Foto: Hagia Sophia Research Team / CC BY-NC-SA 4.0

‘Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken’ - Leviticus 19:33

Het was in de tijd van keizer Netanyahu, dat er een decreet werd uitgevaardigd voor genocide. En ieder die kon, ging op weg naar een veilige plaats. En zo geschiedde het dat Jozef en zijn vrouw Maria op weg gingen naar Nederland, daar in Palestina alle kinderziekenhuizen waren platgebombardeerd en Maria zwanger was van een zoon. Overal in Nederland sloegen de deuren voor hen dicht. Via een lange, peperdure rit met overvolle NS-treinen en de laatste bus in Drenthe die nog niet weggesaneerd was, kwamen Jozef en Maria aan in Ter Apel. Hier stonden lange wachtrijen, boze demonstranten en fonkelnieuwe borden met de tekst “hier wordt gewerkt aan uw terugkeer”. Aan de andere kant van het hek nam Op1 een talkshow op. Daar brak het moment van Maria’s bevalling aan en ze kreeg een zoon, ze wikkelde hem in oude handdoeken en legde hem in het gras. Want ze moesten buiten liggen op het koude veld, omdat er in het AZC geen plaats voor hen was.

Ook de zwervers die lagen bij nachte, ze lagen bij nacht in het veld. Want ondanks dat de PVV had beloofd om het eigen risico af te schaffen en het minimumloon te verhogen, hebben ze dat niet gedaan en neemt het aantal mensen in Nederland in armoede alleen maar toe. Maar door een nieuwe berekening bij het CBS lijkt dat niet zo. Over statistiek gesproken: in 2023 telde Nederland zo’n 30,6 duizend daklozen1, en Nederland is het vierde rijkste land van Europa2. Die nacht verscheen er een engelenkoor aan de zwervers, en de engel zei: “Weest niet bevreesd, ik kom goed nieuws brengen. Vannacht is in de provincie van Lohues, in Ter Apel, een kind geboren.” En de zwervers gingen op weg.

Die nacht zag ook de wijze uit het Oosten, Pieter Omtzigt, een grote ster aan de hemel staan. In oude beleidsstukken was voorspeld dat er in Ter Apel een heel bijzonder kind geboren zou worden, en dus ging hij op pad om de onderste steen boven te halen. Als geschenken bracht hij mee: een rapport over misstanden, vijf lange vage vragen zonder adempauze en veel valse beloftes.

“Dat rapport is mooi en al”, antwoordde Maria bij de ontvangst van de geschenken, “maar kan jij niet iets veranderen voor ons? Wij liggen hier in de kou, de baby begint een beetje blauw te worden… jij zit toch in de politiek? Jij bent toch een christendemocraat? Kan jij niet iets voor ons doen?”

“Ja eh…” stamelde Omtzigt “ik begrijp een aantal van hun bezwaren heel goed. Met de huidige polarisatie en vijandige toon lijk je op korte termijn het publieke debat te winnen, maar verlies je een deel van de samenleving. En erger nog: met schijnoplossingen maak je de problemen soms erger.” (Dit is een daadwerkelijke quote van het afgelopen NSC-congres.)3

“Ja oké”, zei Jozef, “maar ik hoor hier ook nog geen oplossing. Ondertussen worden we geregeerd door een extreemrechts kabinet dat alleen maar omkijkt naar de rijken. Ben jij dan niet ook medeverantwoordelijk voor de Nederlandse fascistische budget-Umbridge, Marjolein Faber, met haar “ik ben beleid”? Voor het plan om bij het minste of geringste het Nederlanderschap van mensen af te pakken? Voor het plan van Fleur Agema om werkloze, onverzekerde arbeidsmigranten de toegang tot gezondheidszorg te ontzeggen?”

De Wijze uit het Oosten reisde met een nieuwe burn-out terug naar zijn eigen Twenteland, terwijl Jozef, Maria en het kindeke Jezus achterbleven in de kou.

Helaas stopt hier het Nederlandse kerstverhaal anno 2024, want door het gebrek aan een slaapplek in Ter Apel vriest Jezus diezelfde nacht nog dood. Onder een groot knipperend neonbord waarop staat “hier wordt gewerkt aan uw terugkeer”. Misschien maar goed ook, want als we vandaag de dag écht zouden luisteren naar Zijn boodschap van radicale naastenliefde, de morele verplichting om elkaar helpen en de armen die de wereld zullen bezitten, dan zouden zijn eigen volgelingen Hem zó weer opnieuw kruisigen. Om met de woorden van de Amerikaanse communist en muzikant Woody Guthrie te spreken:

Jesus Christ was a man who traveled through the land - Hard working man and brave - He said to the rich, "Give your goods to the poor." - So they laid Jesus Christ in his grave.4

In 2024 worden de woorden van Jezus door extreemrechtse pseudo-conservatieven misbruikt om hun harteloze, uitbuitende en racistische beleid te verantwoorden. De vraag is of de desbetreffende timmerman en vluchteling uit de Westbank daar Zelf nou zo blij mee zou zijn geweest.

Fijne kerst.


  1. 30,6 duizend dakloze mensen in Nederland, Centraal Bureau voor Statistiek , 26-03-2024, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/13/30-6-duizend-dakloze-mensen-in-nederland#:~:text=Begin%202023%20schatte%20het%20CBS,17%2C8%20duizend%20mensen%20dakloos.
  2. Nederlands bbp per inwoner in 2023 op vierde plek in EU, Centraal Bureau voor Statistiek, 24-04-2024, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/17/nederlands-bbp-per-inwoner-in-2023-op-vierde-plek-in-eu
  3. Herstellende Omtzigt hekelt polarisatie, maar vermijdt directe kritiek op Wilders , Frank Hendrickx, de Volkskrant, 23-11-2024, https://www.volkskrant.nl/politiek/herstellende-omtzigt-hekelt-polarisatie-maar-vermijdt-directe-kritiek-op-wilders~b0161f10/?referrer=https://www.google.com/
  4. Vrij vertaald: “Jezus Christus was een man die door het land reisde - Hardwerkende man en dapper - Hij zei tegen de rijken: “Geef je goederen aan de armen.” - Dus legden ze Jezus Christus in zijn graf.” Uit: Jesus Christ, Woody Guthrie, 1940.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!