In een persbericht laat HR for Palestine weten dat de poëziemiddag die zij vanmiddag op de Hogeschool Rotterdam (HR) zouden houden is geannuleerd. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, lijkt het College van Bestuur (CvB) het onmogelijk te maken voor studenten en docenten om hun solidariteit met het Palestijnse volk te uiten. Dat zelfs het voorlezen van gedichten wordt gedwarsboomd, is een nieuw dieptepunt in de onderdrukking van niet-welgevallige meningen op Nederlandse onderwijsinstellingen.
De studentengroep had vorige week op social media een “inspirerende poëziemiddag” aangekondigd om “het werk van Palestijnse dichters te ontdekken.” Elke poging om een ruimte te reserveren werd echter afgewezen. In contact met een vertegenwoordiger van het CvB werd aan de organisatie duidelijk gemaakt dat hiervoor toestemming nodig was, wat het bestuur weigerde te geven. HR for Palestine geeft aan niet in te zien “welke risico’s verbonden zijn aan het delen van gedichten.”
Manifest nam contact op met Ragnar Dienske, een van de docenten die op de hogeschool rondom Palestina een leidende rol speelt, en vroeg of hij de situatie herkent. Hij vertelt dat zij eerder de documentaire Israelism wilden vertonen. “Omdat er voor ons eigenlijk geen manieren zijn om via interne communicatiekanalen zowel docenten als studenten te informeren, hebben we het CvB gemeld dat we genoodzaakt waren via Instagram te communiceren over de vertoning. Het hoofd beveiliging nam daarna contact op om te zeggen dat het CvB geen toestemming gaf, waardoor wij het helaas moesten annuleren. Maar dat je studenten de mond snoert vind ik eigenlijk nog erger dan medewerkers.”
In reactie op vragen gaat Hogeschool Rotterdam niet in op waarom bovengenoemde activiteiten precies niet werden toegestaan. Ze verwijzen slechts naar andere activiteiten en demonstraties die wel doorgang vonden en stellen: “Wij willen activiteiten goed kunnen faciliteren, echter wel in afstemming en volgens de regels.” Anticiperend hierop stelde Ragnar aan de telefoon al: “Ik noem het tegenwerken, maar het bestuur zal natuurlijk zeggen dat ze keurig alle procesjes volgen.”
In hun persbericht roept HR for Palestine studenten en medewerkers op om zich uit te spreken: “Als collectief kunnen wij het recht op academische vrijheid beschermen!”
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!