Skip navigation
amsterdam

Protest voor studentenhuisvesting

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van vrijdag 24 februari 2023

CJB

Op dinsdag 14 februari waren studenten aanwezig op het terrein van Uilenstede in Amsterdam om hun ongenoegen te tonen over het tekort aan betaalbare, geschikte studentenwoningen. Concreet speelt nog steeds dat de overheid het bouwen van meer dan 4000 woningen (waarvan 2500 studentenwoningen) bij Kronenburg niet wil toelaten. De reden dat aangeboden wordt is dat de locatie te dichtbij Schiphol zou zijn en dat dit geluidsoverlast zou veroorzaken. Echter staat Kronenburg naast Uilenstede, waar studentenwoningen al aanwezig zijn.

Het is niet uit te leggen, vinden de studentenvakbonden ASVA en SRVU. De overheid moet haar verantwoordelijk nemen en onmiddellijk zorgen dat er betaalbare en geschikte woningen komen voor studenten. Woningen van hoge kwaliteit, waar studenten zonder geluidsoverlast kunnen wonen. De uitbreiding van Schiphol – een belangrijk onderdeel van de huidige strategie van de Nederlandse bourgeoisie, die op deze manier haar positie in de imperialistische piramide wil versterken – zou niet moeten gebeuren ten koste van de werkende en studerende bevolking van Amsterdam.

De CJB ondersteund deze eis. De overheid heeft lang gefaald om de bevolking van Amsterdam te huisvesten, omdat de winsten van de monopolies en grote landbazen belangrijker zijn dan de belangen van de studenten, de jeugd van de arbeidersklasse.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!