Het nieuwe schooljaar is begonnen en Eppo Bruins, de nieuwe onderwijsminister namens Nieuw Sociaal Contract, schoof afgelopen week in Zwolle aan bij een tafel met nieuwe Zwolse studenten. Voltaire heeft ooit eens gezegd dat het Heilige Roomse Rijk ‘noch heilig, noch rooms en noch een rijk is’. En om nu Voltaire te parafraseren: Nieuw Sociaal Contract is noch nieuw, noch sociaal, noch een contract. NSC is meer een soort slap aftreksel van het CDA, dat op zichzelf weer een slap aftreksel is van een politieke partij. Voor welke uitdaging staat Bruins komend schooljaar?
Nou, onder andere voor 215 miljoen euro die het kabinet structureel wil bezuinigen. Daarnaast willen ze jaarlijks ook 150 miljoen euro korten op een fonds voor onderzoek en wetenschap. Ook wil het kabinet-Schoof I de instroom van niet-Nederlandse studenten en personeel inperken en wordt een langstudeerboete ingevoerd. Totale opbrengst: een miljard. Ondertussen laat Eppo op Twitter naar aanleiding van zijn ontmoeting weten: “Een fijne studietijd begint met je veilig voelen in je klas of collegezaal. In Zwolle sprak ik tijdens de introweek met studenten en het welzijnsteam over o.a. sociale veiligheid. Waardevol om van hen te horen wat er nodig is zodat elke student zich op zijn of haar plek voelt.”
Mooi natuurlijk, en laten we wel wezen, de allerbeste manier om écht te garanderen dat elke student zich veilig voelt in de klas of collegezaal is om het helemaal kapot te bezuinigen. ‘Hoezo onveilig in de collegezaal? Welke collegezaal?’ Eppo vindt deze bezuinigingen echter helemaal niet erg, het is juist een leuke uitdaging. Op de vraag waarom hij deze ministerspost heeft aangenomen antwoordde hij: “Toen ik het hoofdlijnenakkoord las, zag ik dat er best wel flinke bezuinigingen komen op wetenschap en onderwijs, en dat vond ik best wel spannend. Ik dacht, dan moet er wel iemand op die stoel komen zitten die daar verstand van heeft.”
‘Spannend’, hij zegt het écht! Alsof hij het heeft over een leuk jongensboek: ‘Snuf de Hond en de bezuinigingen van een miljard'. Dat dit allemaal zeer problematisch is vinden ook elf verschillende organisaties: de Algemene Onderwijsbond, WOinActie, APNet, De Jonge Akademie, FNV, LSVb, ISO, PNN, 0.7, CasualAcademy en PostdocNL. Zij reageren in een brandbrief: "Studeren wordt daardoor minder toegankelijk voor studenten die moeten werken om hun studie te betalen, en voor studenten die door persoonlijke omstandigheden - zoals een beperking - studievertraging oplopen. Studeren dreigt weer voor de economische elite te worden."
Onderwijzers dreigen dan ook terecht met een staking. De afgelopen jaren is het onderwijs met elke nieuwe onderwijsminister ‘hervormd’ en zijn bezuinigingen op bezuinigingen gestapeld. Al jarenlang moet het onderwijs structureel meer doen met minder geld. Ik werkte tijdens de vorige stakingen in het basisonderwijs en hoewel die stakingen uiteraard een hele goede zaak waren, vraag ik mij toch voorzichtig af hoe effectief die stakingen zijn geweest. Waarom? Docenten zijn te lief! Zij zijn helden die we hard nodig hebben, maar absoluut niet verdienen. Elke dag gaan ze door het vuur voor onze kinderen, binnen en buiten de lesuren. Natuurlijk kan alles nog zoveel beter en helaas zijn er ook in het onderwijs rotte appels, maar je kan het harde werk dat deze mensen vaak vol liefde doen niet ontkennen.
En als deze doorgaans lieve mensen moeten staken dan gaat dat achter de schermen vaak zo: “Kunnen we dit de ouders wel aandoen? Wat te doen met kinderen van ouders die allebei werken? Moeten we dan niet voor opvang zorgen op school? De leerlingen kunnen natuurlijk ook niet te ver achterlopen, dus we moeten ook genoeg opdrachten meegeven. Weet je wat, anders blijf ik wel op school…”
Superlief natuurlijk, maar zo zet een staking geen zoden aan de dijk. Hoe gaaf zou het zijn als het hele onderwijs in september eens keihard gezamenlijk zou staken. Het liefst tijdens Prinsjesdag, zodat al die ministers hun onuitstaanbare kroost mee moeten nemen naar de Ridderzaal waar ze tijdens de Troonrede door de gangen rennen en tikkertje spelen. Op de stoelen springen, hoedjes van hoofden aftrekken en vieze snottebellen aan nette pakken afvegen. Dat pubers achter in de zaal op TikTok zitten, af en toe opkijken en dan precies op zo’n manier gniffelen dat je niet helemaal zeker weet of ze nou lachen om jou of om iets wat ze op hun telefoon hebben gezien. Ondertussen heeft een van die gastjes een memepagina gemaakt over de wallen van Dick Schoof. Studenten van het MBO, HBO en de universiteit beginnen ondertussen met een dikke rave aan de verbouwing van het Binnenhof. En als we dat allemaal gehad hebben, dan vragen we aan Eppo of hij zich al een beetje veilig op zijn plek voelt.
Van onderwijsministers die bezuinigingen een 'spannend' feestje vinden hoeven we weinig te verwachten. Voor échte onderwijshervormingen, moeten we met zijn allen een vuist maken tegen deze kaalslag.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!