Op 26 november organiseerde de afdeling Utrecht van de CJB een politiek café om in het kader van de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen aandacht te vragen voor, inderdaad, geweld tegen vrouwen!
De sfeer was knus in café Klein Berlijn terwijl twee kameraden de presentatie en discussie leidden. We zoomen in op de onderdrukking van, en geweld tegen, vrouwen en de oorsprong ervan: het ontstaan van de klassenmaatschappij en specifiek welke sekse domineert in het bezit van de productiemiddelen (de fabrieken, wegen, etc.). Onze huidige klassenmaatschappij, het kapitalisme, houdt dit in stand, o.a. door gebrekkige zorg en slachtofferhulp, tekort aan huisvesting en financiële afhankelijkheid in het algemeen en voor vrouwen specifiek. Benadrukt wordt dat vrouwen deze afhankelijke positie niet vrij kiezen, deze komt voort uit de zorgtaken waarvan verwacht wordt dat vrouwen deze vervullen en dat velen daardoor maar deeltijd werken.
Ook staan we stil bij de aanleiding van de dag zelf, ter nagedachtenis aan twee vrouwen uit de Dominicaanse Republiek die op 25 november 1960 werden vermoord, doordat zij opstonden tegen de door de VS gesteunde dictator aldaar.
Bekritiseren doen we ook, want stilstaan bij geweld tegen vrouwen gebeurt ook in de burgerlijke politiek. Maar hoe? Onder andere met ‘Orange the world’ wordt ingezet op individueel bewustzijn en gedrag. Mensen moeten zichzelf veranderen, in plaats van in te zetten op het veranderen van de maatschappij die mensen zich zo laat gedragen. Laten we ook niet het beleid van de EU vergeten en de oorlogen die zij steunen, waarin het geweld tegen vrouwen enorm toeneemt, in het bijzonder de genocide in Palestina. Dit helpt vrouwen totaal niet! Dat de voorzitter van de Europese Commissie een vrouw is verandert daar niks aan.
Naast kameraden uit de beweging waren er verhoudingsgewijs veel niet-leden aanwezig die actief deelnamen aan de discussie. Zo werd er gespard over voorbeelden van geweld tegen vrouwen en stilgestaan bij allerlei fenomenen zoals ‘rape culture’, ‘victim blaming’ en het beschermen van daders.
We concluderen dat een einde aan geweld tegen vrouwen niet alleen rechten maar ook plichten vereist vanuit de staat. Denk aan de verworvenheden van het socialisme, behoud van baan en loon bij zwangerschap, gratis onderwijs en zorg, gratis kinderopvang op de werkplek en goedkope huisvesting.
Vrouwenstrijd gaat hand in hand met strijd voor socialisme!
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!