Een nieuw jaar, meer strijd! De redactie wenst alle lezers een goed en strijdbaar nieuwjaar. 2025 belooft een jaar te worden van stevige ontwikkeling in binnen- en buitenland. Wij gaan dit jaar natuurlijk vol goede moed in. Om goed te beginnen ligt voor u de prachtige nieuwe papieren uitgave van Manifest. Met dank aan de kameraden die deze nieuwe opmaak mogelijk hebben gemaakt, zowel in de voorbereiding als in het toepassen hiervan op deze editie.
Hoewel het uiterlijk nieuw is, is de inhoud natuurlijk zoals u van ons gewend bent. Wij blijven nieuws en achtergronden brengen vanuit een communistisch perspectief. Ook deze editie is weer een hoop te melden. We kijken in dit nummer terug, maar blikken vooral ook vooruit op het komende jaar.
Zo komen er bezuinigingen op ons af in de zorg en in het onderwijs. Het gesteggel van burgerlijke partijen lijkt enkel te gaan om het verschuiven van de bezuinigingen en niet het afwentelen ervan. Dat terwijl er toch een vrij duidelijk kostenpost is waar al het geld momenteel naar toe gaat: het defensiebudget, of beter gezegd het oorlogsbudget, rijst de pan uit. Na de 2 procent NAVO-norm bieden politici nu wereldwijd tegen elkaar op: 3, 4 of zelfs 5 procent van het bruto binnenlands product zou er naartoe moeten!
De strijd voor inkomens, publieke voorzieningen en rechten raakt zo steeds nauwer verbonden aan de strijd voor vrede, tegen bewapening en oorlogen. Dat komt ook naar voren in het interview dat we in deze krant publiceren met een docent aan de Universiteit van Amsterdam die betrokken was bij de recente staking op de universiteit om druk te zetten om banden met Israël te verbreken.
In het Midden-Oosten gaan de ontwikkelingen ook nog steeds in rap tempo en waardoor het soms moeilijk te volgen is. In deze editie daarom een langere analyse over wat er zich momenteel afspeelt in Syrië na de val van de regering van Assad.
Deze keer ook wat nieuws over onze zuiderburen, waar inmiddels een nieuw kabinet is aangetreden. Onze vaste columnist Roel Hoefmaker wijdt je in in de wonderwereld van de huidige Belgische politiek, waar paralellen te vinden zijn met de Nederlandse politieke ontwikkelingen.
Verder veel verdieping in dit nummer. We publiceren twee stukken in deze editie in het kader van de inspanningen die onze partij levert om de historische ervaring van de socialistische opbouw te bestuderen en onze visie op het socialisme te versterken. Het eerste stuk gaat over het 20ste Congres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, dat een belangrijk omslagpunt was in de socialistische opbouw. Het tweede stuk gaat dieper in op de centrale planning, en vormt een inleiding op een vertaling van een artikel dat we op onze website leesmanifest.nl hebben gepubliceerd (omwille van de omvang). De inleiding die we in deze krant publiceren levert op zichzelf ook al waardevolle inzichten op over dit vraagstuk.
Ondertussen houdt het geweld in Palestina niet op, integendeel, ondanks dat er zowat elke week wel een zogenaamde doorbraak is in de onderhandelingen, is de realiteit dat de situatie enkel verslechterd is. Zo is de directeur van een ziekenhuis samen met tientallen zorgmedewerkers gearresteerd waardoor in Noord-Gaza nu praktisch geen toegang tot medische zorg meer mogelijk is. Op onze website publiceren we een uitgebreide analyse over Palestina van de Commissie Internationaal van het Partijbestuur van de NCPN. Enerzijds proberen we daarmee bij te dragen aan het begrip van de ontwikkelingen in Palestina en de historische achtergrond daarvan. Anderzijds lichten we met dat stuk de standpunten van de NCPN toe.
Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website van Manifest (leesmanifest.nl) en de website van de partij (ncpn.nl). Zie ook voorwaarts.net van de CJB. De volgende krant komt uit op 4 februari.