De president van de Verenigde Staten wil een gouden standbeeld van zichzelf in Gaza, in Duitsland heeft de extreemrechtse AfD een vijfde van de stemmen behaald en Israël heeft Syrië weer gebombardeerd. Kortom, het is internationaal weer een roerige tijd. Haast raakt ondergesneeuwd dat er ook zorgelijke ontwikkelingen zijn in eigen land. Weliswaar is het kabinet Schoof niet bepaald het meest slagvaardige kabinet, maar het lijkt toch prima in staat om de belangen van het kapitaal te dienen. Terwijl men elkaar de tent uit lijkt te vechten bereiken de regeringspartijen toch ook overeenstemming als het gaat om de arbeiders een poot uitdraaien.
De PVV liet bijvoorbeeld recentelijk weten dat ze op dit moment geen maatregelen willen tegen huurverhogingen. De partij stelt dat ze dat pas bij de onderhandelingen over de voorjaarsnota willen bespreken. Te laat om nog voor het verhoogmoment op 1 juli iets voor elkaar te krijgen. Opmerkelijk, want de partij stelde tijdens de verkiezingscampagne nog een huurverlaging van 20 procent te willen en ook na de vorming van het kabinet claimde zij voor huurverlaging te zijn. Leider, en enig lid, Geert Wilders claimt ook nu nog dat het in de komende onderhandelingen in de top drie van prioriteiten van de PVV staat! Lege woorden voor de bühne dus.
En ook op andere vlakken dreigt afbraak. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Van Heijum (NSC) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het huidige stelsel voor arbeidsongeschiktheid zodanig ingewikkeld is dat het onuitvoerbaar is. Daarom zou een versimpeling noodzakelijk zijn. Dat klinkt te nobel om waar te zijn, en dat is het ook. De minister stelt namelijk voor om allereerst permanente afkeuring middels de zogeheten IVA-uitkering af te schaffen. Deze mensen zullen voortaan regelmatig opnieuw gekeurd moeten worden. Hoe dit precies de werkdruk bij het UWV moet verlichten is raadselachtig, want juist voor keuringen staan nu lange wachtlijsten wat problemen oplevert. Nog geniepiger hieraan is dat hiermee ook de hoogte van de uitkering wordt verlaagd, omdat de IVA-uitkering 75 procent van het laatst verdiende loon bedraagt, in plaats van het reguliere 70 procent waar deze mensen nu onder zullen vallen.
Ondertussen wringen de al bestaande bezuinigingen al op allerlei fronten. Tegen het snijden in het hoger onderwijs en cultuur is gelukkig nog steeds veel verzet, maar ook andere sectoren mogen niet vergeten worden. Bijzonder zorgwekkend is het door minister Fleur Agema (PVV) vorig jaar aangekondigde schrappen van 300 miljoen euro voor ‘pandemische paraatheid’. Een budget voor GGD’s naar aanleiding van de coronapandemie. Toen bleek dat voorbereidingen en draaiboeken niet volstaan in het geval van een echte pandemie. Nu dit geld lijkt te verdwijnen zullen allerlei mensen ontslagen moeten worden die een volgende pandemie beheersbaar zouden maken. Van artsen tot epidemiologen tot ict’ers die aan systemen werken voor de monitoring van infectieziektes. Iets dat niet zomaar is opgetuigd. Experts waarschuwen dat ons land nu nog slechter op een pandemie is voorbereid dan voor de coronapandemie.
We danken Willem van Kranenburg, die zich jarenlang betrouwbaar inzette als opmaakredacteur voor Manifest. Zijn onvermoeibare inspanningen zijn een voorbeeld voor de jongere kameraden die bij de opmaak zijn betrokken. Willem blijft betrokken en richt zich op zijn andere taken binnen de partij.
We verwelkomen Plientje in onze krant, die een nuchtere, ‘rode’ blik zal werpen op de ontwikkelingen in de politiek en de samenleving.
Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website van Manifest (leesmanifest.nl) en de website van de partij (ncpn.nl). Zie ook voorwaarts.net van de CJB. De volgende krant komt uit op 1 april.