Skip navigation
Wereldvakverbond

18e Congres Wereldvakverbond in Rome

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 8 juni 2022

bron: WFTU

Op 6-8 mei vond in Rome het 18e Congres plaats van het Wereldvakverbond (WVV; in Engels World Federation of Trade Unions, WFTU). Het WVV is sinds de oprichting in 1945 de internationale federatie van de klassengeoriënteerde, strijdbare vakbonden.

Aan het Congres namen 430 gedelegeerden deel uit 93 landen. De organisatie werd gedragen door de Italiaanse vakfederatie USB. Er werden veel waardevolle bijdrages gehouden. De situatie en de problemen van de werkende klasse in landen over de hele wereld werden uitgebreid besproken. Gedelegeerden noemden ook veel ervaringen uit de strijd in uiteenlopende sectoren, evenals stappen die gezet worden in de opbouw van klassengeoriënteerde vakbonden. Vakbonden die consequent opkomen voor de belangen van de werkers en strijden tegen imperialisme, in contrast met de vakbonden die op een lijn van klassencollaboratie zitten.

President Mzwandile Michael Makwayiba uit Zuid-Afrika opende het Congres en werd ook herkozen als president van het WVV. George Mavrikos uit Griekenland, die sinds 2005 diende als algemeen secretaris, deed verslag van activiteit van het WVV in de afgelopen jaren en hield de slottoespraak. Pampis Kyritsis uit Cyprus werd verkozen als nieuwe algemeen secretaris.

Op het moment zijn er geen Nederlandse vakbonden aangesloten bij het WVV.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!