Ηet is 50 jaar geleden dat Zuid-Vietnam werd bevrijd van het kapitalistische schrikbewind en de Amerikaanse terreur. Op 30 april 1975 werd Saigon, de hoofdstad van het door de VS gecontroleerde Zuid-Vietnamese bewind, bevrijd en kon de hereniging van Vietnam plaatsvinden. Met haar decennialange strijd won de bevolking van Vietnam haar onafhankelijkheid en vrijheid, en toonde de wereld dat het imperialisme niet onoverwinnelijk is.
De Democratische Republiek Vietnam werd op 2 september 1945 uitgeroepen door Ho Chi Minh in Hanoi, als resultaat van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Japanse bezetter, waarin de Communistische Partij van Vietnam een doorslaggevende rol speelde. Dit leidde tot grote woede van de voormalige koloniale heersers, de Fransen, die gehoopt hadden hun koloniale bezittingen te herstellen na de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook bij de Amerikanen, die bang waren voor communistische uitbreiding in Azië. Als antwoord stuurde Frankrijk troepen naar Vietnam om de Democratische Republiek te vernietigen. Door de heldhaftige strijd van de arbeiders en boeren van de Vietminh faalde deze poging van Frankrijk. Dit leidde tot het Akkoord van Geneve, waarbij het bezette deel van Vietnam in 1955 werd erkend als staat, de Republiek Vietnam (Zuid-Vietnam).
Het marionettenregime van Frankrijk stuitte van begin af aan op verzet. De boeren- en arbeidersklasse snakte naar landhervormingen, onafhankelijkheid en hereniging met het socialistische noorden. Hierom organiseerden zij zich in de Vietcong (Nationaal Bevrijdingsfront). Zij vochten voor de belangen van de Vietnamezen. Zelfs met hulp van Amerikaanse adviseurs slaagde het Zuid-Vietnamese regime er niet in om de Vietcong te verslaan. De Verenigde Staten (VS) reageerden hierop met het sturen van Amerikaanse troepen en escaleerden zo de oorlog.
Wat volgde op de enorme Amerikaanse invasie – meer dan 2,7 miljoenen Amerikaanse soldaten werden in die jaren naar Vietnam gestuurd – was een misdadige oorlog die leidde tot miljoenen doden, verminkingen en gehandicapt geboren kinderen. De VS begon een terreurcampagne tegen de Vietnamezen waarbij geen middel geschuwd werd. Met napalm werden complete dorpen en hun bewoners in de as gelegd, door chemische wapens zoals Agent Orange werden miljoenen mensen vergiftigd met ziektes als kanker tot gevolg. Tot de dag van vandaag worden kinderen met bijvoorbeeld open ruggen geboren door deze chemische oorlogsvoering. De Amerikanen wilden Vietnam naar eigen zeggen ‘terug naar de steentijd bombarderen’ en wierpen grote hoeveelheden (cluster)bommen op Vietnam. In dezelfde tijd werd buurland Laos, waar ook socialisme gebouwd werd, ook zwaar gebombardeerd. In bijna tien jaar tijd kregen Laotianen 2 miljoen ton aan bommen naar zich toegeworpen. Dit is meer dan de totale hoeveelheid bommen op Duitsland en Japan in de Tweede Wereldoorlog.
Naarmate de gruwelijkheden van de Vietnamoorlog bekend werden, ontstonden wereldwijd – ook in de VS zelf – massale uitingen van solidariteit en bewegingen tegen de imperialistische invasie van de VS. Na dertig jaar vechten slaagde de Vietnamese bevolking erin om de ketenen van kolonialisme, imperialisme en kapitalisme van zich af te schudden. Dertig jaar nadat de Democratische Republiek Vietnam werd uitgeroepen werd de zuidelijke hoofdstad Saigon bevrijd en moesten de Amerikaanse bezetters vluchtten. Deze bevrijding was de opmaat naar hereniging van Vietnam in 1976 en de opbouw van het socialisme in het zuiden.
Vanaf 1986 volgde de Communistische Partij van Vietnam een politiek die gericht was op het versterken van marktwerking in de economie, die geleidelijk leidde tot de versterking van kapitalistische verhoudingen in de economie.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die maandelijks verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!