Skip navigation
Geschiedenis

75 jaar sinds de oprichting van de Volksrepubliek China

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 1 oktober 2024

bron: Publiek Domein

Op 1 oktober 1949 werd in Beijing de Volksrepubliek China uitgeroepen door Mao Zedong, destijds voorzitter van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC). Na de burgerlijke revolutie van 1911 waarmee het Chinese Keizerrijk omver werd geworpen, de misdadige invasie van Japan, en de Chinese Burgeroorlog, besloten de Chinese arbeiders en boeren een einde te maken aan de onderdrukking van de imperialisten en de binnenlandse uitbuiters, en de weg van de socialistische opbouw te bewandelen.

Onder leiding van de Communistische Partij wist de werkende klasse van China zich te organiseren en zijn verlangen naar een betere toekomst om te zetten in revolutionaire daden die afrekenden met eeuwenlange onderdrukking van vrouwen, etnische minderheden en de arbeiders- en boerenklasse als geheel.

De Chinese Revolutie bracht publieke voorzieningen, stijging van het levenspeil, sociale rechten en vrijheden, dankzij de dappere inspanningen van de Chinese werkende klasse. Mannen en vrouwen werden voor het eerst in de Chinese geschiedenis als gelijken gezien en het inbinden van voeten werd verboden. Door de collectivisering van de landbouw, industrialisatie, en verbetering van gezondheidszorg en onderwijs steeg de levensverwachting in 30 jaar na 1949 van 40 naar 65. Ook werd er afgerekend met feodale praktijken zoals het doorgeven van schuld naar volgende generaties lijfeigenen.

De geschiedenis van de socialistische opbouw in China wordt systematisch gedemoniseerd vanuit de burgerlijke literatuur, de media en in het onderwijs. De afgelopen jaren is deze anticommunistische propaganda over de socialistische opbouw in China toegenomen, onder invloed van de oplopende internationale spanningen en de oorlogszuchtige ophitsing vanuit de NAVO en VS. Daarom is het van belang de socialistische opbouw in China en de verworvenheden die het bracht voor de Chinese werkende klasse te belichten.

De socialistische opbouw in China vond plaats in complexe historische omstandigheden en ging niet zonder slag of stoot. De NCPN onderzoekt de socialistische opbouw in China om lessen te trekken uit die geschiedenis (binnenkort publiceren we bijvoorbeeld een artikel over de ontwikkeling van de strategie van de CPC in de socialistische opbouw, red.). In het bijzonder kijken we kritisch naar de ontwikkelingen in de afgelopen decennia, zoals het herinvoeren van marktmechanismen, privatisering en commercialisering, die ertoe geleid hebben dat kapitalistische verhoudingen de overhand hebben gekregen in de economie.

De revolutie en de socialistische opbouw in China blijven een bron van inspiratie voor arbeiders en boeren over de hele wereld. Ze tonen dat de werkende bevolking de kracht heeft om, zelfs onder zeer moeilijke omstandigheden van hevige onderdrukking, in opstand te komen en te strijden voor een betere, rechtvaardigere maatschappij.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!