Skip navigation

Blinde zelfredzaamheid

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 17 december 2020

Placeholder

Hij is blind en dat al heel lang. Ook in zijn lichaam is in de loop der jaren nogal wat gesneden. Ik weet niet hoe hij eruitziet. Ook van mij weet hij dat niet. Toch kennen wij elkaar al meerdere jaren. Zo nu en dan telefoneren we met elkaar. Goed nieuws is dan zeldzaam, want hij beschikt over een Persoonsgebonden Budget (PGB), waarin sinds januari van dit jaar al fors gesneden is.

Kennelijk zijn de eigen kracht en de zelfredzaamheid van mijn belvriend behoorlijk toegenomen, zo heeft zijn gemeente geconstateerd. Nu is hij er ook nog van beschuldigd zijn WMO-budget oneigenlijk gebruikt te hebben. De extra reiskosten die hij soms als blind mens moet maken worden hem kwalijk genomen.

Hij was bij zijn huisarts geweest. Met zijn blindenstok kan hij zich in zijn bekende omgeving goed redden. Maar terug naar huis ging het mis. Door enkele geparkeerde auto's raakte hij de kluts kwijt. Zijn oriëntatievermogen was zoek. Wat nu? Hulp was nodig. Maar, het was stil op straat. En als je niks kunt zien, dan heb je altijd nog je stem. En die is luid en duidelijk genoeg. Roepen om hulp. Zwaaien met de blindenstok. Het was nog steeds stil op straat. Hij verhief steeds meer zijn stem en hield de stok zwaaiend boven z'n hoofd. Daar kwam iemand aangelopen, die hem op weg hielp. Een postbode.

Enige tijd later kreeg hij bericht van de gemeente, afdeling WMO. Zij waren gebeld dat hij zeer boos op de openbare weg had staan schreeuwen. De geestelijke gezondheidszorg was ingeschakeld. Want als een blinde man in paniek om hulp roept en qua zorg van de gemeentelijke instanties afhankelijk is, dan moet er dus ook met zijn verstand iets niet in orde zijn. Alleen instanties die ziende blind zijn kunnen zoiets verzinnen. De blinde man - zo klonk door de telefoon - is zeer verbolgen en ook kwaad.

Zijn zorgbudget fors verlaagd. Beschuldigd van onjuist gebruik van dat verlaagde budget; roepen om hulp werd hem ernstig kwalijk genomen. Op de televisie verschijnt van tijd tot tijd een dame in beeld. Die maant het volk dat we wat meer naar elkaar om moeten kijken. Niets is minder waar. Maar er zijn instanties die over het geld gaan, die dat niet zo goed hebben begrepen.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!