Skip navigation
Cuba

De erfenis van Fidel Castro eren door de strijd voort te zetten voor gerechtigheid, welvaart en een duurzame wereld

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 19 november 2020

Placeholder

Het is het vierde herdenkingsjaar van het overlijden van Fidel Castro Ruz, de leider van de Cubaanse revolutie, een groot leider van de progressieve krachten en een oprechte volgeling van de ideeën van Marx, Engels, Lenin en de Cubaanse nationale held José Marti. Het beste eerbetoon aan Fidel Castro is dat we blijven strijden, met verschillende middelen en alternatieven, in verschillende landen, voor een welvarende, socialistische, communistische en duurzame samenleving over de hele wereld.

Het denken en de erfenis van Fidel zijn vandaag de dag nog weer actueler, gezien de complexe, ongelijke internationale orde, en ook het uitbreken van de COVID-19-pandemie in de wereld. De ongelijkheden, die inherent zijn aan het kapitalistische systeem en het neoliberale beleid dat vele jaren is doorgevoerd, hebben de proletariërs en alle volkeren nog hulpelozer gemaakt. Grote aantallen slachtoffers, ingestorte kwetsbare gezondheidssystemen en families waarvan iedereen werkloos is, zijn enkele van de directe en zichtbare gevolgen van dit onmenselijke en irrationele beleid, dat mensen beschouwt als om het even welke andere handelswaar.

We moeten er alles aan doen om het denken van Fidel in praktijk te brengen, door de elitaire, ongelijke en plunderende essentie van het kapitalistische systeem en de imperialistische krachten, die heersen in de huidige internationale orde, aan de kaak te stellen. Dit pad moet als een dringende prioriteit op de agenda staan van alle programma's en acties van de internationale progressieve beweging.

In dat kader is de oproep die Fidel deed tot wereldwijde solidariteit tussen de volkeren een zaak van grote urgentie, om te overleven en de enorme uitdagingen die tegenwoordig bestaan het hoofd te bieden. Juist het gebrek aan solidariteit in het beleid van de neoliberale en imperialistische regeringen in de strijd tegen de pandemie heeft de noodzaak en het belang van deze waarde aangetoond.

Een ander nog steeds zeer actueel speerpunt van Fidel was zijn strijd voor vrede. In maart 1962 verklaarde hij: "Iedereen moet op zijn eigen manier vechten voor vrede ... met wat hij kan en hoe hij kan ... door meer en meer de confrontatie met de imperialisten aan te gaan". "Hoe meer volkeren vechten voor hun vrijheid, des te meer mogelijkheden voor vrede er ontstaan in de wereld, des te meer zullen de imperialisten moeten inbinden, des te zwakker zullen de imperialisten zijn als zij een oorlog willen ontketenen".

Tijdens de ceremonie ter ere van de Internationale Dag van de Arbeid op 1 mei 2000, sprak opperbevelhebber van de Cubaanse revolutie Fidel over het perspectief van de huidige revolutie. Dit perspectief werd door het Cubaanse volk direct opgevat als een richtlijn voor hun dagelijkse revolutionaire acties en handelen, ter verdediging van de nationale soevereiniteit van het vaderland en in de strijd tegen de inmorele, eenzijdige en illegale blokkade van de VS, die Cuba nog steeds weerstaat.

Dit perspectief is ook een inspiratie voor de communistische, progressieve en democratische krachten, en voor de volgelingen van Fidel, 'de soldaat van de ideeën'.

(*) Bron: Cubaanse ambassade in Nederland, Yadira Ledesma Hernández, counsellor. Vertaling J.Bernaven.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!