Skip navigation
Palestina

Duizenden studenten in de VS tonen solidariteit met Palestina

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 7 mei 2024

Foto: SWinxy / CC BY-SA 4.0

Sinds 17 april bezetten studenten van Columbia University in New York de campussen van de universiteit. De 'Gaza Solidarity Encampment' eist een academische boycot van de Amerikaanse universiteit tegen Israëlische universiteiten en tegen de investeringen die Columbia University in Israël heeft. De solidariteitsdemonstranten worden geconfronteerd met brute onderdrukking door de staatsmacht. De solidariteitsbezetting wordt georganiseerd door meer dan 120 verschillende groepen en duizenden studenten.

De studenten wijzen erop dat de universiteit meerdere investeringen heeft in bedrijven die profiteren van de bezetting, apartheid en genocide uitgevoerd door Israël, waaronder Cisco, Lockheed Martin, Caterpillar en General Electric. Deze bedrijven leveren wapens aan Israël, voorzien in energie voor hun militaire dienst en bevorderen de kolonisatie van gebieden in de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte (Syrisch gebied dat sinds 1967 wordt bezet door Israël).

Als reactie op de eisen van de studenten heeft de president van de universiteit op 18 april de politie ingeschakeld om het kampement te ontmantelen. Dit was de eerste keer sinds 1968, toen de universiteit vanwege anti-Vietnamoorlog demonstranten, de politie inschakelde om studenten te onderdrukken.

Na de politie-invallen zijn er in universiteiten door het hele land meerdere solidariteitsprotesten uitgebroken. De universiteit heeft laten weten dat er geen cent van de meer dan 13 miljard dollar aan investeringen zal worden teruggetrokken. Onderhandelingen met de studenten hebben plaatsgevonden maar hadden geen nuttige uitkomst. Dit leidde tot de bezetting van 'Hamilton Hall', een van de gebouwen van de universiteit. De president van de universiteit gaf vervolgens de mobiele eenheid van de NYPD toestemming om datzelfde gebouw binnen te dringen en studenten te arresteren en mishandelen. In totaal zijn er alleen al op Columbia University meer dan 200 studenten gearresteerd en in de gehele VS zijn meer dan 2000 solidariteitsdemonstranten gearresteerd.

‘Land of the free’

Midden in de electorale race tussen Donald Trump en Joe Biden, hebben de twee 'aartsvijanden' toch een gemeenschappelijk standpunt met betrekking tot de pro-Palestijnse demonstraties. Beide burgerlijke politici steunen de repressie en verwerpen de vredesdemonstraties. De burgerlijke media in zowel de VS als Nederland nemen de kant van de genocidale staat Israël. De studenten die protesteren tegen genocide, apartheid en bezetting worden afgeschilderd als 'antisemieten'. Ondanks dat de Verenigde Staten in theorie 'absolute vrijheid van meningsuiting' garandeert via het zogenaamde 'first amendment' van de grondwet, is het toch niet toegestaan voor studenten om te demonstreren tegen genocide. Wanneer men ingaat tegen de belangen van de heersende klasse, wordt er helemaal geen vrijheid van meningsuiting gehanteerd. Dit werd niet alleen duidelijk tijdens de grootschalige demonstraties van de Black Lives Matter beweging in 2020, waarbij meer dan 20 mensen werden gedood en meer dan 14.000 werden gearresteerd door de politie, maar ook nu. Tegelijkertijd mogen mensen ongehinderd door de straten van de VS marcheren met Nazi- en confederate vlaggen. De politie beschermt hen - als de politie zelf niet aan zulke demonstraties meedoet.

Nederland blijft niet ver achter bij de VS wat betreft repressie. Ook hier wordt de burgerlijke staatsmacht grootschalig ingezet om pro-Palestijnse demonstranten te onderdrukken. Sinds de escalatie van het conflict zijn er meerdere gevallen gemeld van mishandeling en oneerlijke arrestaties van demonstranten die zich uitspreken tegen genocide. Een recent voorbeeld dat nauw verband houdt met de situatie in de VS, is de repressie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen haar eigen studenten en medewerkers die een einde eisen aan de banden van de universiteit met Israëlische instellingen. De UvA aarzelde niet om de politie in te schakelen om het protest in het Amsterdam University College op te breken met geweld.

De burgerlijke politieke partijen raken steeds meer in paniek door het verzet van de bevolking tegen de medeplichtigheid van de Nederlandse overheid aan de terreur, genocide en oorlog gevoerd door Israël. Er wordt constant gespeculeerd over 'het beperken van het demonstratierecht’ in het kader van solidariteits- en vredesdemonstraties, zoals het protest tegen de komst van de Israëlische president tijdens de opening van het Nationale Holocaustmuseum in Amsterdam. In de context van de escalatie van het conflict in Gaza pleiten burgerlijke partijen zelfs voor een hervatting van de levering van F35-onderdelen aan Israël, om de genocide van de Palestijnse bevolking te faciliteren.

De staat heeft een klassenkarakter

De schijnbare hypocrisie van zowel de VS als Nederland, die beiden 'recht op demonstratie' en 'vrijheid van meningsuiting' grondwettelijk waarborgen maar toch demonstraties de kop indrukken, is eigenlijk heel logisch als we het klassenkarakter van de staat onder het kapitalisme begrijpen. Zoals Lenin het benoemt, is de staat “een orgaan van de klassenheerschappij, een orgaan ter onderdrukking van de ene klasse door de andere”. Dit betekent dat de staat is ontstaan om onverzoenlijke tegenstellingen 'op te lossen'. De heersende klassen van de VS en Nederland hebben een groot belang om Israël te steunen. Het Euro-Atlantische imperialistische blok wil haar invloedssfeer in die regio behouden en uitbreiden. Israël wordt gezien als een ‘strategische bondgenoot’ tegenover concurerende kapitalistische staten die belangen hebben in de regio. Wanneer de werkende klasse terecht protesteert tegen de imperialistische oorlogsvoering en de medeplichtigheid van de bourgeoisie aan genocide, wordt zij onderdrukt door de staat, omdat deze staat de klassenbelangen van de bourgeoisie verdedigt.

Zoals het te zien was tijdens 1 mei-demonstraties over de hele wereld, is de solidariteit met Palestina breed aanwezig in de arbeidersbeweging. Namens de NCPN spreken wij onze solidariteit uit met alle demonstranten wereldwijd, die vastberaden opkomen tegen genocide en voor solidaritet met de Palestijnse bevolking. Het is nu tijd om de strijd aan te gaan tegen de bourgeoisie die oorlog in de wereld bevordert. Alleen de werkende klasse kan de strijd voor vrede leiden en uiteindelijk deze strijd winnen.


Rafael is lid van de Commissie Internationaal en het Algemeen Bestuur van de CJB.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!