Skip navigation
Solidariteitsavond

Geslaagde Cubaanse avond in Utrecht: Solidariteit met Cuba!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 2 juli 2024

Foto: NCPN

Op 7 juni organiseerden de NCPN en CJB Utrecht een openbare bijeenkomst samen met de Cubaanse ambassade. Het was een leerzame en inspirerende avond waarin aanwezigen konden genieten van Cubaans eten, strijdbare toespraken, een presentatie met Q&A met de Cubaanse ambassade en live muziek. Vanuit de Cubaanse ambassade spraken Isaura Cabañas Vera en Ana Maria Ortega Baez over de huidige economische uitdagingen en tekorten, voornamelijk als gevolg van de door de VS opgelegde, illegale economische blokkade, die het eiland al meer dan zestig jaar in een wurggreep houdt. We publiceren hieronder de inleiding van Daniël namens de Commissie Internationaal van de CJB op de bijeenkomst.


‘Solidariteit met de Cubaanse revolutie!’

Vandaag zijn we bij elkaar gekomen om het te hebben over de recentelijke ontwikkelingen in Cuba. Zoals we hebben vernomen in de recentelijke berichtgeving, kampen onze Cubaanse kameraden momenteel met grote uitdagingen. Problemen in de agrarische sector, tekorten aan medische middelen en levensmiddelen en daarbovenop stroomuitval. Uitdagingen die overwonnen dienen te worden.

Hoewel burgerlijke media deze uitdagingen afschilderen als falend overheidsbeleid en het bankroet van het socialisme, zien wij dat de hoofdoorzaak ligt in het onmenselijke embargo dat Cuba al decennialang in een wurggreep houdt. De blokkade tegen Cuba bestaat sinds 1962 en zorgt ervoor dat Cuba geen handel kan drijven met de Verenigde Staten en andersom. Ook gooit het barrières op om handel te drijven met de rest van de wereld. Het embargo is opgelegd na de socialistische revolutie om de jonge socialistische natie kapot te maken. Het imperialisme doet er alles aan om de pogingen van het Cubaanse volk om een samenleving op te bouwen zonder uitbuiting, armoede en oorlog met grof geweld te onderdrukken. Voor de revolutie was Cuba een satellietstaat van de Verenigde Staten waarbij een corrupte overheid het volk onder de duim hield terwijl het Amerikaanse grootkapitaal het land als pretpark gebruikte. Armoede, ongeletterdheid en chronisch gebrek aan medische zorg was het algehele lot van de Cubaanse arbeiders en boeren. Dit is waar de Cubaanse Revolutie tegen streed en nog altijd tegen strijdt. De blokkade tegen Cuba probeert de socialistische revolutie te ondermijnen en het kapitalisme in Cuba te herstellen. De ernstigste problemen die als gevolg van de blokkade ontstonden konden door de hulp van bevriende socialistische landen, zoals de Sovjet-Unie, worden opgevangen. Maar sinds de omverwerping van de Sovjet-Unie staat Cuba er praktisch alleen voor. Er zijn al vele resoluties door de Verenigde Naties aangenomen die de aandringen bij de Verenigde Staten om de blokkade op te heffen. Deze heeft de Verenigde Staten tot nu toe altijd naast zich neergelegd, ondanks het feit dat bijna de gehele wereld de blokkade heeft veroordeeld.

Maar wat voor rol spelen Nederland en de EU daar eigenlijk in? Ondanks dat de EU landen stemmen voor het opheffen van de blokkade, is de EU gedreven om het Cubaanse volk het leven zo zuur mogelijk te maken. De onaanvaardbare resoluties die de EU en het Europees Parlement propageren, bestaan uit een georganiseerd plan voor de penetratie van EU-monopolies en de vorming van reactionaire mechanismen en NGO's in Cuba. Zowel het Amerikaanse embargo als de EU-interventies zijn tegen het Cubaanse volk gericht. De EU en haar regeringen van imperialistische oorlogen en interventies, van de officieel twintig miljoen werklozen, van de tientallen miljoenen die onder de armoedegrens leven, wijzen met het vingertje en lezingen over mensenrechten naar het Cubaanse volk, het volk dat tientallen jaren de werkloosheid heeft uitgeroeid, dat de noodzaak zag van de afschaffing van de uitbuiting van de mens door de mens. In een land dat ondanks sancties prestaties boekte die ongrijpbaar waren voor de kapitalistische landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De politici die zullen verkozen worden in de huidige Europese Parlement verkiezingen zullen hoogstwaarschijnlijk geen andere visie hebben over het beleid over Cuba: een beleid dat vijandig staat tegenover de belangen van de Cubaanse bevolking, verpakt in mooie woorden over ‘vrijheid en democratie’.

Dit is iets wat wij als de NCPN en CJB niet kunnen accepteren. Als NCPN en CJB veroordelen wij het anticommunisme dat geuit wordt door zowel de VS als de EU en we veroordelen deze decennialange economische aanval op het Cubaanse volk. Wij veroordelen de jarenlange blokkade van het Amerikaanse imperialisme en de interventies van de EU tegen Cuba. Wij staan resoluut aan de zijde van het Cubaanse volk en betuigen onze solidariteit met de Cubaanse revolutie.

Wij eisen economische vrijheid voor Cuba!

Lang leve de Cubaanse revolutie en lang leve het marxisme-leninisme!

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!