Skip navigation
NAVO

Grote demonstratie tegen de NAVO-top in Madrid

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 6 juli 2022

Placeholder
NCPN

Zondag 26 juni hebben de Communistische Partij van de Arbeiders van Spanje (PCTE) en de Communistische Partij van Griekenland (KKE) deelgenomen aan de massale demonstratie tegen de NAVO-top die in Madrid gehouden zal worden. Onder het motto "Nee tegen de NAVO, nee tegen de imperialistische oorlog" schreeuwden honderden communisten in de straten van Madrid "Nee tegen de NAVO", waarbij ze met hun leuzen ook de imperialistische oorlog in Oekraïne veroordeelden.

De regering van de sociaaldemocratische coalitie van PSOE en Unidas Podemos is gastheer van deze NAVO-top in Madrid. De Atlantische organisatie wil op deze top een nieuw ‘strategisch concept’ formuleren, wat in de praktijk betekent dat het defensie- en veiligheidsmodel van het bondgenootschap wordt verdiept en dat het zijn agressiviteit tegen de volkeren in de wereld verzekert.

In Spanje is deze anti-NAVO-demonstratie gepaard gegaan met de opschorting van fundamentele rechten en vrijheden door de regering om Madrid af te schermen voor de NAVO-top, die op 29-30 juni zal worden gehouden, door de grootste politie-inzet in de recente geschiedenis van ons land. Daarom stellen wij: je staat aan de kant van de NAVO of je staat aan de kant van de arbeidersklasse. De regering van de sociaaldemocratische coalitie van PSOE en Unidas Podemos is al lange tijd heel duidelijk over aan welke kant zij staat, aangezien zij het antwoord van de arbeiders op de imperialistische top onderdrukt, en ons land in groter gevaar brengt in geval van een mogelijke algemenere imperialistische oorlog.

Natuurlijk wordt deze NAVO-top ook gehouden in de context van de imperialistische oorlog in Oekraïne. Daarom heeft het gezamenlijke blok van PCTE en KKE tijdens de demonstratie de imperialistische oorlog aan de kaak gesteld, evenals de rol van de regeringen van beide landen in de oorlog door het leveren van wapens en militaire middelen, en onderstreept dat de arbeidersklasse niets te winnen heeft in de botsing tussen imperialistische machten. Hun kapitalistische oorlogen zijn onze doden, de doden van de arbeidersklasse.

Nee tegen de NAVO!

Nee tegen de imperialistische oorlog!


Bron: PCTE, 28 juni 2022.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!