De Communistische Jongerenbeweging (CJB) heeft recent haar jaarlijkse conferentie te Amsterdam gehouden. Hierbij kwamen het Algemeen Bestuur (AB) en gedelegeerden van de CJB-afdelingen en kascontrolecommissie samen om de financiën en opgedane ervaringen in het werk aan de basis samen te brengen en te bespreken. Ook waren er kaderleden uit de afdelingen en commissies en een afgevaardigde van het Partijbestuur (PB) van de NCPN aanwezig in een observerende rol.
Na een korte algemene inleiding van het AB en een warme, kameraadschappelijke groet van het PB van de NCPN werd overgegaan tot de financiële stukken. Er werd besproken hoe de financiën ervoor zijn komen te staan sinds de vorige conferentie, gekeken naar de begroting voor het komende jaar en vooral gediscussieerd over welke prioriteiten gesteld zijn en hoe deze financieel gesteund (moeten) worden, met bijzonder oog op de politieke motivatie daarachter. De landelijke penningmeester en, onafhankelijk daarvan, de kascontrolecommissie hebben uitgebreid verantwoording afgelegd over de verleden stukken. De kascontrolecommissie sprak haar conclusies en adviezen aan de conferentie uit over de begroting, die unaniem aangenomen werd door de gedelegeerden.
Het leeuwendeel van de conferentie betrof het uitwisselen van ervaringen van de afdelingen over het werk aan de basis door CJB-leden. Dit deel werd geopend met een politieke inleiding door het AB die aanscherpte hoe het kapitaal niet stil zit in de klassenstrijd en hoe hun agenda de jongeren treft, via de groene transitie, digitale transformatie, toenemende flexibilisering, aanzwengelen van de oorlogseconomie en het verslechteren van de situatie van vluchtelingen en migranten.1 Daarna volgden de bijdragen van de afdelingen en was er ruimte voor wederzijdse vragen en discussie over de verschillende ervaringen uit het land. Bijzonder waren de bijdragen van de afdelingen, die toonden dat de CJB in geheel een steeds sterkere communistische jongerenbeweging wordt en dat de kwalitatieve groei merkbaar is. Bijzonder interessant waren de uiteenlopende ervaringen van kameraden bij het werk aan de basis, maar ook de uitdagingen, namelijk het effectief uitwisselen van ervaringen over het werk aan de basis binnen de afdelingen, en het wederzijds ondersteunen van elkaar in de stappen die genomen moeten worden. Vooral het breder collectief maken van deze ervaringen met gebruik van Voorwaarts en Manifest is nog iets waar veel afdelingen lastig prioriteit aan hebben kunnen schenken en waar nog veel ervaringen en lessen in vallen op te doen.
Uit het bespreken van de ervaringen en tactieken van het organiseren aan de basis kan maar één conclusie worden getrokken: om werkende en studerende jongeren te betrekken in de strijd voor hun concrete belangen, de strijd voor een alternatieve maatschappij, is ideologisch werk en de uitwisseling van ervaringen van uiterst belang. Wanneer de vooruitstrevende communistische jeugd het voortouw neemt in de strijd van hun omgeving, dan slaat de vonk over en begint de rode vlam van een betere toekomst op te laaien. De jongeren van vandaag hebben de dag van morgen te veroveren - zij hebben een wereld te winnen!
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!