Skip navigation
Kunst en Cultuur

Lenin, onze Elvis Presley

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 21 november 2023

Elvis Presley in 1958
bron: Bryan1518 / CC BY-SA 4.0

Lenin, of eigenlijk Vladimir Iljitsj Oeljanov, maar wij mogen Lenin zeggen, en Elvis Presley in dezelfde zin: een vrij belachelijke samenkomst. Voor deze keer moet het verkeren en kan de verantwoordelijkheid in zijn geheel bij de auteur worden gelegd. Echter dient het significante verschil tussen deze personen uitgelegd te worden, om hun samenkomst te duiden.

Lenin: misschien wel een van de grootste revolutionairen en theoretici die de werkende klasse ooit heeft gekend. Zonder te overdrijven kan men stellen dat er niemand is geweest die in zijn tijd Karl Marx en Friedrich Engels zo goed heeft geïnterpreteerd en vertolkt als de persoon Lenin. De revolutie en haar partij bestonden niet enkel door zijn werk, daar is de werkende klasse verantwoordelijk voor, maar Lenins aandeel is aanzienlijk en onmisbaar gebleken. Zolang de verhouding tussen arbeid en kapitaal onveranderd blijft en zelfs wanneer de opbouw van socialisme-communisme zijn intrede doet, blijven zijn werk en ervaringen actueel en van groot belang. Zijn beeltenis fungeert dan ook als de vertolking van onze strijd en als herinnering aan onze taak. We hebben Lenin dan ook niet onder stoelen of banken geschoven; zijn gelaat siert het nodige materiaal zoals posters, speldjes, kleding, bustes, schilderijen, mokken, hondenshirts, sleutelhangers, mondmaskers en ga zo maar door.

Elvis: een niet minder bekend persoon. Elvis Presley, een Amerikaans muzikant en acteur die doorbrak in de jaren vijftig. Over smaak kan men twisten, maar over zijn bekendheid niet. Ondanks dat zijn muziek zwarte ‘roots’ had en de VS in feite een apartheidsregime kende, wist hij rock-’n-roll onder een voornamelijk wit Amerikaans publiek te introduceren. Buiten dat Elvis zich uitsprak tegen de raciale wetten, viel hij op weinig progressieve daden te betrappen. Zijn muziek - maar vooral zijn persoon - kende een ongekende populariteit en tot op heden is hij een van de bekendste popidolen op aarde. Ook zijn gelaat vinden we op handzeepjes, handdoeken, theedoeken, autokappen, onderbroeken, je kunt het zo gek niet bedenken of je loopt tegen Elvis aan.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!