Skip navigation
Melilla

Ook de Spaanse regering is schuldig aan de doden aan de grens van Melilla

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 6 juli 2022

Placeholder
NCPN

Afgelopen vrijdag zijn 45 immigranten overleden en raakten verschillende mensen gewond toen zij Melilla probeerden binnen te komen. De PCTE stelt de regering van de sociaaldemocratische coalitie verantwoordelijk voor dit ernstige incident.

Dit was de eerste poging tot massale binnenkomst in Melilla sinds de Spaanse regering in maart haar beleid ten aanzien van de Westelijke Sahara heeft gewijzigd en daarmee heeft toegegeven aan de chantage door Marokko.

Het criminele beleid van de westerse mogendheden in Afrika en de voortdurende manoeuvres van de Marokkaanse regering, die de migratiestromen op haar grondgebied en in de bezette zone van de Westelijke Sahara naar believen regelt, zorgen voor een onhoudbare situatie die regelmatig tot tragedies als deze leidt. Het toegeven van de Spaanse regering aan de Marokkaanse eisen inzake de Westelijke Sahara doet deze situatie alleen maar verergeren.

Eens te meer zijn het de migrerende werknemers die de prijs betalen in dit belangenconflict tussen twee kapitalistische mogendheden. De volkeren ten zuiden van de Sahara worden systematisch gebruikt als middel om druk uit te oefenen op de Spaanse regering. Imperialisme is het hoogste en laatste stadium van het kapitalisme, en het is dan ook geen toeval dat incidenten als deze zich voordoen wanneer geostrategische belangen bepalend zijn in diplomatieke kwesties.

De PCTE wijst de sociaaldemocratische regering aan als een directe medeverantwoordelijke van de gebeurtenissen in Melilla, aangezien zij deelneemt aan de schending van elk recht van migranten. De PCTE eist van de Spaanse regering dat zij zich verantwoord via haar ministerie van Binnenlandse Zaken.

Persbureau van het Centraal Comité van de PCTE


Bron: PCTE, 27 juni 2022.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!